Šport > Nogomet
20 ogledov

Maribor silovito začel pomlad

NK Mura Nino Verdnik
S tekmo Gorica-Celje (0:0) se je začel spomladanski del slovenskega nogometnega prvenstva, ki se je med zimskim premorom preimenoval v Prva liga Telekom Slovenije. Maribor je suvereno štartal v spomladanski del z visoko zmago nad Triglavom (4:1). Domžalčani in Koprčani so remizirali, Rudar pa je visoko premagal Aluminij. Tekma Mura-Olimpija prestavljena zaradi snega.

Domžalčani so tudi v prvem spomladanskem krogu nadaljevali z razprodajo točk na domačem igrišču. V jesenskem delu so jih osvojili le deset, tako da so bili trdno odločeni, da statistiko popravijo že na začetku drugega dela prvenstva, a jim to kljub veliki želji ni uspelo. Derbi tretje in četrtouvrščene ekipe se je končal brez zmagovalca, kar ustreza dogodkom na igrišču. Prvi polčas je tako po igri kot po rezultatu pripadel Domžalčanom, drugi pa Koprčanom.

Gostitelji so že na začetku pokazali, da jih zanimajo le tri točke. Takoj so prevzeli pobudo, želja, da dosežejo zgoden gol, pa se jim je uresničila že v osmi minuti, ko je po prodoru z leve strani igrišča Erika Janže najprej streljal Jure Balkovec, odbito žogo od gostujočega igralca pa je z natančnim strelom z 20 metrov v desni spodnji kot vratarja Igorja Nenezića poslal Darko ZecTudi po doseženem golu so bili Domžalčani boljši tekmeci, imeli so še nekaj priložnosti, stalna nevarnost za vratarja gostov je bil novinec v domžalskih vrstah Dragan Čadikovski, ki ni bil pri strelu, priložnost pa je zamudil tudi Rudi Požeg-Vancaš, veselje mu je preprečil vratar Nenezić. Koprčani v prvem delu niso bili brez priložnosti, a sta bila Miroslav Čovilo in Matej Rožič Mavrič za malo nenatančna.

Pričakovati je bilo, da bodo Koprčani v drugem delu napadli z vsemi močmi, toda gostitelji so bili vsaj na začetku drugega še naprej nevarnejši. Že v tretji minuti nadaljevanja je dišalo po drugem zadetku domačih, toda Uroš Korun je streljal mimo vratnice, iz ugodnega položaja bi lahko nekaj minut pozneje bolje reagiral tudi Požeg-Vancaš.

Kazen za zgrešene priložnosti je prišla v 66. minuti. Rezervist Matej Pučko je potreboval le devet minut, da je upravičil zaupanje svojega trenerja, čeprav je imel tudi veliko sreče. Ivica Guberac je namreč z leve strani izvajal prosti strel, poslal je nizko žogo v kazenski prostor, kjer jo je poskušal izbiti Janža, a je pri tem zadel Pučka, od katerega se je žoga odbila v mrežo. Po izenačenju so bili gosti bližje drugemu zadetku. Še najbližje v 87. minuti, ko je Ivan Brečević s strelom iz 20 metrov zadel vratnico, lepo priložnost pa je pred tem zapravil tudi Čovilo.

Berić Arghus Rajčević Ibraimi Tottenham Maribor Evropska liga Walker | Avtor: EPA EPA
Maribor začel pomlad silovito

Ljubitelji nogometa so bili v Ljudskem vrtu kar 86 dni brez igre okroglega usnja, nazadnje so lahko spremljali tekmo evropske lige proti Laziu. Tokrat je v goste h aktualnim državnim prvakom prišel Triglav, s katerim je imela vrsta Darka Milaniča še neporavnane račune. Čeprav je bil izid v 16 medsebojnih tekmah z 11:2 v zmagah v korist Maribora, pa so vijoličasti zadnji medsebojni obračun v gosteh pri gorenjski ekipi 7. oktobra lani izgubili z 0:1.

Tudi zaradi tega Mariborčani niso hoteli ničesar prepustiti naključju. Že prvi napad domačih se je v peti minuti končal z žogo v gostujočih vratih. Akcijo za hitro vodstvo je začel Agim Ibraimi, po spretnem preigravanju podal na desno stran, kjer je pritekel Martin Milec, po njegovi podaji v petmetrski prostor pa je Robert Berić spravil žogo čez golovo črto. Gorenjska ekipa je imela v prvem polčasu le dva resna poskusa, v 10. minuti je poskusil Alen Krcić, v 24. pa Petar Stojnić, a je bil Jasmin Handanović obakrat na pravem mestu.

Na 2:0 je v 30. minuti povišal Goran Cvijanović. Dejan Mezga je s spretnim prodorom po levi strani opravil prvo polovico naloge, dokončal pa jo je Cvijanović z natančnim udarcem z levo nogo proti levemu kotu in tako zabil že osmi gol v državnem prvenstvu. Deset minut kasneje je bilo na semaforju že 3:0, strelec zadetka pa je bil kapetan Marcos Tavares. Žoga se je v kazenskem prostoru odbila do Brazilca, ki je zadel s pomočjo Tilna Klemenčiča, saj je ob stiku z branilcem Triglava žoga ob levi vratnici končala v mreži.

V 49. minuti so Mariborčani pobegnili že na 4:0. Sledila je ponovitev vaje iz prvega polčasa, po podaji Berića je Milec ob robu kazenskega prostora natančno nameril po tleh proti desnemu kotu. Enajst minut kasneje so prvič zadeli tudi gostje. Uspešen je bil Enis Đurković, ki je dobro izkoristil podajo Petarja Stojnića po tleh proti sredini kazenskega prostora in žogo usmeril v desni kot vratarja Handanovića. V 67. minuti so spet zapretili Mariborčani, prvi je poskusil Mezga, žoga letela v obrambni blok, v nadaljevanju akcije pa po vmesnem poskusu Tavaresa Berić ni spravil žoge še enkrat v mrežo. Maribor se je tako veselil uvodne visoke zmage.

NK Mura  | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Kidričani pol ure z dvema manj

Nogometaši Rudarja iz Velenja so spomladanski del prvenstva začeli po željah. V derbiju začelja so premagali Aluminij in se tako za tri točke oddaljili od nevarnega področja izpada v nižji rang tekmovanja. Enega najhitrejših zadetkov v zgodovini slovenskega nogometa je dosegel Mate Eterović, ki je mrežo Aluminija načel že v 26. sekundi tekme.

Začetek tekme je bil izjemno razburljiv; kot, da so nogometaši komaj čakali na začetek spomladanskega dela. Zadetku Eterovića je sledila še kopica nevarnih akcij, najprej Rudarja, ki bi lahko v prvih petih minutah dosegel še vsaj dva zadetka, nato pa tudi Aluminija, ki je zapretil prekoKlemna Binga in Emirja Hodžurda. Vseeno je rezultat ostal nespremenjen, ritem igre pa je v nadaljevanju nekoliko splahnel.

Odločilne minute dvoboja so prišle med 55. in 70. minuto. Gostje, ki so Rudar v tej sezoni premagali v obeh tekmah, so drugi polčas začeli nadvse podjetno in s pogostimi streli poskusili izenačiti rezultat. Vmes je posegel tudi trener Bojan Flis s prvo menjavo, ki se je pet minut kasneje izkazala kot strel v prazno. Gorazd Zajc je namreč v 61. minuti dobil rdeč karton, le minuto za tem pa mu je sledil še Robert Kurež.

Prednost dveh igralcev je Rudar v naslednjih petih minutah pretvoril v dva zadetka. Ivan Firer je zadel iz odbitka, svoj deveti zadetek v sezoni pa je Mate Eterović dosegel z glavo. S prednostjo 3:0 se je Rudar zadovoljil in do konca rutinirano nadzoroval dogajanje na Mestnem stadionu ob jezeru.

Sebastjan Gobec in ostali igralci Celja imajo od torka naprej novega trenerja. ( | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Goričani in Celjani začeli pomlad brez golov

S tekmo med Gorico in Celjem se je v soboto začel spomladanski del sezone. Ekipi sta v zimskem prestopnem roku doživeli nekaj sprememb, poleg številnih v igralskem kadru na obeh straneh, so se Celjani predstavili tudi z novim trenerjem. Marjana Pušnika, ki je odšel na Japonsko, je zamenjal Miloš Rus. Ekipi sta se v sezoni srečali že dvakrat in se obakrat razšli z delitvijo točk, tudi tokrat tekma ni dala zmagovalca.

Pobudo so v uvodnih minutah tekme imeli Goričani, tudi medsebojni izkupiček zmag je bil na strani gostiteljev. V 12. minuti je z močnim strelom poskusil Dejan Žigon, a je bil premalo natančen. Le nekaj zatem sta bila pri žogi Welle N'Diaye in Alen Jogan, ki pa prav tako nista bila uspešna.

V 19. minuti so domači na igrišču ostali le z desetimi možmi. Glavni sodnik Darko Čeferin je grob prekršek N'Diayeja kaznoval z redečim kartonom, pobudo pa so prevzeli Celjani. V 37. minuti je bil nevaren Aleksander Srdić, vendar pa je žoga le za nekaj centimetrov letela mimo goriških vrat. V sodnikovem dodatku je poskusil še Miha Zajc, vendar je bil tudi on neuspešen.

Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala celjska ofenziva proti goriškim vratom. Vendar pa so poskusi Sebastjana Gobca, Stefana Cebaraja, Benjamina Verbiča in Zajca med 60. in 70. minuto tekme zgrešili cilj, dobro pa je svoja vrata varoval tudi Vasja Simčič.

V 75. minuti so si domači priborili prosti strel, podajo je sprejel Amedej Vetrih, z glavo streljal za las mimo desne vratnice. Nasploh so bili v tem delu tekme aktivnejši Goričani, ki so vseskozi poskušali s protinapadi, a je šepala končna realizacija. Spremembe izida na zelo izenačenem srečanju ni prinesel niti sodnikov podaljšek, na koncu sta si ekipi razdelili točke.

Slovenska liga, 22. kolo:

Gorica : Celje 0:0
RK: N'Diaye (19/Gorica)

Maribor : Triglav 4:1 (3:0)
Berić (5), Cvijanović (30), Tavares (38), Milec (49); Đurković (60)

Domžale : Luka Koper 1:1 (1:0)
Zec (8), Pučko (66)

Rudar Velenje : Aluminij 3:0 (1:0)
Eterović (1, 71), Firer (64)
RK: Zajc (61/Aluminij), Kurež (62/Aluminij)

Prestavljeno zaradi snega:
Mura 05 - Olimpija Ljubljana


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.