Šport > Nogomet
16 ogledov

Mama ustreljenega navijača oprostila napadalcu

De Santis Fiorentina Napoli morilec napadalec strelec Coppa Italia Reševalni pas/Twitter
Mama ustreljenega navijača Napolija, ki je bil ranjen pred začetkom finalne tekme italijanskega pokala v Rimu, je za dnevnik La Gazzetta dello Sport dejala, da je napadalcu že oprostila, a da ne more razumeti, kaj ga je prisililo v takšno dejanje.

Ranjeni Ciro Esposito je še vedno v kritičnem stanju po škandaloznih dogodkih, ki so zaznamovali tekmo med Fiorentino in Napolijem v finalu italijanskega pokala. Pred obračunom na stadionu Olimpico v Rimu je na ulicah prestolnice prišlo do hudih spopadov med navijači, v katerih je bilo ranjenih več oseb.

Espositu so že uspešno odstranili kroglo iz telesa, njegovo stanje pa je stabilno, a še vedno kritično, poročajo italijanski mediji, ki vse od tekme v Rimu poročajo o novi sramoti, ki je očrnila italijanski nogomet. Policija je zaradi streljanja priprla znanega "ultrasa" Rome Danieleja De Santisa.

"Ne sovražim ga"

"Ni bil oborožen," je za dnevnik La Gazzetta dello Sport dejala mama ranjenega navijača Napolija Antonella Leardi, ki je v ganljivi izpovedi pristavila, da je storilcu v srcu že oprostila, a da si ni niti v najhujših sanjah mogla predstavljati, da se lahko pred nogometno tekmo zgodi kaj takega. 

"Dala sem mu tri casatiellije (tradicionalne neapeljske prigrizke, op. a.), ki sem mu jih spekla sama," je dodala. "Ne najdem besed, da bi opisala to zverinskost. V svojem srcu sem mu že oprostila, toda preprosto ne morem razumeti, kaj je storil. Mogoče se motim, toda ne sovražim ga. Vsi smo Italijani, a kaj je vse to? Vse, kar lahko storim, je, da molim. Rekla sem sinu: 'Pazi, nevarno je!' Toda nikoli si nisem mislila, da bo tako hudo. Nikoli si ne bi mogla predstavljati, da bodo na koncu streljali ... Streljali na mojega Cira."

Ljubezen do Napolija bi lahko plačal z življenjem

Sodeč po rekonstrukciji dogodka, policija si je pomagala tudi s pričevanjem očividcev, je skupina navijačev rimskega prvoligaša Rome, ki v finalu ni igrala, napadla navijače Napolija z baklami, petardami in drugimi predmeti. De Santis naj bi nato uporabil strelno orožje, je dodala policija, ki ga je po finalu kmalu aretirala zaradi poskusa umora.

"Upam, da za ljubezen do Napolija ne bo plačal z življenjem," je pristavil Espositov stric, ki je opisal grozljive dogodke s parkirišča v bližini olimpijskega stadiona. Na pomoč so, tako stric nesrečnega navijača, čakali kar uro in pol.

Reševalci na kraju dogodka v uri in pol

"Ciro dela v avtopralnici, legalni, v Scampii," je pripoved nadaljeval stric. "Pere avtomobile od osmih zjutraj do osmih zvečer in ni del organiziranih navijaških skupin. Kupuje vstopnice in povsod sledi Napoliju. Ciro je parkiral svoj avto, skupaj s še nekaterimi našimi nečaki, na mestih, ki so bila rezervirana za gostujoče navijače, nato pa so ga zadele petarde in kamenje. Nato se je pojavil moški skupaj s še tremi ali štirimi in ustrelil proti Ciru ter zadel v pljuča. Naš drugi nečak je poklical policijo, toda minilo je dolgo časa, preden so prišli reševalci. Prišli so uro in pol kasneje."

Začetek tekme se je zavlekel za 45 minut, ko se je med navijači razširila zgodba o dogodkih z ulic. Navijače Napolija je pomiril šele kapetan Marek Hamšík, ki je od enega izmed vodij navijaških skupin dobil "dovoljenje", da se je tekma le lahko začela. Kranjčan Josip Iličić je s Fiorentino kasneje izgubil boj na zelenici, Napoli je zmagal z goloma Lorenza Insigneja in Driesa Mertensa (3:1) in osvojil pokal.

Komentarjev 1
  • kapibara 13:41 05.maj 2014.

    Kranjčan JOSIP ILIČIĆ.. nikoli in nikdar.. kvečjemu OBČAN...!!Vedno s z izgred,i v zvezi z fuzbalom in sami fuzbalerji inteligentni+ kulturni osebki..(kupovanje vunjete za avtobus in isto ime.. )