Šport > Nogomet
41 ogledov

Man Utd in Ajax srečno do finala

Marouane Fellaini Manchester United Celta Vigo EPA
Dobili smo oba finalista drugega najmočnejšega evropskega klubskega nogometnega tekmovanja.

Nogometaši Manchester Uniteda so se v finale uvrstili po domačem remiju proti Celti (1:1), potem ko so na prvi tekmi v Španiji zmagali z 0:1. 

Tekmo na Old Traffordu je Celta odprla pogumno in Iago Aspas je v četrti minuti pretegnil Sergia Romera. Po 15 minutah se je United prebudil in po natančnem predložku Marcusa Rashforda je z glavo na drugi vratnici za vodstvo zadel Marouane Fellaini. V naslednjih minutah so Angleži še nekajkrat ogrozili vratarja Sergia Álvareza.

Končnica prvega dela je pripadla gostom, Romero je zaustavil poskus Pedra Pabla Hernándeza, Daniel Wass pa je po podaji Pioneja Sista z glavo iz neposredne bližine meril mimo vrat.

Tudi drugi del je bolje odprla Celta in v 58. minuti je John Guidetti po lepi ekipni akciji sprožil nenatančno. Na drugi strani je zapretil Henrih Mhitarjan s silovitim udarcem z razdalje, Álvarez pa je v 64. minuti v dvoboju iz oči v oči ustavil Rashforda. 

V končnici so pretili le Španci. V 70. minuti je Jozabed z razdalje malce zgrešil okvir, pet minut kasneje je bil Guidetti nenatančen z glavo. Do zasluženega izenačenja pa so Galicijci le prišli v 85. minuti, ko se je po predložku Théa Bongonde pred golom najbolje znašel branilec Facundo Roncaglia in zadel z glavo.

Le nekaj trenutkov kasneje se je po dvoboju na sredini igrišča zaiskrilo in zaradi petelinjenja sta bila izključena Roncaglia na gostujoči in Eric Bailly na domači strani. 

Najlepša priložnost za napredovanje se je Špancem ponudila čisto ob koncu petminutnega sodnikovega dodatka. Povsem izigrano obrambo "rdečih vragov" bi s petih metrov lahko matiral Guidetti, toda nekdanji nogometaš Manchester Cityja je slabo zadel žogo in v finale se je uvrstil United.

Ajax vzdržal nalet Lyona

Amsterdamski Ajax je na povratni tekmi v Lyonu doživel poraz (3:1), toda ker je prvo tekmo doma dobil s 4:1, se je nizozemski predstavnik prebil do finala.

Že v drugi minuti bi Francoze v vodstvo lahko popeljal Alexandre Lacazette, toda z glavo je malce zgrešil. Ajax se ni posvečal le obrambi in v prvem polčasu je bil dvakrat zelo blizu golu po poskusih Amina Younesa in Hakima Ziyecha, v 27. minuti pa je prišel do vodstva, ko je po asistenci Younesa elegantno zadel Kasper Dolberg.

Tok dvoboja se je korenito spremenil ob koncu prvega polčasa. V 44. minuti je Lyon dobil enajstmetrovko po prekršku gostov v kazenskem prostoru, izkoristil jo je Lacazette. V sodnikovem dodatku so domačini zabili še drugič, slabo postavljeno obrambo je iz bližine, po podaji Nabila Fekirja, kaznoval Lacazette.

V nadaljevanju je Lyon silovito napadel. Gostujoči čuvaj mreže André Onana je fantastično ustavil poskus Mouctarja Diakhabyja, nato ga iz ugodnega položaja ni uspel matirati Fekir, v 76. minuti pa je ubranil še strel Macieja Rybusa. Ajax je bil nevaren po kotu in strelu Davinsona Sáncheza, v 79. minuti pa v protinapadu celo zadel vratnico prek Donnyja van de Beeka

V 81. minuti je Lyon prišel korak bližje podaljšku, ko je podajo Rybusa z glavo v gol preusmeril Rachid Ghezzal. Tri minute zatem je Ajax ostal le z deseterico, ko je svoj drugi rumeni karton prejel Nick Viergever, a vseeno vzdržal do konca, čeprav sta imela zelo lepi priložnosti za 4:1 Lacazette in Maxvel Cornet, ki pa se v kazenskem prostoru nista najbolje znašla.

Liga Evropa, polfinale (povratni tekmi):

MANCHESTER UNITED - Celta Vigo 1:1 (1:0)  /1:0/
Fellaini 17.; Roncaglia 85.
RK: Bailly (Man Utd) 88.; Roncaglia (Celta) 88.

Lyon - AJAX 3:1 (2:1)  /1:4/
Lacazette 44./11m, 45., Ghezzal 81.; Dolberg 27.
RK: Viergever (Ajax) 84.

ABC - napredovali v finale
/X:Y/ - izid prve tekme

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.