Šport > Nogomet
26 ogledov

Maribor od EL loči Glasgow Rangers

Aleš Mertelj Maribor : Maccabi Haifa Saša Despot
Po nesrečnem izpadu Olimpije v tretjem predkrogu kvalifikacij za Evropsko ligo (EL) barve Slovenije v Evropi zastopa le še Maribor, ki se bo v četrtem predkrogu za EL pomeril proti škotskemu velikanu Glasgow Rangers. Samirja Handanovića z Udinesejem v zadnjem kolu kvalifikacij za Ligo prvakov čaka sloviti Arsenal.

Po žrebu končnice kvalifikacij za Ligo prvakov so po žrebu v Nyonu znani še pari končnice kvalifikacij Evropske lige. Z zmago bi si skupinski del lahko priigrali tudi nogometaši Maribora, ki jih na zadnji stopnički čaka škotski velikan Glasgow Rangers.


Mariborski nogometaši so bili pred žrebom v bobnu nenosilcev, žreb pa jim je dal evropsko znanega tekmeca, škotskega velikana Glasgow Rangers. Vijoličasti se bodo s Škoti najprej pomerili v mariborskem Ljudskem vrtu, čez teden dni pa jih nato čaka še težko gostovanje na stadionu Ibrox.

Trenerja Darko Milanič je razplet plesa kroglic komentiral z naslednjimi besedami: "Med skupino možnih nasprotnikov ni bilo lahkega. Čaka nas Glasgow Rangers, klub, ki piše zgodovino škotskega nogometa. Za nas niso neznanka, saj je NK Maribor v evropskem pokalnem tekmovanju že igral proti škotskemu prvaku, s tamkajšnjim nogometom pa smo se seznanili tudi lani, ko smo se pomerili s Hibernianom. Čaka nas ugledna ekipa, z značilnim slogom igre, kot predstavnik trdega, otoškega nogometa. Takoj začenjamo s pridobivanjem vseh podrobnejših informacij o njihovem moštvu, ko bo čas za tekmi v Mariboru in Glasgowu, pa bomo naredili vse, da bi presenetili."

Poleg mariborskih nogometašev je v igri za skupinski del še pet klub, kjer si nogometni kruh služijo slovenski nogometaši. Grški PAOK bo najprej na domačem igrišču gostil ukrajinski Karpati Lviv, kjer igra Gregor Balažic. CSKA iz Sofije, klub Saše Aleksandra Živca, čaka obračun proti romunski Steaui iz Bukarešte, Lokomotiva Moskva z Brankom Ilićem pa se bo udarila s slovaškim Spartakom iz Trnave. Bolgarski Litex Loveč, kjer igra Dejan Djermanović, čaka Dinamo iz Kijeva, portugalski Nacional z Renejem Miheličem pa se bo pomeril z angleškim Birminghamom.

Med zanimivejšimi dvoboji so obračun Hannovra in Seville, Atletico Madrid se bo pomeril s portugalsko Vitorio, Bešiktaš čaka ruska Alania, Crveno zvezda se bo udarila s francoskim Rennesom, lanski finalist Evropske lige Braga pa se bo na zadnji stopnički pomerila z Young Boys iz Švice. Moštva se bodo prvič pomerila 18. avgusta povratna srečanja bodo teden dni kasneje. Zmagovalci se bodo uvrstili v skupinski del tekmovanje, ki se začne 15. septembra.

Sarmo čaka Arsenal

V švicarskem Nyonu je bil danes žreb tudi 4. kola kvalifikacij za Ligo prvakov, v katerem sta nasprotnike dobila tudi dva kluba, v katerih se dokazujeta dva slovenska reprezentanta. Samir Handanović se bo z Udinesejem najprej podal na gostovanje k angleškemu Arsenalu, Andraž Kirm pa se bo z Wislo iz Krakova pomeril proti Apoelu iz Nikozije.

V končnici kvalifikacij Lige prvakov se bosta za deset vstopnic za skupinski del najprestižnejšega klubskega tekmovanja borila Handanović in Kirm, precej težje delo pa čaka slovenskega reprezentančnega vratarja, ki si kruh služi v Italiji. Udinese se bo pomeril z angleškim velikanom Arsenalom, prva tekma pa bo na Otoku. Kirm, ki je z Wislo v 3. kolu izločil bolgarski Litex iz Loveča, bo na zadnji stopnički pred Ligo prvakov s poljsko ekipo igral proti ciprskemu Apoelu.

Štirikratni evropski prvak Bayern iz Münchena je za tekmeca dobil Zürich, španski Villarreal čaka obračun z danskim Odensejem, nizozemski Twente bo najprej gostil Benfico, francoski Lyon si bo napredovanje poskušal priigrati proti Rubinu iz Kazana. Še en danski predstavnik Köbenhavn se bo udaril s češkim novincem Viktorio Plzen, bolgarski BATE Borisov čaka tekma proti Sturmu iz Graza, zagrebški Dinamo pa bo gostil švedski Mälmo. Krvnik mariborskih nogometašev, Maccabi Haifa, se bo za Ligo prvakov pomeril proti belgijskemu Genku.

Prve tekme bodo 16. ali 17. avgusta, povratna srečanja pa teden dni kasneje. Zmagovalci tekem se bodo pridružili 22 ekipam, ki že imajo zagotovljeno nastopanje v Ligi prvakov, žreb skupinskega dela pa bo 25. avgusta.

Pari končnice kvalifikacij za Evropsko ligo:

Maribor (Slo) - Glasgow Rangers (Ško)
Maccabi Tel Aviv (Izr) - Panathinaikos (Grč)
Atletico Madrid (Špa) - Vitoria (Por)
Shamrock Rovers (Irs) - Partizan Beograd (Srb)
Metalist Harkiv (Ukr) - Sochaux (Fra)
Bešiktaš (Tur) - Alania Vladikavkaz (Rus)
Rosenborg (Nor) - AEK Larnaca (Cip)
Borskla Poltava (Ukr) - Dinamo Bukarešta (Rom)
Buraspor (Tur) - Anderlecht (Bel)
Roma (Ita) - Slovan Bratislava (Slk)
Olympiaco Volou (Grč) - PSG (Fra)
Legia Varšava (Pol) - Spartak Moskva (Rus)
Ekranas (Lit) - Hapoel Tel Aviv (Izr)
PAOK (Grč) - Karpati Lviv (Ukr)
Trabzonspor (Tur) - Athletic Bilbao (Špa)
Hearts (Ško) - Tottenham (Ang)
Steaua Bukarešta (Rom) - CSKA Sofija (Bol)
Nordsjaelland (Dan) - Sporting Lizbona (Por)
Dnipro (Ukr) - Fulham (Ang)
Lokomotiv Moskva (Rus) - Spartak Trnava (Slk)
Sion (Švi) - Celtic (Ško)
Slask Wroclaw (Pol) - Rapid Bukarešta (Rom)
Litex Loveč (Bol) - Dinamo Kijev (Ukr)
Lazio (Ita) - Rabotnički (Mak)
Nacional (Por) - Birmingham (Ang)
PSV Eindhoven (Niz) - Ried (Avt)
Thun (Švi) - Stoke City (Ang)
Aalesund (Nor) - AZ Alkmaar (Niz)
Vaslui (Rom) - Sparta Praga (Češ)
Omonia (Cip) - Salzburg (Avs)
Zestafoni (Gru) - Club Brugge (Bel)
Hannover (Nem) - Sevilla (Špa)
Helsinki (Fin) - Schalke (Nem)
Dinamo Tbilisi (Gru) - AEK Atene (Grč)
Rennes (Fra) - Crvena zvezda (Srb)
Metan Medias (Rom) - Austria Dunaj (Avt)
Braga (Por) - Young Boys (Švi)
Standard Liege (Bel) - Helsingborg (Šve)

Liga prvakov, 4. kolo kvalifikacij:

FC Köbenhavn (Danska) - Viktoria Plzen (Češka)
BATE Borisov (Belorusija) - Sturm Gradec (Avstrija)
Dinamo Zagreb (Hrvaška) - Malmö (Švedska)
Maccabi Haifa (Izrael) - KRC Genk (Belgija)
Wisla Krakov (Poljska) - APOEL FC (Ciper)
Bayern München (Nemčija) - Zürich (Švica)
Arsenal (Anglija) - Udinese (Italija)
Lyon (Francija) - Rubin Kazan (Rusija)
Twente (Nizozemska) - Benfica (Portugalska)
Odense (Danksa) - Villarreal (Španija)

Komentarjev 1