Šport > Nogomet
13 ogledov

Leto upokojitev: odhaja tudi Beckham

Beckham Ibrahimović Lyon Paris Saint-Germain PSG Ligue 1 Francija liga prvenstvo
1/16
EPA
Po številnih svetovnih medijih se je v četrtek popoldne razširila novica, da se je za upokojitev po Siru Alexu Fergusonu in Paulu Scholesu odločil tudi morda največji zvezdnik angleškega in svetovnega nogometa, nekdanji član Manchestra Uniteda David Beckham. Novico je že potrdila Angleška nogometna zveza (FA).

Zlata generacija Manchestra Uniteda bo v zgolj eni sezoni ostala brez kar treh ikon najuspešnejšega obdobja klubske zgodovine. Po trenerju Siru Alexu Fergusonu in vezistu Paulu Scholesu je odhod v pokoj v četrtek najavil tudi David Beckham, ki je s Fergusonom in Scholesom v sezoni 1998/1999 osvojil neponovljivo trojno krono.

"Hvaležen sem PSG, da mi je dal priložnost za nadaljnje igranje, ampak počutim se, da je zdaj pravi trenutek, da končam svojo kariero, ko igram na najvišjem nivoju," je v izjavi zapisal Beckham.

"Če bi mi kot mlademu fantu povedali, da bom igral in osvajal naslove s klubom mojega otroštva, Manchestrom Unitedom, da bom ponosno igral in bil kapetan svoje reprezentance na več kot sto tekmah in nastopal za nekaj največjih klubov na svetu, bi vam rekel, da je to fantazija. Imel sem srečo, da sem uresničil te sanje."

Ostala le še Phil Neville in Ryan Giggs

Eden največjih svetovnih nogometnih zvezdnikov našega časa je v 38. letu starosti januarja podpisal petmesečno pogodbo s Paris Saint-Germainom, vse prihodke pa je vsak mesec nakazal v dobrodelne namene.

Rojeni Londončan se je kot 14-letni deček pridružil mladinski šoli Uniteda, s katerim je na 398 tekmah osvojil šest naslovov v angleški Premier League in nepozabno Ligo prvakov v Barceloni, ko so rdeči vragi v sodnikovem podaljšku z dvema goloma premagali Bayern München. Beckham je izvedel oba udarca iz kota.

Od nepozabne generacije Uniteda sta zdaj aktivna le še Ryan Giggs in Phil Neville, a se bo kapetan Evertona in brat trenutnega strokovnega sodelavca televizije Sky Sports, Garyja Nevilla, ob koncu sezone po vsej verjetnosti prav tako poslovil.

Začenja novo avanturo

"Nič ne bo nikoli zares nadomestilo igranja igre, ki jo imam rad. Vseeno se počutim, kot da začenjam novo avanturo in res sem navdušen nad tem, kar me še čaka. Imel sem srečo, da sem dobil toliko priložnosti v svoji karieri, zdaj pa čutim, da moram nekaj vrniti," je še pristavil Beckham.

Leta 2003 se je pridružil madridskemu Realu in bil del razvpitega projekta "galaktikov" takrat novoizvoljenega predsednika Florentina Péreza, a moral na naslov čakati vse do leta 2007 pod takritrko Fabia Capella. Pred prihodom v Pariz je igral za Los Angeles Galaxy, čez lužo pa je bil dvakratni državni prvak.

Za Anglijo je Beckham debitiral leta 1996 proti Moldaviji, kar šest let (med 2000 in 2006) pa je ponosno nosil kapetanski trak, svoj zadnji 115. nastop pa je vpisal ob zmagi nad Belorusijo (3:0) leta 2009.

V čast mu je bilo biti kapetan

"Do tega dne je bil eden mojih dosežkov, na katere sem bil najbolj ponosen ta, da sem bil kapetan svoje države. Vsakič, ko sem nosil dres treh levov, nisem le sledil dolgi vrsti velikih igralcev, ampak sem tudi predstavljal vsakega navijača, ki je s strastjo podpiral državo. V čast mi je bilo predstavljati Anglijo na in ob igrišču ... Želim se zahvaliti vsem soigralcem, izjemnim trenerjem, od katerih sem se z veseljem učil. Prav tako bi se zahvalil navijačem, ki so me podpirali in mi dajali moč za uspehe."

Do uradnega konca kariere Beckhama čakata še dve ligaški tekmi, zadnja bo na sporedu prav na domačem Parku princev v Parizu, kamor k novim prvakom prihaja Lorient. "Becks" je z osvojenim francoskim naslovom svojo karierno bero povišal na skupno 19 trofej, od tega deset ligaških. V 20 letih igranja je postal edini Anglež, ki je državni naslov osvojil v štirih različnih državah.

Beckham je veljal za mojstra prostih strelov. Tu je nekaj najboljših:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.