Šport > Nogomet
1292 ogledov

Legendarni Pelé na paliativni oskrbi, ves svet moli zanj

Brazilski navijači združeni za Peleja Profimedia
Legendarni Brazilec Pelé, za mnoge najboljši nogometaš vseh časov, je znova v bolnišnici, njegovo stanje pa naj bi se močno poslabšalo.

Kot poročajo brazilski mediji, se je zdravstveno stanje Peléja – edinega nogometaša, ki je svetovno prvenstvo osvojil trikrat – močno poslablšalo, potem ko so ga v torek pripeljali v bolnišnico Israelita Albert Einstein v Sau Paulu. Kot razkriva brazilski dnevnik Folha de Sao Paulo, se telo nekdanjega člana Santosa ne odziva na zdravljenje s kemoterapijo, s katero Peléja zdravijo že vse od septembra 2021, ko je prestal operacijo zaradi raka na črevesju. Rak se mu je v začetku tega leta razširil, zdravniki so mu odkrili metastaze v črevesju, pljučih in jetrih. Kot še pišejo brazilski mediji, je Pelé trenutno na oddelku paliativne oskrbe, zaradi česar so zdravniki prekinili zdravljenje s kemoterapijo, trenutno prejema zdravila za lajšanje bolečin in zasoplosti. Tokrat naj bi zbolel še za respiratorno okužbo, zaradi česar 82-letnik prejema antibiotično zdravljenje.

Kot je sporočila njegova hčerka, je Pelé sicer v bolnišnico v torek prišel zaradi kemoterapije, toda njegovo stanje ni dopuščalo, da bi se zdravniki lahko odločili za tako intenzivno zdravljenje. "Način zdravljenja je bil ustrezen in Pelé, ki je v sobi z več pacienti, je v stabilnem stanju, s splošnim izboljšanjem počutja," so sicer tedaj zapisali v sporočilu za javnost pri omenjeni bolnišnici. A stanje naj bi se mu zdaj močno poslabšalo.

V kolikor neuradno poročanje zgoraj omenjenega brazilskega časopisa drži, pomoči za legendarnega Peléja ni več. Do konca življenja mu bodo zdravniki na paliativni oskrbi skušali le še olajšati bolečine. Paliativna oskrba je namreč aktivna celostna obravnava bolnikov z neozdravljivo boleznijo. 

Pele se je v zgodovino vpisal kot eden najboljših v zgodovini nogometa. Že kot najstnik je Braziliji leta 1958 pomagal do naslova svetovnega prvaka, uspeh pa je ponovil še v letih 1962 in 1970, s čimer je za zdaj edinstven v tem pogledu. Za Brazilijo je sicer odigral 92 tekem in dosegel 77 golov. Večji del klubske kariere je nosil dres Santosa (636 tekem/618 golov), bil pa je tudi član New York Cosmosa (64/37).

Številni brazilski in tuji športniki so stopili skupaj v podporo Peléju, izkazali so se tudi pri Fifi, kjer so poskrbeli za številne dobre želje za izjemnega nogometnega virtuoza, ki bije najtežje bitko doslej. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.