Šport > Nogomet
4 ogledov

Liverpool je žaloval

Navijači so se žrtvam poklonili na torkovi tekmi Lige prvakov.
1/16
Žurnal24 main
Minilo je 20 let od tragedije na Hillsboroughu, kjer umrlo 96 navijačev Liverpoola. Dodajamo nekaj pretresljivih fotografij žalujočih s sredine spominske slovesnosti v Liverpoolu.
 
 

Kar se je zgodilo tistega dne, ne bo nikoli pozabljeno. To je vtkano v bistvo našega kluba.

Steven Gerrard

 
Spomin na najhujšo nesrečo na nogometnih stadionih na Otoku, ki je pretresla ves svet, je še živ. Žrtvam, med katerimi so bili tudi otroci in ženske, se bodo poklonili v nogometnem klubu Liverpool ter vsa nogometna skupnost tega mesta. Za kapetana rdečih Stevena Gerrarda je spomin na 15. april 1989 zelo boleč. Med žrtvami nesreče je bil tudi njegov komaj desetletni bratranec Jon Paul Gilhooley . "Res sem bil pretresen in zgrožen, ko sem v živo gledal posnetke ter se spraševal, ali je bil kdo izmed bližnjih na tekmi oziroma kdo, ki ga poznam. Na žalost je naslednje jutro sledilo spoznanje, da je bil med mrtvimi tudi sorodnik," se z žalostjo takratnih dogodkov spominja Gerrard, ki je bil takrat star devet let.

Spomin na žrtve, njihove svojce in vse, kar se je zgodilo, je zato zelo pomemben za klub . "Ljudi, ki so umrli in ki so bili prizadeti, ne bomo nikoli pozabili. Najpomembneje pa je, da se jih spominjamo kot posameznike in ne le kot številko 96. Po vseh teh letih je pomembno tudi zadoščenje, pravica za žrtve in njihove svojce, za kar smo se v klubu vedno borili," je dejal kapetan Liverpoola, ki po letu 1989 še nikoli ni igral tekme na ta dan. Preiskava tragedije, tako imenovano Taylorjevo poročilo, je navijače Liverpoola oprala krivde. Do nesreče je prišlo zaradi več dejavnikov, na prvem mestu pa je bilo preveliko število gledalcev, ki so jih spustili na tribune Liverpoola, ter napačna policijska presoja. Za tragedijo še nihče ni odgovarjal.

Gerrard je v tragediji izgubil bratranca. © EPA

 
"Težko je bilo, ko je bratranec izgubil življenje. Odziv moje družine na tragedijo me je spodbujal in sooblikoval, da sem danes takšen nogometaš, kot sem," so besede Gerrarda pred obletnico tragedije, ki je zaznamovala generacije. "Kar se je zgodilo tistega dne, ne bo nikoli pozabljeno. To je vtkano v bistvo našega kluba. Družine so se z dostojanstvom spopadle z izgubo. Morajo biti ponosne nase, tako kot smo mi na njih in na vse naše navijače," je še dodal Gerrard. Ob 15.06 bo za dve minuti zastalo življenje v Sheffieldu, Nottinghamu in Liverpoolu, oglasili se bodo vsi civilni in cerkveni zvonovi.

Nesreča je pomenila tektonski premik pri načrtovanju stadionov in zagotavljanju varnosti. Logistika masovnega dogodka gre namreč lahko hudo narobe. Moč množice obiskovalcev je veliko več kot le njena teža, ki obremenjuje tribune. Gibanje, gostota množice in panika lahko stadion kaj hitro spremenijo v množični grob. Po uradni preiskavi nesreče na stadionu Hillsborough so stojišča in klopi na mnogih stadionih zamenjali s sedeži. Na vseh angleških stadionih so po tej tragediji odstranili varovalne ograje med igrišči in tribunami, ki so bile usodne za mnoge navijače, saj jih je množica za njimi stisnila ob rešetke. Te so na stadione po Otoku namestili kot sredstvo za boj proti navijaškemu nasilju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.