Šport > Nogomet
18 ogledov

Maribor Kopru vzel točko in Evropo

Maribor Ljudski vrt državni prvaki slavje handanović pokal
1/20
Gregor Katič
S tekmami 36. kola se je zaključila dvajseta sezona državnega prvenstva v nogometu. Državni prvaki iz Maribora so se s Koprom razšli brez zmagovalca (1:1), kar pomeni, da je na tretjem mestu končala Mura 05, ki je v Fazaneriji s 3:0 odpravila Celje in se tudi uvrstila v Evropo. Ljudski vrt slavi desetkratne državne prvake.

V Mariboru veliko slavje. Mariborski nogometaši so pred številnim občinstvom visoko dvignili pokal za deseti naslov državnega prvaka in dosegli rekordnih 20 točk razlike pred drugouvrščeno Olimpijo. Koprčani na drugi strani pa so zapravili možnost preboja v Evropsko ligo, v Ljudskem vrtu so vodili do 89. minute in dovolili izenačenje.

Stadion je bil spet bil dobro zaseden, veselica v okolici stadiona je trajala ves dan. Bogat spremljevalni program se je preselil na stadion. Gledalci so pričakovali novo zmago vijoličastih, ki bi zaključila izjemno uspešno sezono, ko so igrali v skupinskem delu evropske lige. Želja je bila prisotna, domači so pritiskali, sprožili veliko strelov, vendar pri tem bili nenatančni.

V 15. minuti je Dalibor Volaš streljal z desne strani, žoga se je odbila od vratnice. V 25. minuti so gosti povedli. Matej Palčič je poslal predložek z desne strani, najvišji v skoku je bil drugi Matej - Pučko. Od takrat je sledilo še več napadov domačih, toda brez pravega učinka.

V drugem polčasu so imeli domači popolno prevlado, domači trener Darko Milanič je napad okrepil z Robertom Berićem. Ermin Hasić je imel veliko dela. Še največ v 79. minuti, ko so domači izvedli kot. Zoran Lesjak je streljal z glavo, Hasić pa žogo poslal v kot. Mariborčani so pletli mrežo okoli gostujočega gola, na koncu pa le prišli do izenačenja. Berić je z roba kazenskega prostora našel luknjo v gostujoči obrambi in zadel mrežo.

Adnan Aganović je minuto pozneje zapravil izjemno priložnost za zmago Koprčanov. Bil je sam pred domačim vratarjem Markom Pridigarjem. Ta je njegov strel obranil in žogo poslal v kot. Nato so navijači poskrbeli za prekinitev tekme. Nekateri so namreč prehitro skočili v igrišče, začeli slačiti domače igralce, sodnik Darko Čeferin pa se je po nekajminutnem premoru odločil tekmo nadaljevati. V zadnjih trenutkih so domači zapravili priložnost za zmago, saj je Etien Velikonja iz bližine streljal visoko prek vrat.

Mura razveselila Fazanerijo in se uvrstila v Evropo

Računica je bila enostavna. Mura je v boju za Evropo in visoko tretje mesto je potrebovala zmago nad Celjani, drugi del naloge pa naj bi opravil Maribor z zmago ali neodločenim izidom proti Kopru. Oba scenarija sta se uresničila, tako da si je soboški klub zagotovil igranje v kvalifikacijah Evropske lige v prihodnji sezoni.

Domači so bili precej oslabljeni, še najbolj pa so pogrešali kapetana Fabijana Cipota, ki je bil v Ljubljani izključen. Tudi gosti, ki jih v sredo čaka finale slovenskega pokala, so nekatere igralce iz udarne enajsterici pustili na klopi. Že v drugi minuti je Damjan Bohar v ugodnem položaju zadel enega gostujočih igralcev in napovedal ofenzivo domačih. Devet minut pozneje je bilo 1:0. Dragan Jelić je podal v sredino, Bohar je nekoliko z desne strani mojstrsko umiril žogo, preigral svojega čuvaja in s silovitim strelom zadel nasprotni zgornji kot.

V srečanju z malo pravimi priložnostmi in igro med kazenskima prostoroma je bilo malo pravih akcij. V 31. minuti je s prostega strela z dobrih 20 metrov lepo sprožil Jelić, ki je za las zgrešil okvir celjskih vrat. Domači so imeli pobudo, gosti pa si v prvem deli niso ustvarili niti ene resnejše priložnosti. Šele minuto prek koncem prvega dela so prek Klemna Medveda prvič streljali proti domačim vratom.

Po dveh zamenjavah so v nadaljevanju Celjani zaigrali bolj napadalno in v 52. minuti je domače že moral reševati Filip Draković. Trener Mure Ante Šimundža je v 65. minuti poslal v ogenj prvega strelca črno-belih Nusmirja Fajića, kar se je obrestovalo že dve minuti zatem. Fajić je prodrl po desni strani, podal v sredino, kjer je Jeliću prvi strel Amel Mujčinović obranil, v drugem poskusu pa je domači napadalec poslal žogo v celjsko mrežo.

Nato je v 73. minuti dišalo po novem zadetku, a je strel Žige Kousa izvrstno obranil celjski vratar. Deset minut pred koncem je rezervist Rok Gruškovnjak ukradel žogo celjski obrambi, podal v sredino Fajiću, ki je preigral vratarja in zadel celjsko mrežo. Slavje v Fazaneriji se je pričelo, čeprav so ljubitelji nogometa še nekaj minut po koncu tekme na nogah čakali rezultat iz Ljudskega vrta.

Prvaliga si, 36. kolo:

Domžale : Olimpija Ljubljana 0:1 (0:0)
Radujko (58)

Mura 05 : Celje 3:0 (1:0)
Bohar (12), Jelić (69), Fajić (80)

Maribor : Luka Koper 1:1 (0:1)
Berić (89); Pučko (25)

Triglav : Hit Gorica 2:0 (2:0)
Šujica (34, 38)

Rudar Velenje : Nafta Lendava 5:2 (4:0)
Krefl (9), Podlogar (10, 15, 17), Črnčič (80); Lebar (70), Dolinar (90)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.