Šport > Nogomet
8 ogledov

Mačo športi in homofobija

Rudonja_Puyol_AFP_inside Žurnal24 main
Odzivi po izjavi nekdanjega nogometnega reprezentanta Mladena Rudonje o homoseksualcih so burni. Brane Oblak pravi, da ga homoseksualec ne bi motil, dokler ga ne bi začel osvajati.
 
 

Ne mislim dajati izjave o tem, pokličite raje koga drugega.

Milan Osterc, nekdanji nogometaš

 
"To je kar pogost problem v športih, ki veljajo za tipične moške," je izjavo Mladena Rudonje komentiral športni psiholog Matej Tušak . Nekdanji slovenski nogometni reprezentant je namreč za torkovo številko Žurnala24 povedal, da bi ga homoseksualec v ekipi motil, "ker to ni naravno" . "Problem homofobije je bil večkrat raziskan v športnih ekipah, predvsem na področju ameriškega nogometa, bejzbola in tovrstnih mačo športov," je pojasnil Tušak. "To je pogosta zadeva, saj imamo s tem malo izkušenj, stvari so nerazčiščene, ljudje pa slabo poznajo homoseksualnost," je dodal. Po njegovi oceni se da takšne težave rešiti z dobrim pogovorom in razčiščenim odnosom: "Šele ko se s tem človekom pogovorijo, vidijo, da ne pričakuje ničesar in da nima nobenih hudih nagnjenj do njih."

Brane Oblak se je pošalil na račun homoseksualcev. © BOBO

 
V ekipi je bilo več parov
"V tujih ekipah, kjer sem igrala, je bilo kar nekaj homoseksualnih parov," je dejala rokometašica Anja Frešer in dodala, da ni imela z njimi nobenih slabih izkušenj. "Mene homoseksualci v ekipi ne motijo," je komentirala izjavo Rudonje. "To je lastno mnenje Rudonje, z njim pa se zagotovo ne strinjam," je povedal orodni telovadec Mitja Petkovšek . "Popolnoma nepomembno je, ali je v ekipi gej ali ne. Mene to ne bi motilo," še pravi. Plavalec Peter Mankoč je dejal: "Vsakdo ima pravico do mnenja. Čeprav nisem v ekipnem športu kot Rudonja, me to ne moti."

Dokler ne osvaja
"To je osebno stališče Rudonje, mene pa to ne bi nič motilo," je izjavo komentiral nogometni trener Brane Oblak in v šali dejal, da bi ga začelo motiti, če bi ga začel osvajati. "To me ne moti, spolna usmerjenost kolegov me sploh ne zanima," je dejal rokometaš Rok Praznik , ki ne pozna nobenega homoseksualca v rokometu. "Sicer pa imam raje odkritega geja kot pa tiste, ki to skrivajo," je še pojasnil. "To je njegovo lastno mnenje, vsakdo ima na to svoj pogled," pa je bil skop hokejist Olimpije Žiga Pavlin .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.