Šport > Nogomet
30 ogledov

Liverpool drži korak, Manchester ostal sinje moder

Navas in Džeko
1/8
Reuters
Mestni obračun v Manchestru ni spremenil razmerij moči, ponovno je zmagal City (3:0), Arsenal se je dodatno oddaljil od vrha po remiju proti Swanseaju (2:2). Liverpool v sredo pred City po zmagi nad Sunderlandom (2:1). Sinje modri imajo v dobrem še dve tekmi.

Čeprav si je trener Manchester Uniteda David Moyes na zadnjih dveh tekmah vsaj nekoliko podložil majajoči se stolček, se mu ta po današnji tekmi še vedno maje. Na mestnem derbiju proti Manchester Cityju so rdeči vragi izgubili z 0:3 in se s tem še dodatno oddaljili od igranja v evropskih pokalih.

Gostom je zmaga proti tekmecem pomenila toliko več, ker so se dodatno približali vrhu lestvice, zdaj za Chelseajem z dvema tekmama manj zaostajajo le še za tri točke. Rdeli vragi, ki so tekmo odigrali brez poškodovanega zvednika Robina van Persieja, so tako izgubili še drugo letošnjo tekmo proti meščanov, pred meseci so na Etihadu klonili s podobnim izidom kot danes, 1:4.

City brez šale od prvega žvižga

Manj kot minuto so potrebovali gostujoči nogometaši, da so zarili nož v prsi domačih navijačev. Po lepem kombiniranju se je Samir Nasri znašel sam pred vrati, a nastreljal zgolj okvir vrat. Na pravem mestu ob pravem času pa se je znašel napadalec Edin Džeko, ki mu po sprejemu odbite žoge ni bilo težko zatresti nebranjene mreže. Razglašena igra Uniteda se je nadaljevala tudi v naslednjih minutah, toda David Silva ni uspel izkoristiti serije slabih podaj domačih branilcev. 

Na prvo resno akcijo Uniteda so morali gledalci čakati osemnajst minut, še takrat pa je nevarno podajo pred gol gostov prestregla domača obramba. Na drugi strani so sinje modri še nekajkrat predrli obrambo domačih, a jim domači vratar David De Gea ni pustil povišati vodstva. Rdeči vragi so se po slabem uvodu v tekmo le nekoliko sprostili in si v 24. minuti pripravili lepo priložnost. Predložek v akzenski prostor gostov je Danny Welbeck podaljšal do Marouana Fellainija, čigar strel iz voleja pa je bil preslab, da bi premagal Joeja Harta

Drugi polčas po notah prvega

Nadaljevanje prvega polčasa je bila precej bolj mirna. United je uspel zajeziti napade gostov in ob vzpostavitvi ravnovesja so tudi sami prišli do nove priložnosti. Juan Mata je z roba kazenskega prostora po lepi priložnosti žogo poslal prek gostujočih vrat. Do konca prvega dela tekme se nato ni zgodilo nič kaj razburljivega in gostje so na odmor odšli s prednostjo. 

Prva minuta drugega polčasa je obudila spomine na prvi del tekme. Cityjevi nogometaši so hitro pritisnili in Edinu Džeku se je ponudila lepa priložnost, njegov strel pa je zadel zgolj glavo Ria Ferdinanda. Napadalna igra Cityja se je tudi v drugem polčasu hitro obrestovala. Samir Nasri je žogo iz kota lepo podal na glavo Edina Džeka, Bosanec pa je še drugič zatresel mrežo Davida De Gee. 

Tudi nadaljevanje drugega polčasa je potekala po notah prvega. Domačini so sčasoma vzpostavili igro in v 72. minuti prek Dannyja Welbecka nevarno zapretili vratom Harta, angleški reprezentančni vratar pa se je izkazal in strel ubranil. Ko je že kazalo, da bo tekma do konca minila brez večjega razbirjenja, pa je v zadnjihs ekundah rednega dela tekme udaril odlični Yaya Toure, ki je z lepim strelom poskrbel za piko na i novi veliki zmagi Mancehster Cityja. 

Olivier Giroud | Avtor: Reuters Reuters

Flamini Valižanom priigral točko

Če Manchester City koraka proti vrhu lestvice, pa se zdi, da se Arsenal od tega oddaljuje. Na domači tekmi proti Swanseaju so potrebovali zmago, da bi obdržali priključkek z najboljšimi, a so iztržili le remi z 2:2. Tekma se je sicer bolje začela za Valižane, ki so prek Wilfrieda Bonyja dokaj hitro povedli in prednost zadržali do polčasa.

V drugem polčasu je topničarjem uspel sanjski preobrat. V razmaki dobre minute sta zadela najprej Lukas Podolski, nato pa še Olivier Giroud in kazalo je, da bodo tri točke vendarle ostale doma. V zadnjih minutah tekme pa se je sledil šok. Strel Leona Brittona se je najprej odbil od Pera Mertesackerja, nato od vratarja Wojciecha Szcesnyja, nazadnje pa še od Francoza Mathieuja Flaminija ter posledično pristala v mreži. Londončani avtogola niso uspeli več izničiti in sledila je nova izguba točk, ki bo zmagi Evertona nad Newcastlom pomeni, da jih čaka trd boj, če se želijo uvrstiti v Ligo prvakov. 

Liverpool ostal blizu in zdržal na Anfieldu

Izvrstna zadetka kapetana Stevena Gerrarda in napadalca Daniela Sturridga sta na Anfieldu še povečala apetite po prvem ligaškem naslovu v 24 letih, a se je moral domači Liverpool precej potruditi za zmago nad Sunderlandom, ki ga resda z dvema zaostalima tekmama čaka še krčevit boj za obstanek.

Redsi so do sedme zaporedne ligaške zmage prišli po napetem zaključku, v katerem so se gostje približali z golom Kija Sunga-Yuenga, a jim za veliko točko le ni uspelo zatresti mreže. Liverpool zdaj le še za točko zaostaja za vodilnim Chelseajem, ki mora tako kot City pred zaključkom sezone še gostovati na Anfieldu.

Gerrard si je vzel priložnost

Tam so  navijači na sredini tekmi že nervozno začeli pogledovati na uro, kjer je že bila številka 30, Liverpool pa si pred obrambno naravnanimi "črnimi mačkami" ni uspel pripraviti resnejše priložnosti. Santiago Vergini je nato na robu kazenskega prostora z grdim prekrškom ustavil Luisa Suáreza in zakrivil prosti strel z nevarnega položaja, ki sta ga nameravala izvesti Urugvajec in danski branilec Daniel Agger, a je reči brez prevelikega govoričenja v svoje noge vzel kapetan Gerrard in premagal nemočnega Vita Mannoneja z izvrstnim strelom v njegov zgornji kot.

Strurridge je nato za razliko od nenavdušujočega prvega polčasa v drugem delu igre hitro "odklenil" gostujočo obrambo, ko je z levico delikatno še enkrat zadel v zgornji kot znova nemočnega italijanskega čuvaja mreže in po Suárezu tudi sam dosegel zase rekordno sezonsko znamko 20 golov. Ko se je že zdelo, da je le še vprašanje, s kolikšno razliko bo Liverpool domov na severovzhod poslal rdeče-bele, so ti od nikoder znižali.

West Hamu žvižgi kljub zmagi

Lee Cattermole in Sturridge sta najprej zatresla okvir obeh vrat, Ki pa je nato z glavo v mrežo preusmeril kot Adama Johnsona in znova potrdil tezo, da je obramba najšibkejši člen moštva Brendana Rodgersa. Zadnje minute so se nenadoma spremenile v pravo živčno vojno, nekdanji član Manchester Uniteda John O'Shea pa bi lahko tako kot pred leti na Anfieldu zabil izjemno pomemben gol, a je z glavo meril nenatančno.

Do pomembne zmage v boju za obstanek je proti Hull Cityju brez Roberta Korena (bil je na klopi) prišel West Ham United, ki je na domačem Upton Parku premagal oranžno-črne (2:1). Slednji so že v prvem polčasu ostali brez izključenega vratarja Alana McGregorja, ki je tudi zakrivil najstrožjo kazen, s katere ni grešil Mark Noble. Londončani so morali po zadnjem sodnikovem žvižgu kljub vsemu poslušati – žvižge, ki so jih obrambno naravnanemu trenerju Samu Allardycu znova namenili domači navijači.

Angleška liga, zaostale tekme:

Manchester United : Manchester City 0:3 (0:1)
Džeko (1, 56), Touré (90)

Arsenal : Swansea City 2:2 (0:1)
Podolski (73), Giroud (74); Bony (11), Flamini (90/a.g.)

Newcastle United : Everton 0:3 (0:1)
Barkley (22), Lukaku (53), Osman (88)

West Ham United : Hull City 2:1 (1:0)
Noble (26/11-m), Chester (54/a.g.); Jelavić (48) 
RK: McGregor (23/City)
Koren (City) je bil na klopi.

Liverpool : Sunderland 2:1
Gerrard (39), Sturridge (48); Ki (76)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.