Šport > Nogomet
61 ogledov

''Leto 1999 je zgodovina''

slovenija euro 2016 kvalifikacije EPA
Odštevamo ure in minute do začetka prve tekme dodatnih kvalifikacij za nastop na Euru 2016 med reprezentancama Slovenije in Ukrajine.

Ob 18. uri se bo v Areni Lviv začela prva tekma dodatnih kvalifikacij za nastop na prvenstvu stare celine, ki bo prihodnje leto v Franciji.

Slovenska reprezentanca bo morala za preboj med 24 najboljših ekip premagati Ukrajino in ponoviti uspeh izpred 16 let, ko je vzhodnoevropsko obmorsko državo ugnala v obračunu za nastop na evropskem prvenstvu leta 2000.

mihail fomenko | Avtor: EPA EPA
Ukrajinski strateg Mihail Fomenko zavrača namigovanja, da se bo poskušala njegova reprezentanca Sloveniji oddolžiti za poraz iz leta 1999, ko je slovenski četi prav tako poveljeval aktualni selektor Srečko Katanec.

''Verjamemo v naše priprave in načrt. Rezultat nam bo povedal, če smo upoštevali vse, kar je bilo potrebno. Seveda bi pomagalo, če bi imeli na voljo igralce, ki so poškodovani oziroma kaznovani, a najpomembneje je, da so ostali nared in pripravljeni na igro. Kar se je zgodilo leta 1999, je zgodovina. Imeli smo dovolj časa, da preučimo našega nasprotnika. Vsaka dobra ekipa ima svoje principe in filozofijo dela, kar je moč ugotoviti z ogledom dveh, treh tekem. Nima smisla, da bi pogledali vse tekme. Fantom smo priskrbeli čim več informacij. Vedo, kako morajo igrati. Na dan tekme bomo opravili tudi individualne pogovore, da dorečemo nekatere podrobnosti,'' je povedal Fomenko.

V nasprotju s trditvami selektorja pa ukrajinski novinar Oleksandr Thach meni, da je nocojšnja tekma idealna priložnost za maščevanje. ''Vse se vrti okoli maščevanja in podzavestnega strahu, da bo Ukrajino doletela enaka usoda,'' je za The Independent povedal Thach, drugi predstavnik medijev, Alex Sereda, pa je dodal: ''V Ukrajini ni veliko reči, ki bi ljudem prinesle veselje in jim odvrnile misli od vojne in stiske. Nogometna reprezentanca bi lahko postala ena od njih.''

Ukrajina, ki sodi med 50 največjih držav na svetu in ima več kot 40 milijonov prebivalcev, v tem dvoboju velja za favorita, a žoga je okrogla in favoriti ne zmagujejo vedno. Katanec je možnosti slovenske reprezentance za uvrstitev na četrto veliko tekmovanje (Euro 2000, SP 2002, SP 2010) ocenil na polovične.

''Naše možnosti so 50:50. Kdo bo bolj pogumen, se bo uvrstil na Euro v Franciji. V zraku je veliko adrenalina. Vemo, kakšen stil goji Ukrajina. O posameznikhi ne bi govoril, vsi vemo, kdo so njihovi najboljši igralci. Ukrajina je v kvalifikacijah igrala dobro in čakata nas dve zahtevni tekmi. Lahko se zgodi prav vse. Slovenija, ostani z nami in drži pesti,'' je povedal Katanec.

slovenija euro 2016 kvalifikacije | Avtor: EPA EPA
Tako domače kot svetovne športne stavnice več možnosti pripisujejo Ukrajini. Kvota za zmago domače ekipe pri Športni loteriji znaša 1,65, za zmago Slovenije pa 5,00. Stavna hiša bwin za zmago ukrajinske reprezentance ponuja kvoto 1,75, za zmago Katančeve čete pa 5,75. Podobni so tudi izračuni britanske stavne hiše Bet365, ki se namesto decimalnih kvot poslužuje frakcionalnega zapisa. Na zmago Ukrajine je tako ponujena kvota 4/5, kar bi v prevodu pomenilo 1,80, na zmago Slovenije pa 19/4 oziroma 4,75.

Prvo tekmo Slovenije in Ukrajine bo gostil Lvov, povratna pa bo tri kasneje na stadionu v Ljudskem vrtu. Vzdušje v Ukrajini v luči terorističnih napadov v Franciji ni pretirano nogometno, za nameček je državo prekrilo slabo vreme.

Srečanje v Lvovu, ki si ga bo ogledal tudi predsednik republike Borut Pahor, bo peti medsebojni obračun Slovenije in Ukrajine, statistika pa je na stani naše izbrane vrste, ki je zabeležila dve zmagi in dva remija.

Nastop na EP vreden 12 milijonov

Nagradni sklad evropskega prvenstva v nogometu se je od leta 2000 vztrajno povečeval. Pred 15 leti je znašal 109 milijonov evrov, štiri leta kasneje že 202. Preskok med letoma 2004 in 2008 je znašal le tri milijone, na Euru 2012 pa je bilo v nagradnem skladu 215 milijonov. 

Za izvedno evropskega prvenstva v Franciji so organizatorji namenili 300 milijonov evrov. Zmaga nad Ukrajino pa Sloveniji ne bi zagotovila le nastopa na Euru 2016, temveč tudi zajeten kos denarne pogače. Vsaka od uvrščenih 24 reprezentanc bo namreč prejela nagrado v višini 12 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.