Šport > Nogomet
13 ogledov

Mamić ponovno v priporu

Uskok, Zdravko Mamić profimedia.si
Zaradi domnevnih finančnih malverzacij pri transferjih nogometašev se je predsednik kluba Dinamo Zagreb ponovno znašel v priporu. Varščina za Hrvata tokrat znača 1,85 milijona evrov.

Zagrebško sodišče je v četrtek zvečer določilo mesec dni pripora za izvršnega predsednika nogometnega kluba Dinamo Zdravka Mamića zaradi domnevnih finančnih malverzacij pri transferjih nogometašev. Za izpustitev iz pripora bo Mamić moral plačati 14 milijonov kun (1,85 milijona evrov) varščine. V priporu bo ostal tudi njegov sin Mario Mamić.

Hrvaška policija je v sredo znova prijela Zdravka Mamića in še štiri osebe, zaradi suma, da so pri domnevno spornih transferjih nogometašev oškodovali klub za približno 80 milijonov kun (10,5 milijona evrov).

Zdravka Mamića so prijeli tudi v začetku julija letos zaradi suma podkupovanja in utaje davkov, s čimer naj bi oškodoval klub in državo za 130 milijonov kun (17,1 milijona evrov). Takrat so prijeli tudi Mamićevega brata Zorana Mamića, izvršnega predsednika hrvaške nogometne zveze in nekdanjega direktorja Dinama Damirja Vrbanovića ter delavca davčne uprave Milana Pernarja. Sredi julija so jih spustili ob varščini.

V priporu tudi Kroto in Stipančić

Sodišče je v četrtek razveljavilo julijsko varščino za Zdravka Mamića v višini sedem milijonov kun (921.000 erov). Denar bodo vrnili Mamiću, a so obenem določili novo varščino, ki je dvakrat višja kot prva.

Za Maria Mamića so določili pet milijonov kun (658.000 evrov) varščine, če se želi braniti s prostosti. Poleg Mamićev, očeta in sina, ter Vrbanovića so v sredo prejeli tudi dva podjetnika iz Istre Igorja Kroto in Sandra Stipančića, ne pa Mamićevega nečaka in menedžerja športne agencije ASA, kot so v sredo neuradno poročali hrvaški mediji po začetku nove policijske akcije proti Mamiću.

Krota bo za izhod iz pripora moral plačati štiri milijone kun (526.000 evrov) varščine, Stipančić pa dva milijona kun (263.000 evrov), je objavilo sodišče. Hrvaški mediji so tudi v preteklosti omenjali podjetja Krota in Stipančića, ki naj bi sodelovala z ukrajinsko vlado, medtem ko je bila premierka Julija Timišenko, kot tudi z vlado Republike srbske v BiH in njenim takratnim premierjem Miloradom Dodikom.

Vrbanovića so v četrtek spustili na prostost, ker je plačal milijon kun (131.500 evrov) varščine po prvem prijetju julija letos.

Zdravka Mamića sumijo, da je bil vodja zločinske organizacije, ki je preko čezmorskih, off-shore, podjetij v tujini oškodovala Dinamo za približno 80 milijonov kun med letoma 2004 in 2015. Off-shore podjetja so v Švici, Združenih arabskih emiratih, Veliki Britaniji in Hongkongu ustanovili Mario Mamić, Krota in Stipančić, navaja hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Fiktivne pogodbe, off-shore podjetje in milijoni hrvaških kun

Kot dodaja Uskok, naj bi Zdravko Mamić v imenu Dinama sklenil fiktivne pogodbe s svojim sinom, Kroto in Stipančićem, ki naj bi tako prevzeli neobstoječe dolgove do igralcev. Pogodbe so bile sklenjene tudi za neobstoječe storitve posredovanja pri transferjih. Poleg Zdravka Mamića je sporne pogodbe podpisal tudi Vrbanović, sumijo preiskovalci. Dinamo je plačal vse obveznosti iz fiktivnih pogodb.

Med drugimi so sporne transakcije bile v primerih transferjev nogometašev Marija Mandžukića, Dejana Lovrena, Eduarda da Silva, Roberta Kocha, Dumitra Mituja in nekaterih drugih bivših igralcev Dinama.

Med pričami svetovno znani nogometaši

Preiskovalci so avgusta opravili informativni razgovor z enimi najboljših hrvaških igralcev, ki je trenutno v madridskem Realu, Lukom Modrićem, ki je dejal, da ni bilo posrednikov pri njegovi prodaji v londonski Tottenham, poroča danes Jutarnji list. Modrićev transfer je bil finančno največji v zgodovini Dinama, potem ko je Tottenham za njega Dinamu nakazal 21 milijonov evrov.

Modrića so zaslišali v primeru prve preiskave proti Zdravku Mamiću, ker je po transferju v londonsko moštvo podpisal aneks k pogodbi, s katerim se je obvezal, da bo polovico svojega zaslužka nakazal na račun šefa Dinama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.