Šport > Nogomet
10 ogledov

L'pool in Arsenal v "oglasniku"

Kdo bo postal večinski lastnik Liverpoola? (Foto: EPA) Žurnal24 main
Večinska lastnika Liverpoola Američana Tom Hicks in George Gillett načrtujeta prodajo deleža v klubu. Tudi delna lastnica Arsenala Lady Nina Bracewell Smith prodaja svoje delnice.

Globalna finančno-gospodarska kriza je udarila tudi dva nogometna velikana iz Anglije. Večinska lastnika Liverpoola Američana Tom Hicks in George Gillett sta se obrnila na banko Barclays glede prodaje deleža v klubu, da bi pokrila izgubo 237 milijonov funtov, za podobno potezo pa se je odločil še drugi angleški gigant Arsenal.

Liverpool, ki naj bi bil po ocenah vreden približno pol milijarde funtov, se je znašel v nič kaj zavidljivem položaju, saj se njegova ameriška lastnika že dlje časa prepirata o nadaljnji strategiji in financiranju. Jasno je, da bosta morala nekako pokriti izgubo, če želita ustreči zahtevam navijačev o čim bolj konkurenčni ekipi ter zgraditi nov stadion, ki bi sledil zgledu Manchester Uniteda ali Arsenala. Trener moštva Rafael Benitez je napovedal, da potrebuje vsaj 60 milijonov funtov za oblikovanje nove ekipe, ki bi lahko v naslednji sezoni posegla po najvišjih mestih.

S podobno težavo pa se srečuje tudi njegov ogorčen tekmec Arsenal oziroma ena od lastnic, Lady Nina Bracewell Smith, ki je prav tako najela investicijsko banko, da bi prodala 15,9 odstotka delnic kluba. S to potezo je Bracewell Smithova jasno nakazala, da svojega deleža ne želi prodati večinskemu lastniku Stanu Kroenkeju, katerega podjetje Kroenke Sports Enterprises nadzoruje 29,9 odstokov delnic kluba.

Gre predsvem za poslovno potezo Bracewell Smithove, saj Kroenke zaradi strogih pravil ne sme kupiti novih delnic kluba po nižji ceni, kot je zanje odšetl lani maja, ko jih je kupil od Cliva Carra in Sarah Phipps Bagge. Ob tej omejitvi bi bile delnice Bracewell Smithove vredne le 84 milijonov funtov, kar pa je po njenem prepričanju veliko premalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.