Šport > Nogomet
44 ogledov

Lewova noč v Dortmundu: štirica Realu!

Borussia Dortmund Real Madrid Liga prvakov polfinale dres
1/74
EPA
Poljski napadalec Robert Lewandowski je v eni izmed najbolj nepozabnih predstav kakšnega posameznika v zgodovini Lige prvakov zabil kar štiri gole Realu Madridu in Borussii Dortmund prinesel veliko zmago na prvi tekmi polfinala (4:1). Upanje kraljevemu klubu, ki lovi mitski deseti evropski naslov, pred povratno tekmo daje le gol Cristiana Ronalda.

Da je v evropskem nogometu res nastopil čas za nemško ero, ki jo je s torkovo zmago nad Barcelono (4:0) v prvem polfinalnem paru Lige prvakov napovedal že Bayern München, je dan kasneje potrdila še Borussia Dortmund, ki je nadigrala aktualne španske prvake Real Madrid.

Prav lahko se zgodi, da bi se v letošnjem finalu šele drugič v zgodovini evropskih pokalov srečali dve nemški ekipi, potem ko je v finalu pokala Uefa leta 1980 na tekmi z Borussio Mönchengladbach zmagal Frankfurt.

Po neverjetno energičnem začetku tekme je imel Dortmund v sedmi minuti izjemno priložnost za zadetek, ko je Sven Bender na sredini igrišča odvzel žogo Samiju Khediri in našel Marca Reusa. Nemški reprezentant se je sprehodil do gola Madrida, kjer ga je z zadnjimi močmi ustavil Diego López, do odbite žoge pa je prepozno prišel Robert Lewandowski.

Lewandowski zabil prvega od mnogih

Toda že v naslednjem napadu je opera, kot se je zaradi epskega vzdušja oprijel vzdevek dortmundskega stadiona, ponorela - dobitno kombinacijo sta speljala Mario Götze in Lewandowski, oba bodoča nogometaša velikega rivala Bayerna. Poljski napadalec je prav po podaji Götzeja s strani ušel Pepeju in na drugi vratnici zatresel mrežo za zgodnje vodstvo.

Real razen občasnega protinapada v prvih 20 minutah niti enkrat ni resneje ogrozil gola Romana Weidenfellerja. Kapetana Borussie je v 23. minuti z izvrstnim prostim strelom pretegnil šele Cristiano Ronaldo, ki je z dobrih 30 metrov dobro meril na njegovo bližnjo vratnico. To je napovedalo pritisk Reala, a se je le-ta ustvarjal zgolj s serijo prostih strelov, ki jih je imel z roba igrišča za obstreljevanje Weidenfellerja na voljo beli balet, a se je Dortmund dobro branil.

Namesto enajstmetrovke izenačenje Reala

Jakub Błaszczykowski je po fantastičnem samostojnem prodoru po boku v 33. minuti prišel prav do vrat Reala, a je Fábia Coentrãa, ki je naivno izpadel, z izvrstnim posredovanjem pred lastnim golom rešil Gonzalo Higuaín. Takoj zatem, ko je Marco Reus padel v kazenskem prostoru ob Raphaëlu Varanu in zahteval najstrožjo kazen, je Real kot bi trenil izenačil.

Lewandowski Borussia Dortmund Real Madrid Liga prvakov polfinale | Avtor: EPA EPA
Kraljevi klub je hitro izvajal avt, po optimistični dolgi žogi Khedire pa je veliko napako storil Mats Hummels, ki je s podajo proti lastnemu golu zgolj zaposlil Higuaína, Argentinec pa je nesebično na drugi vratnici našel Ronalda za lahkih 1:1. Portugalec je zabil svoj 12. gol v letošnji sezoni Lige prvakov in jubilejnega 50. v karieri, kar je do sedaj uspelo le Raúlu Gonzálezu, Ruudu van Nistelrooyu, Thierryju Henryju in ... Lionelu Messiju.

Ronaldo je bil po podaji s strani blizu celo vodilnega zdetka, a so ga branilci Borussie ustavili v zadnjem trenutku. Igralci so zelenico zapuščali ob glasnih žvižgih. Drugi polčas bi se težko začel bolje za domače, saj si je strelec vodilnega gola Lewandowski po strelu/podaji Reusa s fantastičnim obratom ustavil žogo in jo še drugič v včeru poslal mimo Lópeza. Realovci so zaman dvigovali roke za namišljeni prepovedani položaj, ki ga sodeč po počasnih posnetkih ni bilo.

Štirje goli v predstavi za vse čase

Svoj neverjetni hat-trick je Lewandowski zaokrožil že v enem naslednjih napadov, ko je po podaji Marcela Schmelzerja na hot-dog v kazenskem prostoru poslal Pepeja in s fantastičnim strelom pod prečko še tretjič v večeru zatresel mrežo Reala. Lewandowski je tako postal šele prvi nogometaš v zgodovini Lige prvakov, ki je devetkratnim prvakom zabil hat-trick.

Le izjemna parada Lópeza je v 62. minuti preprečila še višji zaostanek gostov, ko je Ilkay Gündogan kot za šalo preigral Khediro in Sergia Ramosa, s strelom pod prečko pa z roba kazenskega prostora izvlekel najboljše možno posredovanje iz nekdanjega člana Villarreala in Seville.

Eno najboljših predstav kakšnega posameznika v zgodovini Lige prvakov je izvrstni Poljak Lewandowski še nadgradil v 67. minuti. Reus je po podaji Götzeja s strani padel v kazenskem prostoru, potem ko se je vanj zaletel Xabi Alonso, sodnik Björn Kuipers pa je pokazal na belo točko, ki jo je Lewandowski brezhibno izkoristil z raketo po sredini. Nihče v zgodovini evropskega nogometa še ni dal štirih golov Realu, toda Lewandowskemu je uspelo prav to. Z izvrstnim strelom od daleč bi kasneje kmalu zadel še za petardo, a je bil López na mestu.

Izjemni Klopp: "Kot Robin Hood ..."

Tudi menjave Mourinha, ki je v igro po četrtem golu poslal Karima Benzemaja, Ángela Di Marío in Kakája, niso prinesle niti najmanjšega zasuka. Ronaldo se je v enem zadnjih napadov znašel sam pred Weidenfellerjem, a ga je slednji po slabšem ustavljanju žoge dobro zaprl še pred nevarnejšim strelom. Po kotu se je na centimetre zelo pomembnemu drugemu golu za Real približal tudi Varane, ki pa je z volejem ob odboju od enega izmed branilcev za las zgrešil.

"Moja ekipa je bila nocoj fantastična. Bili smo kot Robin Hood, ki je jemal bogatim," je po tekmi pribil presrečni trener Klopp. "Delovali smo malce nemirno, ko smo dobili gol, ampak če ga ne bi dobili, potem dvomim, da bi zabili tri v drugem polčasu. Takrat smo zaigrali v višji prestavi in uspelo se nam je izogniti še več napakam."

Liga prvakov, polfinale, prva tekma:

Borussia Dortmund : Real Madrid 4:1 (1:1)
Lewandowski (8, 50, 55, 67/11-m); Ronaldo (43)

Postavi

Dortmund: Weidenfeller; Piszczek (od 83. Grosskreutz), Subotić, Hummels, Schmelzer; Gündogan (od 90. Schieber), Bender; Błaszczykowski (od 82. Kehl), Götze, Reus; LewandowskiNa klopi: Langerak; Santana, Leitner, Şahin, Grosskreutz, Schieber.

Madrid: López; Ramos, Pepe, Varane, Coentrão; Khedira, Alonso (od 80. Kaká); Modrić (od 68. Di María), Özil, Ronaldo; Higuaín (od 68. Benzema). Na klopi: Casillas; Kaká, Benzema, Albiol, Callejón, Di María, Nacho.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.