Šport > Nogomet
21 ogledov

Levi zagospodarili v Afriki

Kamerun, afriško prvenstvo 2017 EPA
Nogometna reprezentanca Kameruna je v gabonskem Librevillu v finalu letošnjega afriškega prvenstva premagala Egipt z 2:1 (0:1).

Arsenalov vezni igralec Mohamed Elneny je za Egipt zadel v 22. minuti, nato pa sta bila v drugem delu za Kamerun uspešna rezervista Nicolas N'Koulou (60.) in Vincent Aboubakar (89.).

Kamerun je do naslova afriškega prvaka prišel petič in prvič po letu 2002. Egipt je ostal pri sedmih pokalih za najboljšo reprezentanco v Afriki, kar je največ med vsemi, Kamerun pa je zdaj drugi na lestvici in se je z zmago uvrstil tudi v pokal konfederacij v Rusiji, kjer bo 25. julija igral s svetovnimi prvaki Nemci.

Egipčani so se sicer razveselili pred tekmo, saj so izvedeli, da bo lahko igral Elneny, ki zaradi težav s stegensko mišico ni igral že na četrtfinalni zmagi faraonov z Marokom in nato tudi ne v polfinalu, ko je njegova ekipa po streljanju enajstmetrovk ugnala Burkino Faso. Selektor Kameruna, Belgijec Hugo Broos, ni imel težav in je začel s postavo, ki je dobila polfinale proti Gani (2:0).

Prav Elneny je v 22. minuti Egipt povedel v vodstvo po lepi akciji, s težkega kota je ob bližnji vratnici poslal žogo preko vratarja. V 60. minuti je izenačil obrambni igralec Olympiquea iz Lyona N'Koulou, ki je v igro vstopil sredi prvega polčasa, ko je zamenjal poškodovanega Adolphe Teikeuja. V drugem delu je Broos v igro poslal tudi napadalca turškega Bešiktaša Aboubakarja, ki je tik pred koncem levom po letih 1984, 1988, 2000 in 2002 zagotovil peti celinski naslov.

Kamerun, afriško prvenstvo 2017 | Avtor: EPA EPA

Ekipi pred turnirjem nista sodili v ožji krog favoritov. Egiptu, ki je slavil tudi na prvem turnirju pred 60 leti, so sicer pripisovali več možnosti kot Kameruncem. Ti so brez nekaterih glavnih igralcev, ki so zavrnili nastop, igrali z na videz svojo najšibkejšo vrsto v zgodovini in s 14 novinci na prvenstvu črne celine. Kljub temu so na poti do svojega prvega finala po letu 2008 izločili favorizirana Senegal in Gano.

Egipt je med letoma 2006 in 2010 osvojil tri zaporedne naslove. Nato ga na treh prvenstvih v času velikih političnih nemirov v državi ni bilo na turnirju. Ekipi sta se pred tem že dvakrat pomerili v finalih, obakrat je slavil Egipt, v Kairu leta 1986 po enajstmetrovkah, ter leta 2008 z 1:0 v Accri. V tretjem medsebojnem zaključnem obračunu na afriškem prvenstvu je za Kamerunce navijal tudi Samuel Eto'o, nekdanji napadalec Barcelone, Interja in Chelseaja, ki pri 35-letih igra v Turčiji in je bil po reprezentančni upokojitvi leta 2014 med gledalci na stadionu, na katerem so zaradi bližine Gabona prevladovali prav njegovi rojaki, ki so se glasno razveselili zmage.

V soboto je Burkina Faso v malem finalu v Port-Gentilu z 1:0 premagala Gano. Edini strelec na tekmi je bil Alain Traore (89.).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.