Šport > Nogomet
174 ogledov

Luka Elsner predstavil svojo knjigo

1/6
Žurnal24 main
Slovenski nogometaš Luka Elsner, ki trenutno igra za bahrajnski nogometni klub Al Muharraq, je v torek predstavil knjigo z naslovom Železna volja.

Luka Elsner je s tem postal prvi slovenski nogometaš, ki se je podal v pisateljske vode. V knjigi nekdanji nogometaš Domžal predstavlja osebnostni razvoj športnika, v delo pa so vključeni številni znani športniki iz Slovenije in Evrope.

Elsner, ki je svoje otroštvo preživel v Franciji, kjer si je takrat kruh služil njegov oče Marko Elsner, je svoj knjižni prvenec napisal v francoščini, v slovenščino pa ga je prevedla Alja Elsner. Nekdanjega kapetana Domžal literatura zanima že od malega, kajti poleg nogometa je redno študiral. S knjigo želi predvsem mladim bralcem dati napotke, kako postati profesionalni športnik, zaveda pa se, da je najtežji prehod iz mladinske v člansko selekcijo. Na področju športa je tovrstna knjiga v slovenskem prostoru redkost. V številnih avtobiografijah športniki pišejo o sebi in svoji karieri, Elsner pa piše o športu in razvoju športnika. V prihodnosti ne izključuje nove knjige, predvsem ga zanima bolj strokovno delo, kajti ne skriva želje, da bi po končani nogometni karieri rad zašel v trenerske vode. V knjigo so vključeni številni citati in pogovori z nogometaši, kot so francoski reprezentančni vratar Hugo Lloris, slovenski reprezentanti Andraž Kirm, Samir Handanović, Branko Ilić in Valter Birsa, o pomembnosti trdega dela pa je svoje mnenje podal tudi trener Slaviša Stojanović.

"V letih, odkar igram nogomet, sem zbiral informacije in razne pogovore, vključil sem tudi svoje izkušnje. Imel sem priložnost spoznati številne nogometaše in športnike, ki so z mano delili svoje izkušnje, vse to se je z leti nabralo in začel sem razmišljati o tem, da bi vse skupaj dal na papir. O knjigi sprva nisem razmišljal, imel pa sem idejo, da bi skušal mladim športnikom pomagati, da pridejo v svet profesionalnega športa," je o nastanku knjige dejal nogometaš, ki se je sedaj preizkusil še v pisateljskih vodah. Na vprašanje, kako bi svetoval mlademu športniku na poti k svojemu cilju, pa je dejal: "Najprej si je treba zadati cilj, h kateremu mora vsak stremeti. Pot ni lahka, pojavlja se veliko ovir, katere je treba preskočiti, vendar je na koncu vredno."

Svoj knjižni prvenec je posvetil posebni osebi, ki mu je veliko pomagala, velik pečat pa je pustil tudi v slovenskem nogometu: "Knjiga je posvečena dedku, ki mi je bil velika opora. Dal mi je navdih in pogum za pisanje, kajti bil je figura slovenskega in jugoslovanskega nogometa ter športne pedagogike."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.