Šport > Nogomet
58 ogledov

Maribor se vrača na zmagovita pota

Olimpija Koper Palčič Saša Despot
Nogometaši Maribora se hitro pozabili poraz proti Domžalam in se na zmagovita pota vrnili z zmago proti Rudarju (3:1). Domžalčani so slavili v Novi Gorici in ohranili priključek z Ljubljančani (1:0), Mura 05 pa je v bitki za obstanek prišla do velike zmage nad Triglavom (2:1). Olimpija je doma remizirala z Luko Koper in zaostanek za Mariborom povečala na 11 točk.

Državni prvaki so se porazu proti Domžalam v zadnjem krogu pred reprezentančnim premorom vrnili na zmagoslavna pota. Z 18. zmago bodo vsaj obdržali prednost pred najbližjim zasledovalcem Olimpijo, ki jo danes še čaka tekma s Koprom. Na drugi strani je Rudar po 11. porazu ostal na sedmem mestu.

Mezga zapretil v prvih minutah

Mariborčani so tekmo bolje začeli in v tretji minuti prvič zagrozili prek Dejana Mezge, čigar strel je pravočasno blokiral David Kašnik in žogo poslal v kot. V peti minuti pa so domači povedli, ko je Matija Smrekar podal na desno stran do Mezge, ta pa je sprožil proti bližnjemu kotu in ugnal slabo postavljenega Matjaža Rozmana. V nadaljevanju pa so zadihali tudi Velenjčani in bili vse nevarnejši.

Senad Jahić je v deseti minuti Jasminu Handanoviću povzročil nekaj težav, v 25. minuti pa ne Ivanu Firerju ne Daliborju Radujku ni uspelo žoge usmeriti proti mreži. V 30. minuti je Handanović moral znova posredovati po poskusu Mateja Eterovića, na drugi strani je Smrekar v 36. minuti sprožil čez gol, tako kot Firer z glavo v 44. minuti.

Tavares podvojil vodstvo vijoličastih

V uvodu drugega polčasa so bili nevarnejši domači nogometaši, ki so poskusili prek Mezge in Marcosa Tavaresa, a se Rozman ni pustil ukaniti. A kapetan domačih Tavares se je med strelce vpisal v 64. minuti, ko je Mitja Viler prodrl po levi strani, podal pred gol do Brazilca, ki je iz bližine podvojil prednost gostiteljev.

Berić: nočna mora Velenjčanov

Domači so bili blizu novega zadetka tudi v 71. minuti, ko je prosti strel dobro izvedel Goran Cvijanović in meril v desni zgornji kot, izkazal pa se je velenjski vratar. Le nekaj trenutkov zatem je znova sprožil Cvijanović, takrat pa je bil malce premalo natančen. Tekmo je dokončno odločil Robert Berić v 77. minuti, ko je iz bližine zadel po Cvijanovićevi podaji.

Berić Tottenham Maribor Evropska liga | Avtor: EPA EPA
Berić je tako zadel že na peti zaporedni tekmi proti Velenjčanom. Tavares je imel v 81. minuti novo lepo priložnost, Tavares pa je z glavo zadel "le" vratnico. Takoj zatem so gosti krenili v protinapad, dva igralca sta sama prišla pred Handanovića, a bila nepazljiva, tako da zadetek Eterovića ni obveljal zaradi prepovedanega položaja. Je pa obveljal zadetek Mateja Podlogarja v 85. minuti, ko je tudi z nekaj sreče z glavo spravil žogo v mrežo po neposrečenem Eterovićevem strelu.

Olimpija povečala zaostanek

Na dvoboju med Olimpijo in Koprom, ki je bil zaradi obilice padavin in posledično vode na igrišču celo pod vprašajem, se je končal brez zmagovalca. Čeprav je bila Olimpija večji del tekme boljša, pa so znali Koprčani v drugem polčasu kaznovati napake prepustne domače obrambe. Olimpija zdaj na drugem mestu za Mariborom zaostaja za 11 točk, Koper pa je četrti z desetimi točkami zaostanka za Ljubljančani.

Čeprav je prvi strel na tekmi sprožil Ivica Guberac, pa so Ljubljančani hitro prevzeli pobudo. Najbolj konkretna v napadu sta bila Andraž Šporar in Nik Omladič, ki sta po dvakrat neuspešno poskusila premagati Igorja Nenezića. A prav Šporar je zaradi poškodbe že po slabe pol ure moral iz igre, zamenjal ga je Rok Baskera. Že malce pred tem je moral koprski vratar posredovati po poskusu Matica Finka, tako kot tudi v 33. minuti, ko je na razmočenem igrišču od daleč sprožil Anej Lovrečič.

Jović zapravil enajstmetrovko

Valenčič Olimpija | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
V 34. minuti pa je Miha Blažič v svojem kazenskem prostoru nepravilno zaustavil Nikolo Nikezića, zaradi česar je glavni sodnik pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je izvedel Boban Jović, a je žogo poslal čez gol. Tudi v končnici polčasa so več poskušali domači nogometaši, ki pa jim ni uspelo sprožiti dovolj dobrega strela. Niti Baskeri v 41. minuti, ko je prišel sam pred koprskega čuvaja mreže, ki je prebral namero ljubljanskega nogometaša in ustavil njegov strel v daljši kot.

Tudi v nadaljevanju je bila Olimpija boljša in imela v 52. minuti novo lepo priložnost za vodstvo, ko je sprožil Jović, Nenezić pa je z nekaj težavami žogo le spravil v naročje. Oba igralca sta imela nov dvoboj devet minut pozneje, spet pa je "zmagal" Koprčan. Zato pa je Nenezić "izgubil" v 63. minuti, ko ga je s strelom po tleh z roba kazenskega prostora ugnal Nik Omladič.

Guberac hitro utišal Dragonse

Toda veselje domačih je trajalo vsega dobro minuto. Že v naslednjem napadu Kopra je namreč v kazenskem prostoru preigraval Guberac, prišel do strela malce z desne strani in zadel v nasprotni kot. Zeleno-beli pa so hitro spet povedli, ko je v 69. minuti Matic Fink "slalomiral" po kazenskem prostoru Kopra, prišel sam pred Nenezića in ga ugnal za 2:1.

Koprčani so v 85. minuti znova kaznovali neodločno in v tem delu precej prepustno domačo obrambo. Po kotu je ob treh igralcih Olimpije do strela prišel Jean-Philippe Mendy in ugnal Aleksandra Šeligo. Oboji so imeli v naslednjih trenutkih izjemni priložnosti za zmago. Pri domačih je Dejan Gerić z glavo zatresel prečko, pri gostih pa je povsem sam Matej Pučko žogo poslal čez gol.

Domžale ohranile pritisk na zmaje

Domžalska ekipa je tudi v Novi Gorici upravičila naziv "strup" za domače ekipe. Varovanci Stevana Mojsilovića so zmagali že na petem zaporednem gostovanju, že drugič v sezoni tudi v Novi Gorici (Gorica je zmagala v Domžalah). Junak njihove 13. zmage je vratar Nejc Vidmar, ki je v 47. minuti ubranil enajstmetrovko. Za Gorico, ki v spomladanskem delu do zdaj še ni zabeležila poraza, pa je sledila kazen v 55. minuti, ko je v polno zadel Žiga Kous. V 72. minuti so domači v polju ostali še brez igralca, zaradi drugega prekrška je sodnik izključil Janija šturma.

Začetek je napovedoval živahno tekmo. Novogoričani so takoj prevzeli pobudo, krenili v napad, Domžalčani pa so prežali na hitre protinapade. Že v četrti minuti so maloštevilni gledalci videli priložnost na obeh straneh, pred domžalskimi vrati se je po strelu Šturma izkazal vratar Vidmar, po protinapadu pa se je v ugodnem položaju znašel Darko Zec, a streljal mimo vrat.

Po živahnem začetku pa se je tekma hitro umirila, do nove priložnosti je minilo precej časa. V 38. minuti so si jo priigrali domači, a je bil po prodoru in podaji Nejca Praprotnika strel Mihe Mevlje z glavo nenatančen. Na drugi strani se mu je le minuto pozneje oddolžil Kous. Domžalčani so bili v zadnjih minutah prvega dela nevarnejši, tako je Goran Vuk v 40. minuti že obšel vratarja Vasjo Simčiča, a mu je veselje preprečil Miha Gregorič, le nekaj trenutkov pozneje pa je eno priložnost zapravil Zec. Za to bi kaj lahko sledila kazen, saj je Praprotnik v izdihljajih polčasa lepo izvedel prosti strel, toda Vidmar je žogo odbil v kot.

Vidmar branil za pet zvezdic (in tri točke)

Domžalski vratar pa je pravi junak postal na začetku drugega dela, ko je po prekršku Erika Janže Praprotnik izsilil najstrožjo kazen, strel z bele točke tudi sam izvedel, a Vidmar ga je v medsebojnem dvoboju premagal. To je gostom vlilo dodatnih moči, Zec in Vuk bi lahko kaznovala zapravljeno enajstmetrovko, kar ni uspelo njima, je uspelo Kousu, ki je v 55. minuti z natančnim strelom zaključil lepo akcijo Domžalčanov.

Po vodstvu so gostje še okrepili obrambo, domači pa so postajali vse bolj nervozni, nekdanji igralec Domžal je tako v dveh minutah storil dva nespametna prekrška, s katerima si je prislužil predčasno pot v slačilnico. Številčno oslabljeni so sicer še poskušali izenačiti, a so bili pri poskusih nenevarni.

Mura spet živa v bitki za obstanek

Prvi neposredni strel proti vratom je v tretji minuti sprožil Vlado Šmit, domači vratar Filip Draković pa je brez težav ukrotil žogo. Tri minute pozneje so udarili muraši. Po podaji Marka Šimića z leve strani je z glavo poskusil Mario Sačer, a v strelu ni bilo dovolj moči in natančnosti. V deseti minuti pa so se domači veselili vodstva.

Po odlični podaji agilnega Šimića z leve strani je bil z glavo natančen mladi Dejan Kurbus in s slabih desetih metrov zabil žogo v mrežo. Le pet minut pozneje je izenačil Davor Bubanja, ki je po gneči v kazenskem prostoru Mure iz neposredne bližine potisnil žogo v domačo mrežo. Po strelu Aleša Poplatnika z razdalje so bili gosti blizu vodstva, saj je žoga na svoji poti zadela enega domačih igralcev, spremenila smer in za las zgrešila cilj.

Triglav končal tekmo z desetimi

Na drugi strani je previsoko meril Murin napadalec Damjan Bohar. Na vse težjem igrišču so domači imeli rahlo pobudo. V 35. minuti se je žoga srečno odbila do Sačerja, ki se je nepričakovano znašel v izjemni priložnosti, a je iz oči v oči z vratarjem gostov zadel v noge Curanovića, ki je zapustil svoja vrata in rešil zanesljiv zadetek. Šest minut pred koncem polčasa so gosti "vrnili darilo" domačim, potem ko iz zelo lepe priložnosti ni zadel prvi strelec lige Enis Đurković, ki je bil sam pred Drakovićem. Dve minuti pred koncem prvega dela je bil Alen Krcić hitrejši od Murinega vratarja, iz mrtvega kota pa ni zadel domače mreže.

Lovrečič Zajc Olimpija Ljubljana Celje Prva liga slovensko prvenstvo Stožice | Avtor: Nkolimpija.si/SPS Nkolimpija.si/SPS
Že v drugi minuti nadaljevanja se je zatresla domača mreža, a je veselje Đurkoviću pokvarila dvignjena zastavnica linijskega sodnika. Domači so znova povedli v 63. minuti, zadetek pa gre na račun vratarja Curanovića, ki je izpustil iz rok žogo po podaji z desne strani. Pri njej je bil nato najhitreje domači napadalec Sačer in jo poslal v prazno mrežo.

Dvajset minut pred koncem je domače rešil vratar Draković, potem ko je s skrajnimi močmi izbil žogo v kot po nespretnem posredovanju enega domačih branilcev. Sačer je imel nato priložnost v 87. minuti, ko je silovito zadel žogo z glavo in le centimetri so domače ločili od tretjega zadetka. Minuto pozneje so Kranjčani na igrišču ostali z igralcem manj, saj si je po prekršku gostujoči branilec Klemen Šturm prislužil drugi rumen karton in izključitev.

Brez zmagovalca na štajerskem obračunu

Dvoboj Celja in Aluminija, za katerega je vsaka točka v boju za obstanek zelo pomembna, se je končal brez zadetkov. Obe ekipi sta si na tekmi priigrali kar lepo število strelov, domači so imeli na voljo tudi precej udarcev iz kota, a žoga tokrat ni hotela ne v eno ne drugo mrežo. Celje se je tako z desetim neodločenim izidom v sezoni utrdilo na petem mestu, Aluminij pa je po petem remiju ostal deveti.

Čeprav so Celjani odločneje začeli tekmo, so bili gosti prvi, ki so nevarneje zagrozili, v peti minuti je namreč Sandro Bloudek iz sicer težkega položaja zadel prečko. V deseti minuti je na drugi strani do strela z roba kazenskega prostora prišel Miha Zajc, a bil malce premalo natančen. Isti igralec je dobro sprožil tudi v 29. minuti z 20 metrov, a se je izkazal Tomaž Murko.

Že pred tem je Tadej Žagar s 25 metrov preizkusil tudi "reflekse" Matica Kotnika, ki je bil na mestu, drugi streli ene ali druge ekipe pa niso bili dovolj natančni, tako da se je polčas končal z 0:0, čeprav je bil tik pred zadnjim žvižgom Andraž Žurej v lepi priložnosti, a žogo poslal malo mimo leve vratnice.

Težko igrišče ni dovoljevalo presežkov

Uvod drugega polčasa na vse težjem igrišču ni ponudil veliko priložnosti, še najbolj nevarna sta bila Benjamin Verbič v vlogi podajalca in Gregor Bajde v vlogi strelca, a kljub dvema obetavnima akcijama slednjemu ni uspelo zatresti mreže gostov. Pri drugem poskusu Bajdeta v 62. minuti je gostujoči nogometaš Aljaž Medved mogoče z roko preprečil zadetek, a sodniki niso ničesar dosodili.

V nadaljevanju gledalci prav tako niso videli prav veliko strelov, ki bi poskrbeli za kakšno razburjenje, med drugim je Semir Spahić v 74. minuti žogo poslal proti golu Celja, a brez posebne nevarnosti, Blaž Vrhovec pa je v 86. minuti s kakšnih 20 metrov meril nekaj centimetrov previsoko. Tik pred koncem je znova sprožil še Zajc, a tudi po njegovem strelu se izid ni spremenil.

Prva liga Telekom Slovenije, 26. kolo:

Gorica : Domžale 0:1 (0:0)
Kous (54)
RK: Šturm (72/Gorica)
Praprotnik (Gorica) je v 47. minuti zapravil enajstmetrovko.

Celje : Aluminij 0:0

Mura 05 : Triglav 2:1 (1:1)
Kurbus (10), Sačer (62); Bubanja (15)
RK: Šturm (88/Triglav)

Maribor : Rudar Velenje 3:1 (1:0)
Mezga (5), Tavares (65), Berić (77); Podlogar (85)

Olimpija Ljubljana : Luka Koper 2:2 (0:0)
Omladič (63), Fink (69); Guberac (65), Mendy (85)
Jović (Olimpija) je v 35. minuti zapravil enajstmetrovko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.