Šport > Nogomet
62 ogledov

"Mamiću cigane" postal član zveze Romov

 Tofko Dedic Toti Mamić Fare rasizem majica Dinamo Zagreb Marko Prpić/Pixsell
Napovedi izvršnega predsednika Dinama Zdravka Mamića se (še) niso uresničile − Evropska nogometna zveza (Uefa) je zagrebški klub v torek kaznovala zgolj denarno.

Zdravko Mamić je v soboto na izredni novinarski konferenci namreč izjavil, da bo vzklikanje "huliganov", kot jih je imenoval, ki ga na vsaki domači tekmi zmerjajo z vzkliki "cigane" in "pederu", Evropsko nogometno zvezo (Uefa) prisililo v izključitev Dinama iz evropskih tekmovanj.

Uefa je na dan prve tekme tretjega predkola kvalifikacij za nastop v Ligi prvakov proti Šerifu zagrebški klub zaradi rasističnih vzklikov res kaznovala s 25.000 evri, potem ko so nekateri privrženci modrih proti Mamiću vzklikali na tekmi z luksemburško Folo Eschem.

Udbaške metode

Dinamo bo moral na torkovi tekmi s Šerifom spet zapreti del tribun. Navijaška skupina Bad Blue Boys je že več let na bojni nogi z Mamićem. Slednji je na dan tekme sklical še eno novinarsko konferenco, kjer je spregovoril skupaj s predsednikom Mednarodne zveze Romov Tofkom Dedićem − Totijem.

Mamić, ki je postal tudi polnopranvni član zveze Romov, je zatrdil, da v hrvaškem nogometu ni nacionalizma in rasizma, in da skušajo nekateri z "udbaškimi metodami" navijaško skupino obrniti proti klubu. Pojavljala so se namreč namigovanja, da si je Mamić kazen Uefe izmislil.

"Podlo, nizkotno, ..."

"Bil bom natančen. Kirurško natančen. Podlo je, nizkotno, najnižje možno, ko pred vas pride izvršni predsednik kluba, nato pa nekateri rečejo, da si je Mamić izmislil kazen Uefe," je še enega v nizu svojih monologov začel Mamić, ki je razkril, kako je Dinamo najel enega najboljših odvetnikov, ki je zanje spisal pritožbo, ki pa ni bila uspešna.

Organizacija FARE, ki na stadionih beleži nacionalistične in rasistične ekscese, je po njegovih besedah v Uefinem poročilu med Bad Blue Boys zaznala "rasizem, nacionalizem in homofobijo", čeprav so BBB kljub nekaterim pomanjkljivostim za Mamića še vedno "najmočnejša in najglasnejša skupina".

Neizobraženi otroci

Na sobotni novinarski konferenci je Mamič napovedal, da bi lahko v primeru novih prestopkov Uefa posegla za strožjo kaznijo, morda celo prepovedjo nastopanja v Evropi. Dedić se je v torek zavzel za znižanje kazni zagrebškemu klubu, po njegovem mnenju pa "Mamiću cigane" vzklika manjša skupina ljudi in neizobraženi otroci, ki ne vedo, kdo sploh so ti ljudje in kaj so morali v zgodovini pretrpeti.

O tekmi, ki se bo na stadionu Maksimir začela ob 20.45, ni bilo govora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.