Šport > Nogomet
26 ogledov

Mali zlomil srca Južne Afrike

Južna Afrika Južnoafriška republika Mali Afriški pokal narodov Durban četrfinale EPA
Gana je prvi polfinalist Afriškega pokala narodov, potem ko so "črne zvezde" v Port Elizabethu zadale prvi poraz Zelenortskim otokom na turnirju, s katerim se najmanjša država turnirja poslavlja od tekmovanja (2:0). Na večerni tekmi je Mali po izvajanju enajstmetrovk premagal domačo Južnoafriško republiko (4:2).

Nogometaši Gane so neusmiljeno končali pravljično pot reprezentance Zelenortskih otokov v izločilne boje Afriškega pokala narodov, potem ko so malo otoško državico z okrog 500.000 prebivalci v Port Elizabethu premagali z dvema goloma Wakasa Mubaraka.

Po prvem polčasu brez golov je Wakaso najprej izkoristil strel z bele točke, nato pa v 90. minuti dokončal delo in "črnim zvezdam" priigral polfinalni zmenek z zmagovalcem obračuna med Burkino Faso in Togom.

Na stadionu Nelson Mandela Bay je Gana v 54. minuti precej srečno povedla, ko je glavni sodnik precej strogo dosodil prekršek Carlitosa nad ganskim zvezdnikom Asamoahom Gyanom in pokazal na belo točko.

Wakaso, ki je sedem minut prej zamenjal Alberta Adomaha, je z močnim strelom po sredini premagal vratarja Vozinha, po hitrem protinapadu v zadnji minuti pa je zadel v prazno mrežo, potem ko je vratar otočanov v iskanju izenačujočega zadetka zapustil svoja vrata.

Na drugi sobotni četrtfinalni tekmi je Južnoafriška republika povedla v 32. minuti, ko je zadel Tokelo Rantie. V 58. minuti je z glavo izenačil Seydou Keita in ker se v rednem delu ter podaljških mreža ni več zatresla, so tekmo odločile enajstmetrovke.

Pri teh so bili domači precej neuspešni, saj je Deanu Furmanu in Mayu Mhlanguju strela ubranil Soumbeyla Diakate, Lehlohonolo Majoro pa je zgrešil cilj, tako da se je Mali veselil polfinala. V njem se bo srečal z boljšo iz nedeljskega obračuna med Slonokoščeno obalo in Nigerijo.

Afriški pokal narodov, četrtfinale:

Gana : Zelenortski otoki 2:0 (0:0)
Wakaso (54/11-m, 90)

Južna Afrika : Mali 2:4* (1:0)
Rantie (31); S. Keita (58) 
* - po enajstmetrovkah

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.