Šport > Nogomet
46 ogledov

Mali "huligan" do fotke z Brazilci, derbi Španiji

Januzaj Shaqiri Xhaka Behrami Kosovo Haiti prijateljska tekma Kosovska mitrovica
1/83
Reševalni pas/Twitter
Reprezentanca Kosova je na prvi mednarodni tekmi na domačem stadionu v Kosovski Mitrovici remizirala s Haitijem (0:0). Brazilija s hat-trickom Neymarja povozila Južno Afriko (5:0). Argentina neprepričljiva v Bukarešti (0:0). Švica – Hrvaška brez zmagovalca (2:2).

Množica nogometnih navdušencev, številka naj bi se povzpela do 17.000, je v Kosovski Mitrovici napolnila stadion Adema Jasharija, kjer je ekipa Kosova zaenkrat še brez svojih zvezd iz najmočnejših evropskih lig remizirala z reprezentanco Haitija. Organizatorji niso smeli predvajati himne in izobesiti državnih simbolov.

"Potrebujemo vas!" so Adnanu Januzaju, Xherdanu Shaqiriju, Granitu Xhaki in Valonu Behramiju, "prebeglim" kosovskim zvezdnikom, ki so si večinoma ime ustvarili v reprezentanci Švice, na transparentu sporočili kosovski navijači.

Brez simbolov

Januzaj v nasprotju z omenjenimi še ni igral članske tekme za katero od reprezentanc, ki ga že dlje vabijo v svoje vrste, potem ko je mladinske obračune igral za Belgijo.  Kosovski ekipi je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) po dolgem boju dovolila igranje prijateljskih dvobojev.

Na tekmi je veljalo nekaj omejitev, ki jih je določila Fifa, saj med drugim niso uporabljali nacionalnih simbolov. Odločitev krovne nogometne zveze za igranje prijateljskih tekem Kosova je sicer le začasna, izvršni odbor Fife bo o tej temi še enkrat razpravljal v kratkem.

"Kosovo je Srbija"

Brez incidentov v mestu ob reki Ibar ni šlo – na eni strani razdeljenega mesta so kosovski (albanski) navijači zažgali srbsko zastavo, na drugi pa so Srbi razvili transparent "Kosovo je Srbija". Ime stadiona, tako srbski mediji, tako ali tako nosi ime po teroristu ... 

Kot prva od slovenskih nasprotnic v kvalifikacijah za Euro 2016 je tekmo odigrala Litva, ki je remizirala s Kazahstanom (1:1). Estonija je z dvema goloma odpravila novinca Gibraltar (2:0), tihi favoriti kvalifikacijske skupine E Švicarji so z odhajajočim trenerjem Ottmarjem Hitzfeldom remizirali s Hrvaško v "kockastem" St. Gallnu (2:2), Angleži pa so z zadetkom Daniela Sturridga globoko v drugem polčasu odpravili Dansko (1:0).

Švica Hrvaška St. Gallen prijateljska tekma navijači | Avtor: EPA EPA

Hrvati zabijali v St. Gallnu, tudi v "svojo" mrežo

Hrvati so v St. Gallnu pred armado izseljenih navijačev zabili kar štiri gole, za naše južne sosede je bila škoda le, da je dva v njihovo mrežo zabil švicarski reprezentant Josip Drmić, po rodu Hrvat, ki pa se za razliko od denimo Ivana Rakitića ni odločil za reprezentanco svojih staršev.

Napadalec Nürnberga je v prvem polčasu dvakrat pobegnil obrambi Hrvatov za dva zadetka, njegovega prvega je izničil Ivica Olić, ki je v nadaljevanju postavil končni rezultat tekme. Luka Modrić, prvi zvezdnik gostov, je v igro vstopil šele v drugem polčasu in takoj povezal niti igre, ko bi lahko Hrvati odnesli celo zmago. Vlogo rezervista je opravljal tudi Mario Mandžukić, ki mu nekdanji soigalec Eduardo da Silva ni podal v lepi priložnosti za zmagoviti gol.

Drmić in Olić nerešljivi uganki

Švica, nasprotnica Slovenije v zadnjih in naslednjih kvalifikacijah, je po neporaženem ciklusu povedla po napaki Danijela Pranjića v zvezni vrsti, ki jo je z lepo individualno akcijo in strelom mimo Danijel Subašiča v daljši kot izkoristil Drmić. Olić je od boga pozabljen izkoristil osamljenost in po kotu z neposredne bližine izenačil, Steve von Bergen pa je že v enem naslednjih napadov z dolgo žogo v ogenj znova poslal Drmića, ki je s težkega položaja zadel. 

Boljša Hrvaška je v drugem polčasu še drugič izenačila, ko je Olić na žogi prehitel Stephana Lichtsteinerja in za 2:2 premagal rezervista Diega Benaglia. Številčni hrvaški navijači so stadion AFG Arena dodobra zadimili in navijali za zmagoviti gol, a ga varovancem Nika Kovača ni uspelo zabiti.

Hat-trick Neymarja v Johannesburgu

Gostitelji prihajajočega mundiala Brazilci so na zaključnem prizorišču zadnjega SP v Johannesburgu povsem potolkli Južno Afriko in ji zadali najvišji domači poraz (5:0). Hat-trick je prispeval pri Barceloni neučinkoviti napadalec Neymar, ki je v dresu z državnim grbom zaigral kot prerojen. Zelo lep je bil predvsem njegov drugi zadetek takoj po začetku drugega polčasa, ko ga je v prostor pred vratarja poslal Fred, Neymar pa je mrežo zatresel z lepim lobom. 

Neymar, najboljši posameznik lanskoletnega pokala konfederacij, je za Brazilijo po sredini tekmi zdaj zabil že 30 golov, na stadionu Soccer City pa so v prvem polčasu rumeni v drugem pa modri Brazilci povedli prek Oscarja že po desetih minutah igre. Izkazal se je tudi Fernandinho, ki je s fantastičnim strelom od daleč v 79. minuti zadel za 4:0. 

Boleč poraz BiH v Innsbrucku

Pravočasno opozorilo pred odhodom na premierni turnir v Južno Ameriko je v Innsbrucku dobila tudi reprezentanca Bosne in Hercegovine, ki je armado svojih navijačev razočarala s slabo predstavo in porazom proti Egiptu. Po simboličnem odhodu iz igre Samirja Muratovića, ki se je po enajstih minutah igre poslovil od dresa izbrane vrste, so "domači" sicer imeli nekaj priložnosti, a tako kot Egipčani niso bili preveč konkretni.

Kmalu po začetku nadaljevanja je Gedo po izvrstni individualni akciji novega člana Chelseaja Mohameda Salaha matiral Asmirja Begovića za 1:0, prav nič boljša BiH pa je že čez okrog deset minut še huje zaostala, ko je po podaji zadetek na svoj račun vknjižil Salah. Deset tisoč pristašev "zmajev" na stadionu v Innsbrucku je lahko že v prvem polčasu videlo zgolj nekaj polpriložnosti varovancev Safeta Sušića, medtem ko se je Ahmed Fathi zadetku približal z lepim volejem.

Sušićevi fantje niso našli odgovora na igro Egipčanov od noge do noge, s katero so Bosanci tako navdušili v Stožicah, tokrat pa dobili nekaj lekcije s svojim receptom. Senad Lulić si je v 30. minuti pripravil strel, a meril preko gola, strel Vedada Ibiševića pa je blokiral eden od Egipčanov. Neustavljivi Salah je maloštevilčnim privržencem serijskih zmagovalcev afriškega pokala narodov pripravil pravo eksplozijo navdušenja, ko je v 64. minuti pred Begovićem mirno zaključil za končnih 2:0. Egipt bi lahko zmagal tudi bolj prepričljivo, če bi izkoristil katero od priložnosti ob popolni ofenzivi "domačih", za katere je najlepšo priložnost po podaji s prostega strela zapravil Emir Spahić.

Romuni zadržali brezbarvne Argentince, Messi bruhal

Tekma leta na državnem stadionu v Bukarešti je navdušila navijače Romunije, ki bi z nekaj več sreče proti favorizirani Argentini celo dosegli zgodovinsko zmago. Kapetan Južnoameričanov Lionel Messi skupaj s soigralci ni našel prave igre in nekajkrat celo srečno preživel nalete domačih, ki jih je na koncu s fantastičnim posredovanjem sicer resda rešil rezervni vratar Costel Pantilimon. Kamere so v prvem polčasu pokazale, kako je Messi na igrišču celo bruhal.

Argentinski zvezdnik je začel v napadu s Sergiem Agüerom in Gonzalom Higuaínom, v zvezni vrsti jim je tako kot v dresu Reala pomagal Ángel di María, a so eni tihih favoritov prihajajočega mundiala le stežka prihajali do pravih priložnosti. Igra se je z odhodom igralca sezone v Premier League in dobrega Messijevega prijatelja Agüera v drugem polčasu celo malce izboljšala, saj je rezervist Rodrigo Palacio "gavčem" pripravil najlepšo priložnost, ki pa je niso izkoristili.

Messi Romunija Argentina Bukarešta prijateljska tekma | Avtor: Reuters Reuters

Skrbi pred tekmo s Slovenijo

Junaka tekme, zadnje argentinske pred objavo zaključnega seznama igralcev za SP, sta bila tako oba vratarja. Argentinci so sicer začeli dobro in Federico Fernández je z glavo po kotu Messija meril prek vrat, Higuaín pa je po eni redkih lepših akcij slabo zaključil pred domačim golom. Romunija, večinoma z igralci iz domače Steaue, je nato prevzela vajeti igre in nekajkrat zapretila.

Sergio Romero je s konicami prstov ustavil strel kapetana Cipriana Marice, še bolje pa je posredoval po strelu z glavo Alexandruja Maxima z neposredne bližine. Agüero je svojo najlepšo priložnost zapravil še pred polčasom, ko mu je veselje s prav tako izjemnim posredovanjem preprečil Ciprian TatarusanuFlorin Gardos je v drugem polčasu rešil Pantilimona na golovi črti, ko ga je klubski soigralec iz Manchestra Agüero že preigral, po predložku Palacia pa je Pantilimon neverjetno ubranil volej Ezequiela Lavezzija, ko se je že zdelo, da rešitve ni.

Argentinci bodo priprave pred mundialom, kjer se bodo pomerili z BiH, Nigerijo in Iranom, sklenili s tekmo proti Sloveniji v Buenos Airesu, Sabella pa ima pred dokončnim krčenjem seznama gotovo še kar nekaj pomislekov. Navdušil ni niti še en slovenski nasprotnik na prihajajoči južnoameriški turneji Urugvaj, ki je le remiziral v Celovcu z Avstrijo (1:1).

Urugvajci brez Cavanija neprepoznavni

Rezervist Álvaro Pereira je s srečno/spretnim golom celo rešil remi za Južnoameričane, ki so že po nekaj minutah zaostajali po golu Marca Janka. Avstrijci ekipe iz Južne Amerike niso premagali vse od SP 1982, ko so bili boljši od Čila. Luis Suárez je s fantastičnim prostim strelom z ogromne razdalje sicer zatresel domačo prečko v prvem polčasu, a Urugvajci brez Edinsona Cavanija niso imeli veliko navdiha, veteran Diego Forlán je igrišče zapustil po slabem prvem polčasu.

Zlatko Junuzović je med nogama Diega Péreza s peto že v 14. minuti pripravil strel Janku, ki je brezhibno s 15 metrov premagal Fernanda Muslero. Gostujoči vratar je rešil še višji zaostanek, ko je v svoj okvir gola odbil prosti strel Davida Alabe, Marko Arnautović pa v mrežo ni pospravil odbitka. Sinje modri so imeli tudi nekaj smole in po prečki Suáreza je napadalec Liverpoola brez zadetka ostal po tem, ko mu ga je preprečil kar lastni soigralec.

Po tem, ko je Muslera ustavil še en poskus Alabe, je bil Urugvaj v drugem polčasu le nagrajen za manjše prebujenje. Suárez je najprej zapravil še eno priložnost, a je iz sledečega kota Pereiri po seriji odbojev le uspelo rešiti remi za ene tihih favoritov prihajajočega mundiala.

Čile pretil v Stuttgartu, Nemci do srečne zmage

Gol Maria Götzeja je bil dovolj za srečno zmago Nemčije nad Čilom v Stuttgartu, kjer bi se obračun dveh močnih reprezentanc lahko razpletel tudi drugače. Po prevladi gostov je Götze po akciji Mesuta Özila in Bastiana Schweinsteigerja premagal vratarja Johnnyja Herrero z neubranljivim strelom pod prečko.

Gostje so z lahko konjenico na čelu z Arturom Vidalom in Alexisom Sánchezom kljub vsemu pretili prav do konca. Vidal, nekdanji član Bayerja in zdaj zvezdnik Juventusa, je zapravil lepo priložnost v 26. minuti, Charles Aránguiz pa je slabih 20 minut kasneje z lepega položaja zatresel le zunanji del mreže.

Eduardo Vargas je ob absolutni prevladi Čilencev zatresel tudi prečko v drugem polčasu, a je najlepšo priložnost vseeno zapravil Vidal, ki je slabo streljal v Manuela Neuerja z le nekaj metrov.

Benzema vroč tudi kot petelin

Karim Benzema je svojo strelsko formo s španskih zelenic končno prenesel tudi v dres francoske reprezentance, kjer še pred nekaj meseci v rekordni suši ni zmogel zadeti, tokrat pa je z lepim volejem Franciji pomagal do lepe domače zmage nad Nizozemsko, ki se ji očitno tudi tokrat obeta debakel na mundialu (2:0).

Benzema je v 32. minuti z močnim volejem načel mrežo gostov, Blaise Matuidi pa je s še bolj spektakularnim strelom dvignil streho stadiona Stade de France. Nizozemci so bili najbližje zadetku ob strelu Robina van Persieja, ki ga je ubranil Hugo Lloris, "oranje" pa je igralo brez Arjena Robbna in tekmo začelo s kar dvema debitantoma (Quincy Promes in Jean-Paul Boetius).

Gostujočemu selektorju Louisu van Gaalu se eksperimenti pred približajočim mundialom torej niso posrečili, medtem ko je Didier Deschamps od prve minute od debitantov v igro potisnil le Antoineja Griezmanna, novi obrambni dvojec Raphaël Varane-Eliaquim Mangala (poškodovan je bil Laurent Koscielny) pa se je izkazal na tekmi brez prejetega gola.

Prevlada Španije na Calderónu: Italijani dobili le en gol

Debitantski nastop Diega Coste v dresu Španije je na njegovem domačem stadionu Vicente Calderón ostal v senci odločilnega gola Pedra Rodrígueza, ki je po prevladi aktualnih evropskih in svetovnih prvakov zabil za zmago nad Italijo (1:0). Pred tekmo so se navijači in člani obeh moštev še zadnjič poslovili od preminulega selektorja Luisa Aragonésa, legende Atlética, čigar član Costa ni opravil najboljšega debija, čeprav je nekajkrat lepo kombiniral z novimi soigralci, a pregorel v želji po premiernem zadetku. 

Pedro Criscito Španija Italija Madrid prijateljska tekma | Avtor: EPA EPA
Kljub prevladi Španije je slednja v revanši finala Eura 2012 zmagoviti gol dosegla šele v 63. minuti, ko je po podaji s strani Pedro v mrežo pospravil odbito žogo, ki jo je s slabim posredovanjem za hrbet spustil Gianluigi Buffon. Kljub poznemu začetku tekme (ob 22. uri) je bil stadion lepo zapolnjen, Španci pa so z akcijo Andrésa Inieste in Jordija Albe hitro zapretili. 

Casillas in Valdés praktično brez dela

Še bolj nevarni so bili na drugi strani "azzurri", ki bi prek Alessia Cercija kmalu šokantno povedli, a je njegov predložek/strel končal v vratnici nemočnega Ikerja Casillasa. Lepe priložnosti so se kar nizale na drugi strani, kjer je najprej slabo zaključil Cesc Fàbregas, Buffon pa je dobro ustavil Thiaga Alcântaro, ki je namesto Xavija Hernándeza opravljal vlogo organizatorja igre.

Podjetna Iniesta in David Silva sta bila glavna "krivca" za zmagoviti gol Pedra, ki je bil že njegov 14. reprezentančni na 38 tekmah, medtem ko Italijani brez napadalca Maria Balotellija v nadaljevanju praktično niso pretili niti rezervnemu vratarju Víctorju Valdésu. Še najnevarnejši je bil poskus Andree Pirla s prostega strela, žogo je Xabi Alonso izbil na varno v kot, Buffon pa je v zadnjem napadu ustavil tudi poskus Jesúsa Navasa. Italijani so kljub porazu lahko zadovoljni, saj se jim pred mundialom vsaj ni ponovil debakel iz finala v Kijevu, ko je bilo 4:0 za Špance. 

Prijateljske tekme, rezultati: 

Japonska : Nova Zelandija 4:2 (4:1)
Okazaki (4, 18), Kagava (8/11-m), Honda (11); Wood (40, 80)

Gruzija : Liechtenstein 2:0 (1:0)
Čanturia (25)

Rusija : Armenija 2:0 (2:0)
Kokorin (21), Kombarov (44/11-m)

Kosovo : Haiti 0:0

Litva : Kazahstan 1:1 (1:0)
Spalvis (5); Žumaskaliev (69)

Bolgarija : Belorusija 2:1 (1:0)
Milanov (15), Gadžev (66); Krivec (86)

JAR : Brazilija 0:5 (0:2)
Oscar (10), Neymar (41, 46, 90), Fernandinho (79)

Albanija : Malta 2:0 (1:0)
Basha (26), Meha (53)

Grčija : Južna Koreja 0:2 (0:1)
J. W. Park (18), Son (55)

Črna gora : Gana 1:0 (1:0)
Damjanović (6/11-m)

Madžarska : Finska 1:2 (1:0)
Rudolf (13); Pohjanpalo (74), Eremenko (85/11-m)

Češka : Norveška 2:2 (2:1)
Rosický (11), Vydra (39); Elyounoussi (21), Pedersen (88)

Bosna in Hercegovina : Egipt 0:2 (0:0)
Gedo (52), Salah (64)

Izrael : Slovaška 1:3 (0:1)
Buzaglo (80); Jakubko (37), Ďurica (69), Mak (83)

Kolumbija : Tunizija 1:1 (1:1)
Rodríguez (20/11-m); Khazri (35)
RK: Perea (82/Kolumbija)

Makedonija : Latvija 2:1 (1:0)
Kostovski (29), Ibraimi (73); Georgievski (65/a.g.)

Ciper : Severna Irska 0:0
RK: McAuley (76/S. Irska)

Turčija : Švedska 2:1 (1:0)
Erdinc (2), Adin (58); Toivonen (55)

Ukrajina : ZDA 2:0 (1:0)
Jarmolenko (12), Dević (68)

Romunija : Argentina 0:0

Gibraltar : Estonija 0:2 (0:1)
Kruglov (11), Hunt (81)

Avstrija : Urugvaj 1:1 (1:0)
Janko (14); Pereira (66)

Švica : Hrvaška 2:2 (2:1)
Drmić (34, 41); Olić (39, 54)

Nemčija : Čile 1:0 (1:0)
Götze (16)

Belgija : Slonokoščena obala 2:2 (1:0)
Fellaini (18), Nainggolan (51); Drogba (74), Gradel (90)

Irska : Srbija 1:2 (1:0)
Long (8); McCarthy (48/a.g.), Djordjević (60)

Poljska : Škotska 0:1 (0:0)
Brown (77)

Wales : Islandija 3:1 (1:1)
Collins (12), Vokes (64), Bale (70); Gudmundsson (26)

Avstralija : Ekvador 3:4 (3:0)
Cahill (8, 32), Jedinak (16/11-m); Martínez (57), Castillo (61/11-m), E. Valencia (77), Méndez (90)
RK: Langerak (58/Avstralija)

Anglija : Danska 1:0 (1:0)
Sturridge (82)

Francija : Nizozemska 2:0 (2:0)
Benzema (32), Matuidi (41)

Portugalska : Kamerun 5:1 (1:1)
Ronaldo (21, 83), Meireles (66), Coentrão (67), Edinho (77); Aboubakar (43)

Španija : Italija 1:0 (0:0)
Pedro (63)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.