Šport > Nogomet
19 ogledov

Maribor, prihaja vaš večni tekmec, Olimpija

Green Dragons pred nekaj tedni na domačem srečanju v Šiški. Žurnal24 main
Jutri se bo prvič po petih letih v PrviLigi zgodil derbi med Mariborom in Olimpijo. Bo Cimerotič igral? "Mislim, da bo," pravi Oblak, ki opozarja, da na gostovanjih igrajo bolje kot doma.

Ni večjega rivalstva v slovenskem športu, kot je rivalstvo med ljubljansko Olimpijo in štajerskim Mariborom. Po petih letih se bosta večna tekmeca znova pomerila v PrviLigi. Pisalo se je leto 2004, ko je na razpadajočem Bežigradu na 50. večnem derbiju v samostojni Sloveniji Olimpija Maribor premagala z 1:0 (prvič ste se ekipi udarili leta 1962). Nazadnje sta kluba igrala leta 2007. Takrat je prvoligaški Maribor tretjeligaško Olimpijo v slovenskem pokalu izločil s 3:1. Najvišja zmaga v samostojni Sloveniji je bila zmaga Maribora s 5:0 (dvakrat). Maribor, kljub porazu v tretjem predkolu Lige prvakov, doživlja svoj nov vrhunec. Olimpija, sicer kot nov klub, se je na pogorišču tiste iz leta 2004 po štirih sezonah vrnila med prvoligaše. Ne eni ne drugi nove sezone PrveLige niso začeli najbolje. Maribor je po treh kolih s tremi točkami šesti, Olimpija pa z eno zmago in eno točko osma v konkurenci desetih ekip. Derbi številka 52 v samostojni Sloveniji se v soboto začne ob 20.15.

 

Navijači, v Ljudski vrt!

Vstopnice za večni derbi, ki bo v soboto ob 20.15 v Mariboru, so v predprodaji na prodaj od petka od 13. ure dalje. Cena je 10 evrov (za mlajše od 15 let pet evrov). Identifikacija kupcev poteka v blažji obliki (ob nakupu je treba pokazati osebni dokument). Olimpija s pomočjo agencije Tentours omogoča organizirano pot na derbi. Cena aranžmaja (prevoz, vstopnica, kosilo) je 29 oziroma 35 evrov. Podrobnosti na klubskih spletnih straneh.

"Ko sem še igral in ko sem bil prejšnjič trener, je imela Olimpija vedno najboljše igralce. V tem trenutku imajo drugi boljše," je v pogovoru za zurnal24.si pred sobotnim derbijem dejal trener Olimpije, Branko Oblak . Vprašali smo ga, če se spomni zadnje prvoligaške tekme med Olimpijo in Mariborom. "Ne vem, če se spomnim. Ko sem Olimpijo vodil nazadnje , smo jih premagali dvakrat, v pokalu in v prvenstvu. To je bilo še v času Schollmayerja." Na tisto iz leta 2004, ko je za zmago Olimpije zadel Nedim Jusifbegović , pa je trener Oblak očitno pozabil. "Vsak derbi je zelo pomemben. Gotovo se bo igral na visoki ravni. Vsekakor se bomo dobro pripravili. Glede na veliko izenačenost naše lige in po porazu Maribora v predprejšnjem kolu lahko rečem, da bo tekma zelo dobra. Ne morem pa napovedati, kdo bo zmagal. Na tekmo gremo z optimizmom. Točke so nam zelo pomembne. Težave imamo mi, Maribor pa ima svoje težave. Upam, da bomo na tekmi pravi. Mi na gostovanjih igramo boljše kot doma." Ljubljanske navijače ta hip najbolj zanima, če je Sebastjan Cimerotič dokončno odpisan. "Ne bi rekel. Mislim, da bo Cime igral. Vprašanje je, kdaj bo igral. Mogoče na koncu, mogoče na začetku ali pa sploh ne bo igral. Ne vemo še. Je v kadru. Odločitev bo padla tik pred tekmo." Oblak še pravi, da je vzdušje v ekipi dobro. Komaj čakajo na tekmo, da vidijo, koliko so se naučili od obeh domačih porazov.

Viole bodo tudi v soboto v Ljudskem vrtu v Mariboru pripravile izjemno vzdušje. © www.alesfevzer.si

 

 
 

Cime je magnet za občinstvo. Je igralec potez. Navijače lahko dvigne na noge. Naše misli so usmerjene le na našo igro in ne na nasprotnika. Pomembneje je, kako bomo nastopili mi, kot pa če bo Cime igral.

Darko Milanič

 
Po mnenju trenerja Maribora Darka Milaniča vrnitev večnega derbija v PrvoLigo pomeni zelo veliko. "Ta derbi je manjkal. Ta tekma bo glavna v celotni letošnji sezoni. To je izjemen dogodek tako za Mariborčane kot Ljubljančane." Za Milaniča bo to prvi ljubljansko-štajerski derbi. "Kot igralec sem doživel kar nekaj derbijev, denimo med Partizanom in Crveno zvezdo in v Gradcu, ko sem igral za Sturm, proti GAK-u. Te tekme so vedno nekaj posebnega. Prisoten je velik naboj. Veliko večji kot sicer. Tako bo tudi to soboto." Trener Maribora verjame, da bodo navijači v Ljudskem vrtu tako kot v sredo poskrbeli za izjemno vzdušje, pred srečanjem pa za zurnal24.si napoveduje: "Tekmo bomo vzeli skrajno resno. Zaupanje navijačev želimo upravičiti z odličnim nastopom in z veliko željo po zmagi. Derbi si seveda želimo zmagati. Igramo v zelo zgoščenem ritmu. Imamo nekaj igralcev, ki na tej tekmi ne bodo igrali: Pavlovič zaradi kazni, Mejač, Aljančič, Pridigar in Volaš ne bodo pripravljeni. Naš kader je dovolj širok, da bomo našli ustrezne igralce. Vsi, ki bodo zaigrali, bodo šli v tekmo pripravljeni, sveži. Prepričan sem, da bodo odigrali dobro tekmo."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.