Šport > Nogomet
27 ogledov

Liverpool združen v bolečini in spominu

Liverpool Hillsborough obletnica smrti tragedija
1/14
EPA
Merseyside se danes spominja 25. obletnice tragedije na stadionu Hillsborough. 96 žrtvam so se poklonili na obeh liverpoolskih stadionih.

Tudi 25 let po tragediji v Sheffieldu, kjer je na stadionu Hillsborough tistega usodnega 15. aprila umrlo 96 navijačev Liverpoola, bolečina ni nič manjša. Pred dvema letoma je državni vrh sicer priznal laži in prikrivanje resnice o odgovornih za eno od največjih športnih tragedij v Evropi, a bodo nove preiskave, zadnja se je začela pred dvema tednoma, znova odprle stare rane.

Družine, igralci in navijači nekaj zadoščenja vseeno dobijo vsako leto, ko se Liverpool združi v eno. Modri del, ki ga predstavlja Everton, je tudi danes sodeloval pri spominski slovesnosti, ki se je na stadionu Anfield začela ob 14.45. Spominska slovesnost je bila na sporedu tudi na drugi strani parka Stanley, na stadionu Goodison Park. Župan Joe Anderson  je meščane pozval k skupinski minuti molka, ki je mesto v tišino ovila ob 15.06 po angleškem času.

Rodgers: Največji navdih spominska plošča

Zvonovi so zazvonili 96-krat, s tem pa so se spomnili na tragedijo na stadionu Hillsborough, ko je 15. aprila 1989 v Sheffieldu na polfinalni nogometni tekmi pokala FA umrlo 96 navijačev. Na spominski slovesnosti se je zbrala velika množica ljudi, po poročanju britanskih medijev okoli 24.000, med njimi so bili trenutni igralci Liverpoola, tisti, ki so zanj igrali pred 25 leti, manjkali pa niso niti člani mestnega tekmeca Evertona. Zbrane sta nagovorila trener Liverpoola Brendan Rodgers in strateg Evertona Roberto Martínez.

"Želim se zahvaliti družinam Hillsborougha, ki so me prosile za govor. Velik privilegij je biti tukaj. Vsak dan hodim mimo kipa (nekdanjega trenerja Billa, op. a.) Shanklyja in evropskih pokalov, ki me spominjajo na velike igralce iz preteklosti, in tiste, ki jih imamo zdaj. Ne manjka ti navdiha, ko delaš za ta izjemni nogometni klub, toda največji navdih zame je vsako tekmo to, ko pridem na stadion in vidim spominsko ploščo za Hillsborough, ko se spomnim 96 ljudi, ki smo jih izgubili, in na to, kako so se družine preživelih tako dolgo borile za tisto, kar je prav," je dejal Rodgers, ki je za uvod prebral Davidov psalm.

"Vodenje Kennyja Dalglisha, njegov pogum in dostojanstvo so bili vedno neprecenljivi za družine in preživele. To je pomembnejše od vsakega gola, ki ga lahko zabiješ. Vi, družine, preživeli in ljudje našega mesta, nam veliko pomenite vsak dan, to pa nam daje navdih za igranje nogometa," je še dodal in dobil gromke ovacije.

Gerrardov bratranec najmlajša žrtev

Pred tisoči prisotnih so prebrali imena vseh žrtev, najmlajši Jon-Paul Gilhooley, bratranec kapetana aktualnega moštva Stevena Gerrarda, je imel deset let. Gerrard je bil skupaj s soigralci prisoten na stadionu, kjer je v nedeljo v solzah slavil zmago.

Liverpool Echo Hillsborough obletnica smrti tragedija | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
"Kot družina ne moremo verjeti, kakšno bolečino in grozo bi družine doživele, ko bi dobile sporočilo, da njihovih dragih ne bo domov, da se ne bodo vrnili z nogometne tekme," je dejal priljubljeni katalonski trener Martínez, ki se je spominjal, kako je kot 15-letnik v Španiji slišal za grozljivo novico z Otoka. Klubske delitve 15. aprila nasploh zamrejo v modro-rdečem mestu, že lani je na Anfieldu z govorom navdušil Evertonov predsednik Bill Kenwright.

"Kako lahko kdo umre, ko gleda igro, ki jo ima rad? To ni prav, to ni pošteno. Kar se je zgodilo po tem prav tako ni bilo prav, niti pošteno, da se moraš boriti za dobro ime tistih, ki si jih izgubil, je ostudno. A kot je pred letom dni dejal moj predsednik, so odgovorni izbrali napačno mesto, če so mislili, da se bodo tako izmuznili. Everton se spominja. Vedno se bomo," je še dodal Martínez.

Sporočili Blatterja in Platinija

Na 96 umrlih navijačev sta se spomnili tudi največji nogometni organizaciji. Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter je v pismu zapisal: "Rad bi izrazil simpatije družinam in prijateljem 96-erice, ki je tragično izgubila življenje v tragediji Hillsborough. Prav je, da jih počastimo in se spomnimo na nedolžne žrtve 15. aprila 1989."

Prvi mož Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini je v izjavi za javnost zapisal: "Misli Uefe in evropske nogometne družine ostajajo z družinami tistih, ki so umrli v tragediji pred 25 leti."

Le en je "king" – King Kenny

Liverpool in Nottingham Forest sta se pred 25 leti pomerila v polfinalu pokala. Na stadionu v Sheffieldu so odgovorni na stadion spustili množico Liverpoolovih navijačev. Tribune so bile prepolne, nova množica navijačev, ki jih je na stadion spustila policija, pa je navijače v prvi vrsti povsem stisnila. V gneči je umrlo 96 ljudi, sodnik pa je tekmo prekinil po šestih minutah, ob 15.06. Takrat je bilo jasno, da navijači ne poskušajo vdreti na igrišče, ampak si z begom s tribun in preskakovanjem železne ograde rešujejo življenja.

Angleške oblasti so 20 let prikrivale dokumentacijo, ki je šele leta 2012 razkrila napake v delu policistov in drugih, ki so skrbeli za varnost in reševanje, britanska policija pa je krivdo za tragedijo sprva pripisala navijačem. Imajo pa privrženci rdeče barve zato več sreče na zelenici, kjer se njihovi ljubljenci po dolgih letih resno borijo za naslov prvaka. Liverpool štiri tekme pred koncem za dve točki vodi pred Chelseajem in sedem pred Manchester Cityjem, ki ima dve tekmi manj.

Liverpool je leto po tragediji, leta 1990, osvojil svoj zadnji naslov angleškega prvaka. Takratni trener in igralska legenda Kenny Dalglish se je po tragediji na Hillsboroughu udeležil pogreba vsakega od 96 navijačev, tudi tokrat pa ni manjkal na spominski slovesnosti, kjer so zbrani ob omembi njegovega imena stoje zaploskali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.