Šport > Nogomet
95 ogledov

Maribor rešil sezono, Celje brez Evrope

pokal slovenije
1/37
Anže Petkovšek
Maribor je v finalu Pokala Slovenije po streljanju enajstmetrovk premagal Celje (9:8) in se veselil devete pokalne lovorike, prve po letu 2013.

V ponovitvi finalnih obračunov iz sezon 2011/2012 in 2012/2013 sta se za lovoriko Pokala Slovenije pomerila Maribor in Celje, še tretjič pa se je zmage veselil klub iz štajerske prestolnice.

Prve minute niso ponudile vidnejše priložnosti, a Maribor ni potreboval dolgo, da je prevzel pobudo. V šesti minuti so Celjani storili prekršek nad Jeanom-Philippejem Mendyjem, prosti strel v bližini golavt črte pa je izvedel Marko Janković. Celjani so pri tem nekoliko pozabili na Marwana Kabho, ki je bil najvišji v skoku in z glavo zabil za vodstvo vijoličaste ekipe v belih dresih. Celjani so prvi strel proti vratom sprožili v 16. minuti, toda Jasmin Handanović po poskusu Lovreta Čirjaka od daleč ni imel veliko dela.

Podlogar poskrbel za izenačenje

Celjani so z malce sreče prišli do izenačenja v 18. minuti. Uigrani akciji je sledilo nekaj zmede v vijoličastem kazenskem prostoru, žoge pa se je kot zadnji dotaknil Matej Podlogar in s spremembo smeri ukanil Jasmina Handanovića. Po nekaj obetavnih celjskih napadih so v 27. minuti znova zagrozili Mariborčani, ko je Sallalich streljal z 20 metrov, kljub gneči pred njim pa je Matic Kotnik ujel žogo.

Kmalu po začetku drugega dela je Čirjak od daleč meril malce previsoko, malce zatem pa je Kabha na drugi strani z glavo žogo poslal mimo gola. Sledilo je obdobje igranja med obema kazenskima prostoroma, ne eni ne drugi niso tvegali, delali pa veliko napak.

V 67. minuti pa je izvrstno priložnost za Celjane zapravil Čirjak, ki se je znašel sam pred Handanovićem, malce na levi strani kazenskega prostora, a grdo zgrešil. Slabe tri minute zatem je spet po protinapadu do strela prišel Čirjak, takrat pa žogo poslal v naročje mariborskega vratarja.

Naslednji, ki je nevarno streljal, je bil Aleš Mertelj (malce zunaj kazenskega prostora), Kotnik je kljub ne najboljšemu posredovanju žogo spravil čez prečko. V 83. minuti je na drugi strani Podlogar neoviran streljal točno v Handanovića, tako kot Milivoje Novaković v Kotnika s prostega strela z več kot 25 metrov v 89. minuti.

Celjani so bili v drugem delu nevarnejši, a tudi Maribor si je priigral nekaj priložnosti. Rezultat se v drugem polčasu ni spremenil in tekma se je prevesila v podaljšek.

Veselje Maribora ni trajalo dolgo

Potem ko je že kazalo, da bodo o zmagovalcu odločale enajstmetrovke, je neposredno iz kota zadel Dare Vršič. Slovenski vezist je bil že pred tem dvakrat blizu zadetka, a je njegova poskusa ukrotil Matic Kotnik. Maribor je bil na pragu devete lovorike, načrte pa mu je tri minute kasneje prekrižal Podlogar, ki je še drugič na tekmi izenačil.

Mertelj odločil

Pri streljanju z bele točke pa so bili uspešnejši Mariborčani. Kotnik je sicer obranil strel Željka Filipovića, a se je pri poskusu De Souse izkazal tudi Handanović. Odločilni strel je zadel Aleš Mertelj.

Pokal Slovenije, finale:

Celje : Maribor 8:9* (1:1, 1:1)
Podlogar 18., 111.: Kabha 6. Vršič 108.

* - po streljanju enajstmetrovk

Komentarjev 1
  • vladek 06:38 26.maj 2016.

    a je to bil titov pokal.FUJ navijačima , kje mi živimo