Šport > Nogomet
29 ogledov

Maribor rutinirano, Olimpija brez Evrope

Tavares Mendy Cvijnović Olimpija Ljubljana večni derbi Pokal Slovenije Hervis Lj Nino Verdnik
Nogometaši Maribora so v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije v gosteh premagali Krko s 3:1 (2:0). Olimpija kljub zmagi proti Zavrču z 2:1 (0:1) ostaja na četrtem mestu lestvice. Rudar je premagal Koper (3:0), Gorica pa Celje (3:0).

Mariborčani so že pretekli teden odpirali šampanjce ter po zmagoslavju nad Domžalčani v Ljudskem vrtu predčasno slavili svoj 13. naslov državnih prvakov, v dolenjski prestolnici pa so rutinirano opravili svoje delo in dosegli 24. zmago v sezoni 2014/15.

Novomeščani so se pretekli konec tedna prvič vrnili iz Kopra z zmago, ki jim je skorajda že zagotovila obstanek med najboljšimi. Farmacevti morajo osmo mesto potrditi le še z eno samo prvenstveno točko, proti Mariborčanom pa je navkljub zavidljivi formi - v zadnjih štirih tekmah so nanizali kar štiri zaporedne zmage, kar se jim na prvoligaški sceni še ni zgodilo - niso osvojili.

Izbranci gostujočega trenerja Anteja Šimundže so v Novem mestu postopoma dvigovali ritem igre. V prvi polovici uvodnega polčasa so prikazali dokaj "rezervirano" predstavo, v drugi pa so nekoliko bolj odločno pohodili stopalko za plin in dosegli dva gola.

Najprej je domačo obrambo prelisičil Izraelec Sintayehu Sallalich, ki je sprva nameraval predložek Damjana Boharja z desne strani podati v sredino, a se je žoga odbila do njega, z močnim udarcem po tleh v levi spodnji kot pa je nato ukanil domačega vratarja Miodraga Mitrovića. V sami končnici prvega polčasa so si nogometaši iz štajerske prestolnice znova skočili v objem, za to je poskrbel Francoz Jean Philippe Mendy, ki je lepo izkoristil dvojno podajo s Sallalichom in povišal na 2:0.

V drugem polčasu je ritem igre zavoljo težkega in razmočenega igrišča nekoliko padel. Mariborčani so se zadovoljili z vodstvom, varovanci domačega trenerja Andreja Kastrevca pa niso našli pravih poti do gola gostov. V 73. minuti so Mariborčani izpeljali silovit nasprotni napad, a je Nikola Žižić v zadnjem trenutku onemogočil Luko Zahovića, le minuto kasneje pa se je po strelu Luke Kastrevca izkazal nekdanji vratar novomeške, zdaj pa mariborske ekipe Matko Obradović.

V 83. minuti je Sallalich z mojstrskimi preigravanji povsem premešal domačo obrambo in z natančnim strelom povišal na 3:0, le dve minuti kasneje pa je domači rezervist Favour Aniekan znižal na 1:3, potem ko je z volejem s sedmih metrov premagal nemočnega Obradovića.

Mariborska ekipa bo v zadnjem krogu gostila Luko Koper, novomeško pa čaka gostovanje pri Kalcerju iz Radomelj. Obe tekmi bosta v soboto, 30. maja.

Domžalčani zagrenili slavje Olimpije

Zeleno-beli, ki so prvič igrali pod vodstvom nekdanjega reprezentanta Aleksandra Radosavljevića, so prišli v Zavrč z namero, da še četrtič v sezoni premagajo haloško ekipo. Zmaga je bila namreč edina, ki bi jim dajala upanje za končno tretje mesto na lestvici in igranje v evropskih tekmovanjih. Čeprav se v Ljubljano vračajo s polnim izkupičkom, pa jim je veselje pokvarila vest iz Domžal. Prav te so namreč tudi zmagale in dokončno zaprle pot Olimpiji do želene Evrope.

V prvem polčasu so v prve pol ure več zaključnih strelov sprožili pri Olimpiji, a so bili vsi po vrsti preslabi za vodilni zadetek. Domači so resno ogrozili Darka Brljaka, ki je moral nekaj minut zatem z igrišča zaradi poškodbe, v 32. minuti po poskusu Dejana Polića, povedli pa so ob koncu polčasa, ko je po podaji Dorisa Kelenca z diagonalnim strelom po tleh zadel Tomislav Kiš.

V drugem polčasu je najprej v 55. minuti dlani Marka Pridigarja ogrel Andraž Šporar, Ljubljančani pa so povedli minuto pozneje, ko je s strelom z glavo izenačil Nemanja Mitrović po podaji Roka Baskere. V 72. in 75. minuti so imeli domačini lepi priložnosti za novo vodstvo, a se je po poskusih Tonija Datkovića in Sanina Muminovića izkazal Aleksander Šeliga.

Tik pred koncem tekme pa je do zmage prišla Olimpija. Nekdanji Zavrčan Josip Golubar je z desne strani podal do Mirana Burgića, ki je žogo s prsmi oddal do Andraža Šporarja, ta pa je natančno meril z roba kazenskega prostora.

Zavrč bo v zadnjem krogu prihodnjo soboto gostoval v Novi Gorici, Olimpija pa bo gostila Domžale.

Prva Liga TS, 35. krog, izidi:

Luka Koper : Rudar 0:3 (0:1)
Domžale : Kalcer Radomlje 4:0 (1:0)
Celje : Gorica 0:3 (0:2)
Krka : Maribor 1:3 (0:2)
Zavrč : Olimpija 1:2 (1:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.