Šport > Nogomet
22 ogledov

Maribor prvak, katastrofa Olimpije

Kolo pred koncem so Mariborčani odločili prvenstvo. (Foto: Nik Rovan) Nik Rovan
Nogometaši Maribora so z zmago nad Primorjem osvojili deveti naslov prvaka v samostojni Sloveniji (2:1). Za preobrat sta v drugem polčasu poskrbela Marcos Tavares in Robert Berič.
Nam je uspelo nekaj, kar verjetno ne bi uspelo niti Manchestru, niti Barceloni, niti Real Madridu.
Zlatko Zahovič, športni direktor Maribora

Z zmago nad razpadajočim Primorjem je Maribor kolo pred koncem državnega prvenstva končal dvome o prvaku. Štajerci so v lovu za 9. naslovom v zgodovini kluba po prvem polčasu celo zaostajali, a sta jih z goloma v 71. in 85. minuti rešila kapetan Marcos Tavares in Robert Berič. Vijoličasti lahko že v sredo osvojijo dvojno krono, saj bodo za pokalni naslov igrali proti Domžalam, ki so na domačem igrišču povsem povozile brezbarvno Olimpijo Ljubljano (3:0).

Veliko dvomov se je pojavljalo že pred samim začetkom tekme v Ajdovščini, saj so domači nogometaši dolgo časa grozili, da obračuna sploh ne bodo odigrali. Na koncu so športno odigrali srečanje, Mariborčani pa so se morali na koncu za naslov prvaka dobro spotiti. Že od samega začetka so vijoličasti vršili hud pritisk na zadnjo vrsto domačih, toda zadetku se je s strelom z roba kazenskega prostora približal le Etien Velikonja, ki je zadel prečko. Pravi šok je sledil le nekaj minut pred koncem polčasa, ko je Nejc Kolman z izjemnim strelom od daleč premagal vratarja Mateja Radana.

Darko Milanič je reagiral že v 42. minuti, ko je Dejana Mezgo zamenjal Rajko Rep, v drugem polčasu pa je od začetka v igro poslal še mladega Roberta Beriča. Oba sta se na koncu izkazala za ključni potezi primorskega stratega: Rep je v 71. minuti z levega boka podal pred gol, kjer je v gneči žogo v mrežo potisnil Tavares, na končnih 2:1 pa je čez dobrih deset minut povišal Berič. Maribor je tekmo zaključil z desetimi nogometaši, saj je Rep med obema zadetkoma dobil drugi rumeni karton in predčasno zapustil igrišče.

"Maribor je dominiral skozi celotno prvenstvo," je po zmagi v Ajdovščini povedal športni direktor Maribora Zlatko Zahovič. "Vedno smo bili na prvem mestu z veliko točkovno razliko. Naredili smo ogromno kadrovskih sprememb, ekipa je najmlajša v ligi in seveda - kadar je temu tako, je vedno težje priti do končnega cilja. Toda nam je uspelo nekaj, kar verjetno ne bi uspelo niti Manchestru, niti Barceloni, niti Real Madridu, kajti odšlo je 15 igralcev. Ekipa je nova, ekipa je mlada in da smo bili tako superiorni v slovenskem prvenstvu, ki je daleč od lahkega, kar smo lahko videli tudi danes, gredo velike čestitke našim fantom," je še dodal v svojem slogu v pogovoru za TV Slovenija.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Domžale povozile Olimpijo, Nafta v rdečem
Pred sredinim pokalnim finalom so Domžale kljub mnogim spremembam v prvi postavi povsem zasenčile Olimpijo Ljubljano. Zmaji, zadnji slovenski potniki v kvalifikacije za Evropsko ligo, so bili povsem nenevarni, domači pa so na odmor odšli s prednostjo 1:0, ko je na prvi vratnici z glavo zadel mladi Jernej Smukavec. Branilcem Olimpije je v drugem polčasu za 2:0 pobegnil Slobodan Vuk in še drugič v sobotnem popoldnevu matiral Kristiana Lipovca v vratih Olimpije, mladega vratarja pa je za končnih 3:0 z natančnim strelom v malo mrežico premagal Tadej Apatič.

Triglav je z zmago nad HiT Gorico skočil z mest za izpad, kjer ga je pred zadnjim kolom zamenjala lendavska Nafta. Medtem, ko je Primorje že odpisano, bomo morali na zadnjega potnika v drugo ligo, oziroma kvalifikacije za obstanek, počakati do zadnjega kola.

Lestvica:
1. Maribor 72* točk
2. Domžale 67
3. Koper 60
4. Olimpija 55

5. Gorica 47
6. Rudar 45
7. Celje 37
8. Triglav 36                 
9. Nafta 34 
10. Primorje 26

* - prvak

1. kval. za Ligo prvakov

2.4. kval. za Evropsko ligo
9.10. izpadla, 9. igra kvalifikacije za obstanek

Slovenska liga, 35. kolo:

Primorje : Maribor 1:2 (1:0)
Kolman (42); Tavares (71), Berič (85)
RK: Rep (77/Maribor)

Domžale : Olimpija Ljubljana 3:0 (1:0)
Smukavec (44), Vuk (59), Apatič (76)

Rudar Velenje : Nafta Lendava 4:0 (0:0)
Bratanović (64), Grbić (71), Rotman (87), Kelenc (90)

Triglav Gorenjska : HiT Gorica 1:0 (0:0)
Redžić (52)

Luka Koper : CM Celje 1:0 (1:0)
Osterc (43)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.