Šport > Nogomet
116 ogledov

Maradona: Še pomnim, kako me je Katanec mlatil

Maradona De Laurentiis Napoli AS Roma Coppa Italia italijanski pokal polfinale EPA
Legendarni Diego Armando Maradona je v pogovoru za srbski Blic spregovoril o svojem občudovanju teniškega igralca Novaka Đokovića, a priznal, da še vedno ni pozabil nekega Srečka Katanca ...

Mitski Argentinec Diego Armando Maradona se je v intervjuju za srbski tabloid Blic spomnil tudi slovenskega selektorja Srečka Katanca, ki ju je nogomet združil na Arabskem polotoku, ko je Katanec med letoma 2009 in 2011 vodil reprezentanco Združenih arabskih emiratov (ZAE), Maradona pa je vodil lokalnega prvoligaša Al Wasla.

"Dejan (Jovanović, vodja zdravniške službe Al Wasla, op. a.) me informira o dogajanju v srbskem športu. Moj ljubljenec je Dragan Stojković - Piksi, bil je velik nogometaš. Seveda, spominjam se tudi gola Crveni zvezdi leta 1982 v Beogradu, ko sem lobal vratarja. Ne vem, zakaj je šel toliko ven iz gola? Ampak spomnim se tudi Srečka Katanca, uh, kako me je 'mlatil' v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 1990 na tekmi z Jugoslavijo. Potem sva se družila, ko je bil selektor Združenih arabskih emiratov," je povedal Maradona.

Osim upošteval Katančevo željo

Argentina je šele po izvajanju enajstmetrovk prek Jugoslavije napredovala v polfinale, v kasnejšem finalu pa izgubila proti Zahodni Nemčiji. Potem ko ga je Katanec "premlatil" (v resnici je sedel zgolj na klopi, selektor Ivica Osim je namesto njega v igro poslal Zorana Vulića), je Maradona zapravil strel z najstrožje kazni iz oči v oči s Tomislavom Ivkovićem, Jugoslavija pa je izpadla po tem, ko so zgrešili Dragan Stojković, Dragoljub Brnović in Faruk Hadžibegić.

Zadnji jugoslovanski selektor Ivica Osim je kasneje razkril, da je Katanca, enega ključnih členov njegove ekipe, na klopi pustil na željo takratnega člana Sampdorie, saj naj bi pred tekmo grozili njegovi družini v Sloveniji. Maradona se je verjetno spominjal kakšnega tepeža iz Serie A, kjer je bila Katančeva Sampdoria nekoč med glavnimi kandidati za vrh, igrala pa je tudi finale Lige prvakov.

Izziva ga na nogometno igrišče

Maradona, eden od najboljših nogometašev vseh časov, je po začasni prekinitvi trenerske kariere postal nogometni ambasador v ZAE, kjer si bo ogledal tudi prihajajoči teniški turnir, navijal pa bo za svojega najljubšega igralca Novaka Đokovića, je zatrdil.

"V Abu Dabiju sem proti njemu izgubil ekshibicijsko tekmo, spomnim se, da sploh nisem videl žogic, ki jih je pošiljal proti meni. Ampak medtem sem se tudi sam naučil igrati tenis. Zdaj ga izzivam na nogometnem igrišču. Premagal ga bom, ampak v nožnem tenisu ... (smeh) Izjemna čast je, da sem spoznal izjemnega športnika, sijajnega človeka in humanitarca. Srečen narod ste, da imate Đokovića, on je eden od najboljših športnikov na svetu," je Srbom na dušo popihal "El Pibe".

Djoković Đoković Maradona Abu Dabi tenis | Avtor: Dailymotion Dailymotion

"Legenda, to je tvoja številka!"

Razkril je, da bo pod okriljem Mednarodne nogometne zveze (Fifa) kmalu odprl kamp z imenom Jaz imam talent, kjer bodo iskali dva najbolj talentirana mlada igralca, ki bosta za nagrado lahko podpisala pogodbo z največjimi evropskimi klubi –med njimi naj bi bila tudi Diegova Barcelona

"Bodo zraven Napoli, Barcelona in Sevilla? Le eno ste zadeli – Barcelono. V Napoliju čakam na trenerski poklic, Sevilli gre slabo ... Tukaj (v Dubaju, op. a.) se družim tudi s trenerjem Željkom Petrovićem, vašim nekdanjim reprezentantom. On me je leta 1992 pričakal v Sevilli," se je še spominjal Maradona. 

"Takoj me je osvojil, ko je na prvem treningu, še pred predstavitvijo navijačem in medijem, slekel svoj dres s številko deset in rekel: 'Legenda, to je tvoja številka!' Kasneje sva odšla v neki bar in ostala dolgo, tako da sem zamudil na svojo lastno predstavitev. Ostala sva prijatelja za vse življenje. Tudi Davor Šuker je bil z nama, a je bil zelo miren."

Komentarjev 1
  • Sasa Zagorc 22:32 17.februar 2014.

    Zanimivo, Katanec sploh ni igral v četrtfinalu.