Šport > Nogomet
9 ogledov

Maribor dobil pokalno generalko, Mura spet med živimi

Tavares Milec Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi Prva liga Saša Despot
Nogometaši Maribora so v Ljudskem vrtu uspšeno opravili z generalko pred finalnim obračunom Pokala Slovenije in s 5:1 razbili Celje. Olimpija je doma premagala Aluminij (2:0), ki je po zmagi Mure 05 - črno-beli so bili s 3:0 boljši od Kopra - nazadoval na zadnje mesto lestvice Prve lige.

Nogometaši iz Murske Sobote so prišli do pomembnih treh točk v boju za obstanek in se vsaj začasno odlepili z dna prvenstvene lestvice. V všečnem obračunu so porazili Koprčane, ki se z Domžalami borijo za končno tretje mesto. Muro do konca prvenstva čakata še gostovanje v Kranju in domači obračun z Domžalami, Koprčane pa domača tekma z  in gostovanje v Celju.

Pritisk domačih obrodil sadove

Sobočani so hitro prišli do vodstva. Damjan Bohar je v sedmi minuti z lepo podajo v kazenskem prostoru našel Matica Maruška, ki je sprožil, a je koprska obramba blokirala njegov strel, žoga se je odbila do Vedrana Vinka, ki je z desetih metrov žogo potisnil v mrežo gostov. Ti so prvič resneje zagrozili v 18. minuti, ko je Ivan Brečević zgrešil cilj, minuto pozneje pa je na drugi strani izjemno priložnost zapravil Arpad Vaš, ki se je sam znašel pred Igorjem Nenezićem, a šel malce preveč v levo, tako da je ob posredovanju koprskega vratarja zatresel le zunanji del mreže.

Nenezić pod stalnim rafalom

V 24. minuti je Nenezića namučil še Rajko Rep z dobrim strelom od daleč. Tri minute pozneje se je moral izkazati tudi Filip Draković po poskusu Jean-Philippa Mendyja z dobrih desetih metrov. V 36. minuti so domači podvojili prednost, potem ko je Bohar prodrl v kazenski prostor, žogo vrnil do Aleša Majerja, ki je z močnim strelom ugnal Nenezića. V 42. minuti so muraši našli novo vrzel v zadnji vrsti Kopra, a te ni uspelo unovčiti Alenu Ploju, ki je bil nenatančen.

V drugem polčasu so prvi nevarnejši strel sprožili gosti, natančneje Goran Galešić s prostega strela z roba kazenskega prostora. Draković je bil na mestu, tako kot nekaj trenutkov pozneje po poskusu Daniela Bradaschie. Vaš je v 50. minuti od daleč skorajda presenetil Nenezića, Vinko pa je v 66. minuti prišel do neoviranega strela z desetih metrov, a je meril točno v koprskega vratarja.

Slalom Maruška odločil tekmo

Dve minuti pozneje pa je Matic Maruško odločil tekmo, potem ko je "slalomiral" med koprskimi branilci v kazenskem prostoru in učinkovito končal akcijo s strelom po tleh. V 80. minuti je Vaš od daleč skorajda presenetil Nenezića, ki je bil precej iz svojih vrat, a je zadel prečko. Vinko je v 89. minuti le za malce zgrešil cilj, tako kot tudi Koprčana Miroslav Čovilo in Andrea Migliorini nekaj trenutkov zatem.

Mura 05 Arsenal Kijev veselje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Maribor slavil na pokalni generalki

Mariborčani so, čeprav so si naslov prvakov že zagotovili pred koncem sezone, današnjo tekmo odigrali nadvse resno. V moštvu vijoličastih so lahko dvoboj s Celjani vzeli tudi kot generalko za pokalno odločilno bitko, današnje dogajanje pa se je končalo s prepričljivo zmago domače ekipe.

Že takoj po koncu začetnega uigravanja je Maribor udaril in v prvi nevarni akciji povedel. Mitja Viler je v kazenskem prostoru dobro podal Dejanu Mezgi, slednji pa je nato natančno meril v levi kot vrat gostov in Matic Kotnik je moral prvič po žogo v mrežo. Tudi nadaljevanje je bilo domače, Celjani so stežka prihajali do kakšne polpriložnosti, vijoličasti pa so po strelih Martina Milca, Gorana Cvijanovića in Marcosa Tavaresa ostali brez povišanja vodstva. V 38. minuti pa so prvo priložnost dočakali tudi gostje. Gregor Bajde se je povsem sam znašel pred Jasminom Handanovićem, ki pa je ostal zbran in strel ubranil. Le nekaj minut pozneje je bilo 2:0, Mezga je bil tokrat podajalec, v kazenskem prostoru pa je bil na pravem mestu domači zvezdnik Tavares in žogo potisnil v gol.

Tavares zablestel s hat-trickom

Tudi drugi polčas je bil podoben. Maribor je takoj pritisnil, premoč pa takoj tudi kronal z zadetki. Za prvega v nadaljevanju in svojega že stotega v dresu Maribora je tako že v prvi minuti drugega polčasa poskrbel Tavares, ki je po podaji s kota zbrano počakal na drugi vratnici in žogo le porinil v mrežo.

sport26.08.09...marcos tavares...maribor...nogomet...Tavares at the football gam | Avtor: Sasa Pahic Szabo Sasa Pahic Szabo
Na naslednji gol so morali domači navijači počakati do 59. minute; nogometaši iz Celja so izgubili žogo, kar je spretno kaznoval Cvijanović in z natančnim strelom z roba kazenskega prostora povišal že na 4:0. In tudi do petega gola nato ni minilo prav veliko. Pet minut pozneje je bil v glavni vlogi ob petem golu v mreži tekmecev spet današnji junak Tavares, po podaji Vilerja je natančno meril s kakšnih 18 metrov.

Po tej mariborski kanonadi so do svoje priložnosti vendarle prišli tudi nogometaši v belem in v 69. minuti vsaj ublažili poraz. Podajo Klemna Medveda je izkoristil Aleksandar Bajić in s strelom z glavo premagal Handanovića, to pa je bil tudi zadnji gol na tekmi, saj so se domači kljub nekaj priložnostim zadovoljili s petimi zadetki.

Gorica in Triglav pragmatično razdelila točki

Dvoboj v Novi Gorici ni bil ravno za v "lepotne učbenike", a za obe ekipi je bil še kako pomemben. V obeh taborih so se zavedali, da bi jim delitev točk že danes tudi teoretično ekipi zagotovila obstanek v ligi. Novogoriško-kranjski obračun se je tudi dejansko končal brez zadetkov in brez zmagovalca. Gorico do konca prvenstva čakata gostovanje v Domžalah in domača tekma z Velenjčani, Triglav pa bo v prihodnjem krogu gostil Muro 05, v zadnjem pa bo gostoval v Ljubljani.

Zmaji priskočili na pomoč Muri

Ljubljanski nogometaši so si z zmago nad Aluminijem dokončno zagotovili drugo mesto. Olimpija je bila predvsem v drugem polčasu boljša od tekmecev iz Kidričevega in zasluženo slavila. Aluminij pa po drugi strani Ljubljano zapušča slabe volje. Vzrokov za to je več, od nemoči na igrišču do rdečega kartona Tomaža Murka in poraza. Še bolj pomembno pa je to, da je po dolgem času na zadnjem mestu zamenjal Muro. Aluminij bo v prihodnjem krogu gostil Celje, v zadnjem pa gostoval v Mariboru. Muro, ki ima točko prednosti, pa čakata še obračuna s Triglavom v gosteh in z Domžalami doma.

Domžale izkoristile spodrsljaj Kopra

Domžalski nogometaši so unovčili poraz Kopra v Murski Soboti. Z zmago v Velenju so se točkovno izenačili s tretjeuvrščenimi Primorci. Junak tekme je bil Dragan Čadikovski, ki je zabil edini gol na tekmi. Domžale do konca prvenstva čakata še Gorica doma in Mura v gosteh, Koper pa Olimpija doma in Celje v gosteh. Velenjčani pa kljub porazu ne bodo preveč razočarani, saj so si dva kroga pred koncem dokončno zagotovili igranje med prvoligaši tudi v prihodnji sezoni.

Prva liga Telekom Slovenije, 34. kolo:

Mura 05 : Luka Koper 3:0 (2:0)
Vinko (7), Majer (36), Maruško (68)

Gorica : Triglav 0:0 (0:0)

Maribor : Celje 5:1 (2.0)
Mezga (13), Tavares (43, 47, 64), Cvijanović (60); Bajić (70)

Olimpija Ljubljana : Aluminij 2:0 (0:0)
Mitrović (54), Zorc (90)

Rudar Velenje : Domžale 0:1 (0:0)
Čadikovski (82)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.