Šport > Nogomet
184 ogledov

Mamić aretiran v BiH, a le za kratek čas

Zoran Mamić Profimedia
V BiH prijeli pa spustili na prostost Zorana Mamića.

Državna agencija Bosne in Hercegovine za preiskave in zaščito (Sipa) je danes prijela nekdanjega trenerja zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zorana Mamića, ki je begunec pred hrvaškim pravosodjem. Sodišče v Sarajevu je potem Mamića spustilo, da se lahko brani s prostosti ob posebnih varnostnih ukrepih. Hrvaška sicer pripravlja zahtevo za Mamićevo izročitev.

Hrvaška je prejšnji teden razpisala mednarodno tiralico za Mamićem, potem ko se ni javil na prestajanje štiri leta in osem mesecev zaporne kazni, ki jo je prejel zaradi finančnih malverzacij v Dinamu. Varnostne sile BiH so na podlagi hrvaške tiralice davi prijele Mamića v Međugorju v Hecegovini in ga prepeljale na sodišče v Sarajevo.

Sodišče BiH je v popoldanskih urah ugotovilo, da je Mamić tudi državljan BiH. Na to so Mamića spustili na prostost, a ukazali, da se mora vsak teden zglasiti na policiji. Začasno so Mamiću odvzeli tudi osebne dokumente, je poročala regionalna televizija N1. Kot so dodali, sodišče danes ni obravnavalo možnosti izročitve Mamića na Hrvaško, glede na to, da iz Zagreba niso še poslali uradne zahteve za njegovo izročitev.

Hrvaški minister za pravosodje in upravo Ivan Malenica je danes za hrvaške medije povedal, da gre za običaji postopek. Potrdil je, da pripravljajo zahtevo za izročitev Mamića, potem pa bo sodišče v BiH odločilo, ali bodo Mamića tudi izročili. BiH v podobnih primerih svojih državljanov ni izročila drugim državam.

Zoran Mamić se je tako kot njegov brat, dolgoletni šef Dinama Zdravko Mamić, ki je bil v isti aferi obtožen na šest let in pol zapora, skril pred hrvaškim pravosodjem v BiH. Oba imata poleg hrvaškega tudi državljanstvo BiH. Hrvaško sodišče je pred kratkim zavrnilo Mamićevo prošnjo, da bi zaporno kazen prestajal v BiH.

Hrvaško vrhovno sodišče je 16. marca potrdilo, da so obsojenci - poleg brata Mamić, nekdanji glavni direktor in član uprave Dinama Damir Vrbanović ter "davkar" Milan Pernar - oškodovali zagrebški klub za najmanj 15,3 milijona evrov, državni proračun pa za skoraj 1,6 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice