Šport > Nogomet
5005 ogledov

"Slovenci ne marajo, ko jim tujec dokaže, da je boljši od njih"

Milan Mandarić Olimpija Ljubljana Profimedia
Nekdanjemu lastniku Olimpije obdobje, ki ga je preživel na čelu ljubljanskega kolektiva, ni ostalo v najlepšem spominu.

Srbski poslovnež Milan Mandarić, sloviti nogometni investitor in nekdanji lastnik ljubljanske Olimpije, je v intervjuju za srbski 24sedam.rs potožil, da mu je sedemletno udejstovanje v Sloveniji ubilo voljo do nogometa in na preizkušnjo postavilo njegovo ljubezen do najpomembnejše postranske reči na svetu.

Povedal je, da je zelo razočaran nad ljudmi, ki jih je ob prevzemu Olimpije dojemal kot svoje zaveznike, obenem pa se ne more načuditi poslovnim praksam, katerih se poslužujejo njegovi nasledniki.

Priznal je, da si želel čim hitreje pobegniti iz Ljubljane, čeprav je pri tem izdal načelo, da svoje klube prepušča v roke zanesljivih lastnikov.

Milan Mandarić | Avtor: Profimedia Profimedia
"Ni normalno, kar se dogaja okoli mojega nekdanjega kluba. Kupil in prodal sem veliko nogometnih klubov, vsak posel je vseboval nekaj pravnih strani v pogodbi. Toda tokrat sem naletel na čudne ljudi. Delajo velike napake in ne spoštujejo dogovorov. Sploh več ne vem, kakšno naj bi bilo njihovo poslanstvo. Nekaj mesecev pred prevzemom so preverjali vse podatke ter koliko in kam sem vlagal denar. Zdi se, da so prišli nepripravljeni, zato se bojim, da se bo Olimpija znašla v zelo slabi situaciji. To je sramota. Ne želim se vrniti, rad bi samo živel življenje, ki sem ga živel nekoč," je povedal Mandarić in se dotaknil vdora navijaške skupine Green Dragons na nedavno novinarsko konferenco v Ljubljani.

"Navijači nimajo vedno prav, vendar so del nogometa. Ko pridejo novi ljudje, morajo okolico prepričati, da je njihov projekt dober in da za pravilno izvedbo potrebujejo njihovo podporo. Težava je v tem, ker ni bilo prave komunikacije. Zato so navijači prekinili novinarsko konferenco in psovali mamo predsedniku kluba. Sramota za klub, mesto, vse..."

"Novi lastniki še vedno niso poravnali svojih obveznosti. Oprostil sem jim visok znesek, 25 milijonov evrov, ki sem jih vložil. Mislim sem, da bo ta prodaja dokapitalizirana in da se mi bodo povrnili osnovni stroški med milijonom in poldrugim milijonom evrov. Ob vstopu v Olimpijo sem vožil  štiri milijone evrov, dogovoril sem se s človekom (Izetom Rastoderjem, op. a.) in v dveh dnevih smo izpeljali transakcijo kluba, v katerega sem prišel, ko ni imel niti svinčnika. Izpeljal sem reorganizacijo in šel naprej. Novo vodstvo se je odločilo, da gre po stranski poti in zato smo končali na sodišču. Nič jim ne bom oprostil, a se moram pravdati za nekaj, kar ni za pravdanje. Nima druge izbire."

Milan Mandarić Olimpija Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia

Mandarić se je dotaknil tudi poslovnega okolja v Sloveniji in priznal, da se obdobja na sončni strani Alp spominja z grenkim priokusom.

"Ko sem kot otrok nameraval oditi v ZDA, mi je oče dejal 'sin, ne hodi, tvoja Amerika je Slovenija'. Te besede sem si dobro zapomnil, zato sem se, ko sem začutil nostalgijo, vrnil v Slovenijo. Nisem nameraval ostati sedem let, saj še nikjer nisem zdržal tako dolgo. Zdaj k meni prihajajo ljudje in priznavajo, da sem pomagal Olimpiji, zato se sprašujem, kje so bili takrat, ko sem potreboval njihovo pomoč. Ko jih vprašam, mi odvrnejo, da imajo Slovenci to v krvi."

Milan Mandarić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Slovenci ne marajo, ko pride tujec in jim dokaže, da je boljši od njih. Na srbski televiziji sem povedal šalo, ki sem jo slišal od Slovenca, nato pa sem naletel na težave. Šala govori o bogu, ki je ustvaril Zemljo. Srečen je bil, ker je ustvaril lepo Avstrijo, Švico in Slovenijo. Ko je od zgoraj gledal Slovenijo, je ugotovil, da je pretiraval z njenimi lepotami, zato je tja naselil Slovence, da bi vzpostavil ravnotežje. Potem ko so predvajali mojo šalo, sem prejel tri ali štiri klice nekega Slovenca, ki me je zmerjal in govoril vse mogoče reči, dokler nisem izgubil potrpljenja in mu dejal, da je on del skupine, ki je bila poslana sem. Potem mi je dal mir. Slovenija je fantastično lepa država, a ljudje so me razočarali."

Komentarjev 3
  • Kmodri 18:37 14.julij 2022.

    ¨Prav ima!

  • PaPajapopi 17:09 14.julij 2022.

    Ko bi se vsaj slovensko naučil v vseh teh letih....

  • rd2dmk2 16:44 14.julij 2022.

    a ste prebral članek in notri preštel lastnike olimpije. in zdej bo ta kljukec govoril slabo o sloveniji in njenih ljudeh. ja kdo pa je kaj imel okol olimpije ? naj gre in pobaše ves klub. z vsemi igralci in ...prikaži več trenerji in vsemi pijavkami vred. kdor jih pa rabi. zmajji ali pa žabe boste vsaj vedel kam je treba navijat-- v tivoli. pa pika.