Šport > Nogomet
1 ogledov

Liverpool prekinil neverjetni niz

Več kot štiri leta so minila, odkar so nogometaši Chelseaja zadnjič poklapani za Žurnal24 main
Veliki derbi angleškega nogometnega prvenstva med Chelseajem in Liverpoolom je končal neverjeten niz Londončanov, ki doma niso izgubili vse od februarja leta 2004.
 

Anglija, 9. kolo

Chelsea : Liverpool 0:1
Xabi Alonso (10.)

Navijači Liverpoola so že naveličani obujanj spomin na davno leto 1990 , ko so Redsi 18-ič in do danes tudi zadnjič dvignili pokal za naslov najboljšega moštva v Angliji . Četa Kennyja Dalglisha je tedaj na krilih asov, kot so bili John Barnes , Ian Rush in Peter Beardsley (omenjeni trojček je skupaj zabil 50 zadetkov), mlela vse pred seboj, a to je bilo obenem tudi slovo zadnjih ostankov generacije, ki je ob začetku osemdesetih osvojila kar štiri naslove evropskega prvaka. Na sceno je vstopil Fergusonov Manchester United , Liverpool je padel v globoko senco največjih tekmecev in številni moštva z Anfielda preprosto niso videli na prestolu angleškega nogometa. Vse do nedeljskega obračun a na Stamford Bridgeu ne.


Xabi Alonso je v 10. minuti srečanja odločil zmagovalca. © Reuters

 
 
 

Benitez je pameten fant. Vedel je, da nimam visokih napadalcev, zato je dopustil igro po bokih, medtem ko je bila sredina neprepustna. Liverpool nam je puščal prostor le za predložke in takšne igre nismo vajeni.

Luiz Felipe Scolari

 
V sezoni 1989/90 je Liverpool na Stamford Bridgeu slavil kar s 5:2 , a to je bil Chelsea, ki z današnjim nima prav nič skupnega. Chelsea, ki so ga kovali Abramovičevi milijoni in Mourinhova karizma, je v zadnjih letih postal pravi mit, ki je obenem stal na zelo čvrstih temeljih. Enega takšnih je predstavljal tudi neverjeten niz nepremagljivosti na stadionu Stamford Bridge, ki je ostal neosvojen kar štiri leta in pol oziroma 86 tekem zapovrstjo!

Zadnji gostujoči igralec, ki je londonski stadion, na katerem se v zadnjih letih zbira smetana londonske družbe, zavil v črno, je bil Francoz Patrick Vieira , ki je tako Arsenalu podaril tedaj še nepredstavljivo razkošno darilo pred odhodom v Juventus. Jose Mourinho in Avram Grant doma nista poznala poraza, se je pa ta pripetil morda celo najbolj priljubljenemu trenerju Chelseaja v zadnjih letih, Brazilcu Luizu Felipeju Scolariju .


Deco ni našel poti skozi obrambno vrsto Liverpoola. © Reuters

 
"Stamford Bridge, dom brez evropskih trofej," je bilo sporočilo, ki so ga gostujoči navijači s seboj na velikanskem napisu pripeljali v London. Tudi tisti, ki so samozavest črpali v Chelseajevi prazni evropski bilanci, si verjetno niso predstavljali, da bo četa Rafe Beniteza prekinila neverjetni niz in postala šele prva ekipa po Barceloni , ki je v zadnjih štirih letih in pol slavila na Stamford Bridgeu. In zmaga je bila popolna: Rafael Benitez je taktično nadigral Luiza Felipeja Scolarija, Liverpool je bil boljši in nevarnejši nasprotnik, za nameček pa Redsi niso nastopili brez svojega najnevarnejšega strelca, Španca Fernanda Torresa . "Benitez je pameten fant. Vedel je, da nimam visokih napadalcev, zato je dopustil igro po bokih, medtem ko je bila sredina neprepustna. Liverpool nam je puščal prostor le za predložke in takšne igre nismo vajeni. S porazom se ne obremenjujem preveč. Niza je konec in morda je to celo dobro, saj je bil pritisk pred vsako domačo tekmo tudi zaradi tega še večji," j e dan po tekmi misli strnil 59-letni Brazilec .


Bo Rafa Benitez Liverpool popeljal do prvega naslova prvaka po 18 letih? © Reuters

 
 
 

Ta zmaga je pomembno sporočilo vsem drugim. Lahko zmagamo na katerem koli stadionu na svetu.

Rafael Benitez

 
"Spanish Liverpool" je z dvema uvrstitvama v finale Lige prvakov presegel najbolj optimistična pričakovanja navijačev pred nastopom Rafaela Beniteza, a naslov prvaka je tisti, ki na Otoku velja največ. In Madridčan je prepričan, da bo letošnja sezona po 18 letih ponovno rdeča. "Ta zmaga je pomembno sporočilo vsem drugim. Lahko zmagamo na katerem koli stadionu na svetu. Tudi proti tako močni in napadalno usmerjeni ekipi, kot je Chelsea, smo igrali na zmago in to pove vse o nas. Ko imaš v moštvu toliko kakovostnih igralcev in ko se ti tako trudijo, da bi zmagovali, je formula za naslov na dlani," je sijal od ponosa Benitez .


Luiz Felipe Scolari je priznal taktični poraz proti Rafaelu Benitezu. © Reuters

 
Rafa Benitez je Chelseaju zadal nekaj sila bolečih porazov, a že dolgo noben ni bil tako sladek kot zadnji. V Angliji veliko dajo na simboliko: Chelsea je niz nepremagljivosti ukradel prav Liverpoolu , ki je bil med letoma 1978 in 1980 nepremagan na 63 zaporednih domačih tekmah. Čeprav je sezona še dolga, je dejstvo, da je Liverpool letos zrel. Zmagi proti Manchester Unitedu in Chelseaju sta več kot zgovoren dokaz temu. Le še nekaj bega armado rdečih navijačev – Liverpool nikoli ni bil tako prepričljiv proti "malčkom" kot Chelsea in United. Remiji proti Stoke Cityju in podobnim ekipam so v bitki za naslov lahko usodni, kar priznava tudi Benitez . "Če v sredo ne premagamo Portsmoutha, bo ta zmaga povsem zbledela. Tri točke so na tej tekmi prav tako pomembne kot te tri s Stamford Bridgea."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.