Šport > Nogomet
38 ogledov

Ljajić letel iz reprezentance, ker ni pel himne

Ljajić Albiol Srbija Španija prijateljska tekma St Gallen Švica Reuters
Novi selektor srbske nogometne reprezentance Siniša Mihajlović je po svoji premierni tekmi na klopi Srbije iz reprezentance vrgel vezista Fiorentine Adema Ljajića, ker njegov nekdanji klubski varovanec pred tekmo s Španijo ni pel himne. Državne himne trenutno denimo ne poje niti kapetan Slovenije Samir Handanović.

"Ljajića so poslali domov z evropske turneje, odločitev pa temelji na Mihajlovićevem pravilniku, ki predvideva način vedenja, ki ga je Ljajić kršil," so sporočili s Srbske nogometne zveze (FSS). Novi selektor Siniša Mihajlović, ki slovi po svojih trdih prijemih, je namreč ob prihodu na srbsko klop sestavil pravilnik, ki so ga morali podpisati vsi igralci in člani strokovnega štaba, v njem pa je kot kaže tudi člen o petju državne himne Bože pravde.

"Ljajić je Mihajloviću povedal, da državne himne ni pel zaradi osebnih prepričanj, da pa glede tega ne bo spremenil svojega mnenja. Igralcu bo vrnitev v reprezentanco dovoljena le v primeru, da spremeni svoje vedenje in uradno obvesti Mihajlovića, da bo to storil," v sporočilu še dodajajo pri FSS.

Musliman Ljajić, ki prihaja z etnično mešanega Sandžaka na jugu države, se je na koncu letošnje sezone sprl že s Fiorentininim trenerjem Deliem Rossijem, ki je nekdanjega nogometaša Partizana po menjavi in sarkastičnem aplavzu na tekmi z Novaro napadel na klopi za rezerve, kar ga je kljub aplavzu navijačev kasneje stalo službe.

Ljajić: "Res mi je žal, rad imam Srbijo"

FSS je takrat stopil v bran Ljajiću in Rossija označil za "sramoto vsem nogometnim profesionalcem", tokrat pa do 20-letnika niso imeli milosti. Selektor Mihajlović, tudi sam nekdanji trener Fiorentine, je vročeglavega mladeniča že med treniranjem v Firencah velikokrat puščal na klopi za rezerve, njegova reprezentančna prihodnost pa je zdaj še pod večjim vprašajem.

"Res mi je žal ... Še vedno nisem povsem dojel, ampak kaj morem. To je življenje, gremo naprej. Žal mi je, ker se je vse to zgodilo. Res spoštujem vse in vsakogar. Rad imam Srbijo in vedno sem želel igrati za Srbijo, ki jo zastopam že od desetega leta," je po prihodu na beograjsko letališče povedal Ljajić, ki je med spornim petjem himne sedel na klopi.

"Selektor je zahteval, da se poje tudi himno. Spoštujem vse in vsakogar, vendar tudi svoja prepričanja ... Če ne spoštuješ samega sebe, te ne more spoštovati nihče. Govorili smo o petju himne in to je to. Nismo se pravočasno dogovorili," je še pristavil.

Slovenski kapetan ne poje

V slovenski reprezentanci bi podoben kodeks precej razredčil vrste, saj denimo kapetan Samir Handanović slovenske himne Zdravljice (zaenkrat) ne poje. Enako velja tudi za Zlatka Dedića, Aleksandra Radosavljevića in Milivoja Novakovića, ki je medtem že zapustil reprezentanco, a ga v to niso prisilili Prešernovi stihi.

Med člane prve postave slovenske reprezentance, ki redno pojejo himno, sodijo Marko Šuler, Boštjan Cesar, Mišo Brečko, Bojan JokićAndraž Kirm in Valter Birsa, himno pa je redno prepeval tudi bivši selektor Matjaž Kek.

Komentarjev 4
  • širhakl 21:01 28.maj 2012.

    Novinar J.K..Napisal si,da himne ne pojejo,ne pa,da je nočejo ali celo ne poznajo besedila.Sploh pa teh igralcev o razlogih ni še nihče vprašal.Zavajujoč naslov.Bi bil jaz Sarma,tožim tebe in medij.

  • MK 20:29 28.maj 2012.

    Veš kaj Handadober si golman in ponosen sem nate in ni mi mar za tvojo etnično pripadnost ampak, če bi ti mene spoštoval bi pel himno Slovenije. Če lahko poješ Harisa in podobne ti ne bi dol krona ...prikaži več z glave padla, če bi pel himno. Lep primer je novi reprezentant Jasmin Kurtić.

  • bluesky 19:43 28.maj 2012.

    hehe, če bi ta kodeks veljal za slovenijo, bi nam zmanjkalo igralcev :)