Šport > Nogomet
19 ogledov

Beli alarm: Ronaldo odšel s treninga

Borussia Dortmund Real Madrid Liga prvakov četrtfinale Reus Aubameyang
1/43
EPA
Tudi nova magična predstava napadalca Roberta Lewandowskega v torek verjetno ne bo pomagala Borussii Dortmundu, ki po visokem porazu na prvi tekmi gosti Real Madrid. José Mourinho napovedal zmago Chelseaja.

Robert Lewandowski je dobesedno lastnoročno in lastnonožno popeljal Borussio Dortmund v lanskoletni finale Lige prvakov, ko je Real Madridu v polfinalu zabil vse štiri gole BVB na prvi tekmi v nemških revirjih, črno-rumeni pa so si nato kljub porazu v Madridu priigrali zmenek z večnimi rivali Bayernom.

Vloge so leto kasneje obrnjene – visoko zmag je na prvi tekmi na Signal Iduna Parku dosegel beli balet, Dortmund pa brez suspendiranega Lewandowskega ni zabil niti gola. Poljak, ki bo poleti okrepil prav Bayern, meni, da je "noro" pričakovati novo antologijsko predstavo.

"Štirje goli? Noro!"

"Če mislite, da bom kot lani zabil štiri gole, potem je to noro. Ampak še vedno smo nevarni, še posebno doma," je na ponedeljkovi novinarski konferenci pred morda zadnjo evropsko tekmo pri BVB dejal poljski reprezentant.

"Smo drugačna ekipa kot lani. A še vedno imamo izvrstne igralce in izjemen potencial. Imamo veliko poškodb, Real pa je v vrhunski formi. Žalostno je bilo, ko nisem mogel igrati v Madridu, a še vedno mislim, da imamo majhno možnost. Moramo biti agresivni."

Klopp: Specialisti za drugi polčas

V primerjavi z lanskoletnim polfinalom na povratni tekmi četrtfinala ne bo igralo skorajda pol ducata igralcev, vključno z branilcema Marcelom Schmelzerjem in Nevenom Subotićem, dolgemu seznamu poškodovanih pa se je za domači obračun z Madridom pridružil še zaradi madridskega kartona suspendirani Sebastian Kehl.

"Ker smo očitno v tem trenutku specialisti za druge polčase, bo jutri drugi polčas našega četrtfinala," je novinarjem spretno dejal barviti trener Jürgen Klopp, ki je v 1. Bundesligi konec tedna slavil pomembno zmago nad Wolfsburgom (2:1), s katero si je Dortmund pet kol pred koncem še izboljšal možnosti za končno drugo mesto.

Borussia Dortmund Real Madrid Liga prvakov četrtfinale Klopp trener | Avtor: EPA EPA
"Nimamo pravice, da sanjamo o čudežu. Kar moramo storiti je, da damo vse, kar imamo. Prva stvar bo dobro branjenje, boljše kot na prvi tekmi, druga pa, da bolje izkoristimo naše priložnosti za gol. Čeprav bomo izpadi, si to želimo storiti z izjemno predstavo," je še dejal Klopp, ki je razkril, da bo vratar Roman Weidenfeller verjetno nared po izpuščeni sobotni tekmi, vezist Nuri Sahin pa da še čuti bolečine, odločitev o njegovem nastopu pa naj bi sprejeli na dan tekme.

"Če bo čutil bolečine, potem ne bo igral"

"Odvisno bo od treninga. Prestal je terapije. Če bo čutil bolečine, potem ne bo igral," je pred treningom na enem od najglasnejših stadionov v Evropi dejal Realov italijanski strateg Carlo Ancelotti, ki je zanikal, da so Cristiana Ronalda pred zaključkom sezone preveč iztrošili. In le nekaj minut kasneje so se bojazni potrdile – Portugalcu so morali po le 20 minutah na pomoč priskočiti fizioterapevti, njegovo problematično koleno pa ga je prisililo k odhodu v slačilnico. 

Ronaldo je predčasno končal že prvo tekmo s črno-rumenimi, nato pa izpustil sobotno gostovanje v San Sebastiánu, kjer je ekipa tudi brez svojega prvega zvezdnika visoko slavila (4:0). Očitno ne bo nared niti za torkov obračun, za katerega je Ancelotti razkril, da bo začel z branilskim dvojcem Pepe-Sergio Ramos, na levem boku pa bo igral Fábio Coentrão. Prisotnost Garetha Bala prav tako ni vprašljiva.

Prej ko zabijejo, prej bo konec

"Koliko Borussio spremeni Lewandowski? Zelo. Je napadalec z veliko odlikami, zelo pomembna referenca za to ekipo. Njegova prisotnost bo dala večje možnosti Borussii," je pred mediji še dejal Ancelotti.

"Ronaldo je vse tekme igral, ker se je počutil dobro. Nikoli nismo tvegali z njim ali s kakšnim drugim igralcem. Ni mu težko reči, da se mora ustaviti. Zame mora igrati vedno, tako da imava enake predstave. Težava je, da želi igrati, ko se počuti dobro. Je velik profesionalec in zelo dobro pozna svoje telo. Če se ne počuti dobro, potem to pove brez težav, tako kot pred tekmo s Sociedadom. Igralcev mi ob tem rezultatu v četrtfinalu ni treba motivirati. Ne bomo menjali sistema. Dortmund ima 90 minut, da zabije štiri gole, mi pa jih imamo 90, da zabijemo enega. To je naša ideja, in prej ko nam bo to uspelo, prej bo konec tega para."

Mou: Mislim, da bomo zmagali

José Mourinho je pred tekmo na Stamford Bridgu izrazil prepričanje, da je njegov Chelsea sposoben zabiti več golov kot Paris Saint-Germain, čeprav je po prvem obračunu v Parizu zaključn zadetek Javierja Pastoreja označil za "smešnega", znova pa se hudoval nad pomanjkanjem "pravih napadalcev", potem ko je v konico postavil kar Nemca Andréja Schürrleja, ki mu je tokrat delal družbo pred mediji. Portugalski trener četrtfinala v karieri še ni izgubil.

"Verjamem, da morajo igralci za napredovanje verjeti, to je najpomembneje," je v ponedeljek zvečer dejal Mourinho. "Če me vprašate, ali bomo jutri zmagali, vam rečem: 'Da!' Mislim, da bomo zmagali. Na koncu pa, v seštevku obeh tekem, mislim, da bomo zabili več golov kot oni. (Samuel) Eto'o ni igral na prvi tekmi in nisem prepričan, da bo igral na drugi. Ramires je suspendiran. (Nemanja) Matić in (Mohamed) Salah ne moreta igrati Lige prvakov, a ne jokamo."

"Brez dveh golov nimamo nikakršnih možnosti"

Mourinhovo ponovno srečanje z nekdanjim varovancem Zlatanom Ibrahimovićem se je prejšnji teden končalo predčasno, ko je švedski napadalec, ki je z njim pred leti sodeloval pri Interju, zaključil tekmo v Parizu s poškodbo stegenske mišice, zaradi katere ne bo igral na povratnem obračunu. A Portugalec je izpostavil, da ima "multimilijonski" PSG veliko drugih opcij, medtem ko on sam še naprej čaka, da se odpre Fernandu Torresu ali Dembi Baju, zanese se lahko v zadnjem času zgolj na načetega Samuela Eto'oja.

"Dejstvo je, da ko multimilijonski klub kupi igralce in mu manjka en pomemben, kakršen je Ibrahimović, tudi to ni problem," je še dodal Mourinho. "Da bo PSG napadal? Lahko rečejo, da prihajajo napadat, a nato ne gredo čez sredinsko črto. Morda rečejo, da se prihajajo branit in nato najdejo prostore za dosego zadetkov, nikoli ne veš. Edino kar vem je, da če ne zabijemo najmanj dveh golov, potem nimamo nikakršnih možnosti." 

Blanc obljubil napadalno filozofijo

Gostujoči trener Laurent Blanc se je miselnim igricam s svojim portugalskim kolegom že pred časom odpovedal, ob prihodu v London pa je napovedal napadalen pristop kljub veliki prednosti s prve tekme. PSG je dobil zadnjih 11 tekem, a je takrat lahko računal na svojega prvega strelca Ibrahimovića, ki je poškodovan končal obračun z modrimi na Parku princev, najverjetneje pa bo izpustil tudi morebitno polfinalno tekmo, ki bi jo pariški modri igrali prvič po letu 1995.

"Verjamemo v določene reči in jaz sam sem vedno verjel, da je pritisk napad na nasprotnika najboljši način za osvajanje naslovov," je na ponedeljkovi novinarski konferenci v zahodnem Londonu dejal nekdanji francoski selektor in član zmagovite francoske selekcije s SP 1998.

"Sem nismo prišli trpet, nočemo dovoliti Chelseaju, da nam narekuje ritem igre, da prevladuje. Vloga vrhunske ekipe je, da dominira na tekmi tudi takrat, ko ne igra doma. Naša filozofija je napadalna, radi držimo žogo in ustvarjamo težave nasprotnikom. Bilo bi izvrstno, če bi se poskušali uvrstiti naprej z našo filozofijo tudi v praksi. Na prvi tekmi se je Chelsea branil zelo kompaktno. To je zelo dobro za Ezequiela Lavezzija, ker ima rad prostor po boku in je zelo hiter. Chelseaju smo ustvarjali težave na prvi tekmi in zdaj bomo morali videti, če bodo igrali malce bolj visoko. Če bodo, potem bodo puščali več prostora igralcem, kakršen je Lavezzi."

Liga prvakov, četrtfinale, povratni tekmi:

Torek ob 20.45:
Borussia Dortmund – Real Madrid /0:3/
Chelsea – Paris Saint-Germain /1:3/

/X:Y/ – v poševnicah sta rezultata prvih tekem 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.