Šport > Nogomet
16 ogledov

Maribor dobil 93. večni derbi - tudi naslov?

Milanič Maribor Braga
1/26
Reuters
Derbi med Olimpijo in Mariborom se je razpletel z 2:1 (1:0) v prid vijoličnih. V 61. minuti je bil prekinjen zaradi metanja petard v mariborski kazenski prostor. "Po fantastičnem zadetku v drugem polčasu je Olimpija jurišala, vendar smo se obranili in to je najbolj pomembno," je dejal Darko Milanič.

Večni derbi številka 93. med Olimpijo in Mariborom je v Stožicah pripadel državnim prvakom, ki so se tako znova zavihteli na 15 točk prednosti. Vijolice so ga odprle domala sanjsko. Po prvem kotu v izvedbi Agima Ibraimija je Etien Velikonja z glavo zabil svoj osmi gol sezone. "Gotovo je bil zadetek pomemben, čeprav se je tekma tedaj šele dobro začela. Čakalo nas je še 85 minut. Vsekakor ni bilo enostavno. Olimpija je dobra ekipa, ampak prevladovali smo in držali tekmo pod nadzorom,“ je po srečanju razložil nasmejani Primorec.

Evroprojektil Cvijanovića

Olimpija je igrala in si pripravljala dokaj številne priložnosti. Enkrat prek Dejana Djermanovića zadela tudi okvir vrat. Ampak vijolice na igrišču proizvajale otimpljivejši učinek. Najbolj ga je konkretiziral spektakularen zadetek Gorana Cvijanovića s skoraj 30 metrov. "Ne bom rekel, da sem specialist za Olimpijo. Že v prvem polčasu sem imel dve priložnosti, tretja žoga je odpotovala tja, kamor sem si najbolj želel. Najbolj veseli smo zmage in teh 15 točk. Ampak prvenstvo ni odločeno, dokler se to ne zgodi v teoriji,“ se je Cvijo dotaknil tematike, ki Mariborčanom podarja veliko sproščenosti, ne pa tudi lahkomiselnosti.

Po odmoru še en odmor

Na praktično nobenem večnem derbiju ne izostane vsaj vzorec neljubih navijaških scen. Tokratne so bile povezane predvsem z glasnim odjekanjem petard. Sredi drugega polčasa je tako glavni sodnik Damir Skomina prekinil tekmo za okrog deset minut, potem ko sta s tribune, kjer so bili nameščeni Green Dragons, v kazenski prostor Jasmina Handanovića (sicer Ljubljančana!?!?) oziroma v neposredno bližino prvega Mariborovega vratarja prileteli dve bakli. Po prekinitvi in pogovoru obeh kapetanov z navijači se je srečanje nadaljevalo.

Olimpija-maribor green dragons navijači | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Če bi enajstmetrovka – Skomina jo je zapiskal po akciji rezevista Adnana Bašića – prišla pred sodnikovim podaljškom, bi dala zanimivosti tekme še več vetra v jadra, tako pa je gol Dareta Vršiča le vzradostil navijače.

Milanič  "zelo zadovoljen", Prale: "Imeli 15 strelov"

In kaj sta po tekmi dejala trenerja? "Zelo zanimiva tekma, kakovostna, z veliko ritma, torej prava evropska tekma. Zadovoljni smo z zmago. Fantje si zaslužijo čestitke. Odigrali so dobro tekmo. V prvem delu prvega polčasa smo bili zelo dobri, potem smo odigrali nekaj otročjih podaj, ki so pripeljale do tega, da je bil tekmec nevaren. Po fantastičnem zadetku v drugem polčasu je Olimpija jurišala, vendar smo se obranili in to je najbolj pomembno. Sem zelo zadovoljen," je povedal Darko Milanič.

Bojan Prašnikar, trener Olimpije, pa je predvsem obžaloval zapravljene priložnosti: "Strinjam se s tem, da je bila to zelo dobra tekma z obeh strani. Obe ekipi sta si želeli zmagati. Dejstvo je, da nas je 'presekal' prvi gol. Iz prvega kota smo dobili zadetek po individualni napaki in potem ves čas lovili zaostanek. Prihajali smo do izjemnih priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili, tako da lahko rečemo, da je bila to za nas tekma zamujenih priložnosti. Imeli smo 15 strelov na gol, toliko kot na vseh treh dosedanjih skupaj. Tudi tisti zadetek, ki smo ga dosegli, je prišel prepozno. Če bi ga zabili prej, bi bilo lahko precej drugače. V drugem polčasu smo namreč imeli mi vse v svojih rokah, imeli pobudo, samo čakalo se je, kdaj bomo dosegli zadetek. Je pa to maksimum s to ekipo, ki smo jo imeli na voljo. Na koncu nam je le malo zmanjkalo."

Prva liga, 25. kolo:

Olimpija : Maribor 1:2 (0:1)
Vršič (90, 11-m); Velikonja (6), Cvijanovič (52)

Komentarjev 1