Šport > Nogomet
46 ogledov

Maribor v drugem delu do preobrata

Marcos Tavares Profimedias
Nogometaši Maribora so v derbiju 12. kola po preobratu ugnali Domžale. Do trh točk sta prišla tudi Celje in Rudar.

Na osrednji tekmi 12. kroga je kapetan Marcos Tavares na 401. tekmi za vijoličaste ponovno pokazal, zakaj že več kot osem let uspešno igra za Maribor in ga rešuje v trenutkih, ko mu gre najtežje. Proti Domžalam je bil dvakrat v pravem trenutku na pravem mestu in poskrbel za preobrat proti ekipi, ki se je spet izkazala kot neugoden tekmec. Maribor za Olimpijo, ki ima tekmo manj, zaostaja za točko, Domžale pa na tretje mestu štiri za Štajerci.

Da bodo Domžalčani trd oreh, je pokazal uvod tekme, ko so že v osmi minuti prišli do vodstva. Marwan Kabha je izgubil žogo na svoji polovici in Marku Alvirju omogočil organizacijo napada. Ta je podal Mariu Lucasu Horvatu, ki je z leve strani roba kazenskega prostora žogo poslal v levi spodnji kot Jasmina Handanovića.

Zgodnje vodstvo Domžalčanov je predramilo domače in tekma je postala bolj dinamična. Gostje so vendarle z agresivnim pristopom zelo dobro pokrili vse akcije Mariborčanov, trener Simon Rožman pa je ob črti aktivno usmerjal svoje izbrance. V 34. minuti prva prava priložnost domače. Tavares je iz bližine žogo z glavo poslal tik mimo desne vratnice. V 40. minuti je domačim gledalcem spet zastal dih, ko je žoga prišla do Horvata, ki je streljal z roba kazenskega prostora, Erik Janža pa jo je izbil pred golovo črto. Žvižgi s tribun so bili vse pogostejši.

V drugem polčasu se je razmerje moči povsem spremenilo. Domačim je v zgolj 11 minutah druge polovice dvoboja uspel preobrat, za katerega je poskrbel Tavares. Najprej je v 51. minuti stekel po levi strani in z roba kazenskega prostora žogo poslal v desni spodnji kot vratarja Dejana Milića.

Po doseženem golu se je vzdušje na stadionu spremenilo in domači so hitro prišli še do vodstva. V 56. minuti je Dare Vršič izvedel prosti strel z leve strani, žoga je prišla do Milivoja Novakovića, ki jo je z glavo poslal pred vrata, tam pa jo je Tavares le še potisnil čez črto.

Po zaostanku so se gostje le nekoliko zbrali in začeli z akcijami na polovici domačih. V 68. minuti je Alvir z desne strani streljal, a je žoga zletela tik mimo leve vratnice. Domžalčani so 80. minuti zahtevali najstrožjo kazen, saj so menili, da je Tavares v kazenskem prostoru igral z roko. Toda piščalka najboljšega slovenskega sodnika Damirja Skomine je ostala nema.

Zaradi vnovičnega izpada Viol je bila nato tekma prekinjena za kar štiri minute. V 84. minuti je Horvat s 25 metrov izvedel prosti strel, žoga pa je zletela mimo desne vratnice. Dokončno zmago je potrdil Luka Zahović v prvi minuti sodnikovega dodatka, ko je izkoristil nespretnost obrambe gostov in žogo iz bližine poslal čez Milića.

Aluminij znova neučinkovit

Celjani so dosegli še četrto zmago na zadnjih petih tekmah, potem ko so po napaki gostujočih branilcev in zadetku Mateja Podlogarja ugnali Aluminij. Ta je bil na trenutke celo nevarnejši tekmec, a je pri njem znova zatajila realizacija. Strelska suša se pri nogometaših iz Kidričevega zdaj vleče že 678 minut v vseh tekmovanjih.

Celje - Aluminij | Avtor: twitter NK Celje twitter NK Celje

Ekipi v prvem polčasu nista pokazali všečne predstave. Predvsem v prve pol ure sta bolj ali manj igrali med obema kazenskima prostoroma s številnimi napakami pri podajah, streli pa so bili povsem nenevarni. Iz tega obdobja velja omeniti le poskus Lovra Bizjaka, ko je v 29. minuti z leve strani zgrešil cilj. V naslednjih minutah je bil Aluminij tisti, ki je vse bolj prevzemal pobudo, toda v zaključku akcij ni bil dovolj iznajdljiv, da bi našel luknjo v obrambi domačih. Zato pa so jo slednji v 37. minuti, na robu kazenskega prostora je do žoge prišel Nino Pungaršek in podal na desno stran do Podlogarja, ki je zadel z diagonalnim strelom. Tik pred iztekom prvega polčasa je povišanje celjskega vodstva preprečil Luka Janžeković, ki je ustavil strel Lovra Čirjaka.

V 51. minuti je Podlogar prišel do novega strela v kazenskem prostoru, a takrat žogo poslal čez gol, tako kot le malce zatem na drugi strani ob "pomoči" Damirja Hadžića Žiga Škoflek. V 60. minuti je do strela pri gostih prišel tudi Dejan Petrović, a bil malce premalo natančen, domači vratar Matjaž Rozman pa je 62. minuti obranil še strel Dejana Krljanovića z več kot 20 metrov.

Pri živahnejših gostih je naslednji zgrešil cilj Josip Zeba v 68. minuti, drugo celjsko priložnost v drugem delu pa je zapravil Rudi Požeg Vancaš, ki je slabo meril, potem ko je prišel do neoviranega strela z roba kazenskega prostora. Do konca tekme se izid ni več spremenil, čeprav so imeli oboji še po nekaj strelov, a so bili vsi po vrsti preslabi za spremembo izida. Najlepšo priložnost je že v sodniškem dodatku zapravil Podlogar, ki je prišel sam pred Janžekovića, toda tudi takrat zgrešil cilj.

Potop Luke Koper

Koprčani so imeli pred tekmo kar dobro popotnico, glede na to, da so v tej sezoni v ligi doma oddali točke le Mariboru. Toda tokrat so znova naleteli na premočnega tekmeca, razpoloženi Velenjčani in še posebej Dominik Glavina, ki je dosegel kar tri zadetke, so poskrbeli, da se knapi še petič zapovrstjo z Bonifike vračajo neporaženi.

Luka Koper - Rudar Velenje | Avtor: twitter NK Koper twitter NK Koper

V tekmo so kot rahli favoriti šli domači nogometaši, tudi tokrat jih je vodil Oliver Bogatinov, a v drugi minuti so do prve priložnosti na tekmi prišli gosti. Bojan Vručina je dvajset metrov od gola izvedel prosti strel, domači vratar Vasja Simčič pa je z dobro obrambo žogo izbil v kot. Domači so vrnili preko Mateja Pučka v deseti minuti, žoga po njegovem diagonalnem strelu pa je končala malo mimo gostujočih vrat.

Štiri minute pozneje je odlično akcijo in strel izpeljal Danijel Pranjić z desne strani, z obrambo se je izkazal gostujoči vratar Matej Radan. V 16. minuti so imeli gosti na voljo prosti strel na robu kazenskega prostora domačih. Vručina je močno streljal in zadel za 1:0. Razpoloženi gostje so prek Anžeta Piška po strelu s petindvajsetih metrov v 20. minuti zadeli še okvir vrat.

Že čez minuto pa se je Dominik Glavina po podaji Stjepana Babića znašel sam pred Simčičem in zadel za 2:0. V slabih petih minutah so gostje izkoristili mrk v domačih vrstah in prepričljivo povedli. Domači so znižali na 1:2 v 34. minuti, ko je po podaji Pučka z desne strani žogo v gostujočo mrežo potisnil veteran Zlatan Muslimović.

V drugem polčasu so v 53. minuti prvi zagrozili gosti, strel razpoloženega Vručine iz obetavnega položaja s sedmih metrov pa je zaustavil dobro postavljeni Simčič. V 62. minuti so po zmedi v gostujočem kazenskem prostoru do priložnosti prišli domači, Pučko pa se ni najbolje znašel. Gostje so povedli s 3:1 v 69. minuti. Nekdanji član Kopra Mitja Lotrič je podal z desne strani, po izvrstnem voleju pa je Simčičevo mrežo zatresel Glavina.

Isti igralec je po podaji Klemna Bolhe čez pet minut s še lepšim, fantastičnim volejem zabil žogo pod prečko koprskih vrat za 4:1. Zadnji poizkus so gledalci videli v 89. minuti, ko je prosti strel za domače izvedel Senijad Ibričić, neodločno je posredoval Radan, a do spremembe izida ni prišlo.

Prva liga TS, 12. kolo:

Celje : Aluminij  1:0 (1:0)
Podlogar 37.

Luka Koper : Rudar  1:4 (1:2)
Muslimović 34.; Vručina 16., Glavina 21., 69., 74.

Maribor : Domžale  3:1 (0:1)
Tavares 51., 56., Zahović 91.; Horvat 8.

Nedelja:
Krško - Olimpija
Kalcer Radomlje - Gorica

Lestvica:
1. Olimpija  25 (-1)
2. Maribor  24
3. Domžale  20
4. Celje  19
5. Gorica  17 (-1)
6. Luka Koper  17
7. Rudar Velenje  15
8. Krško  12 (-1)
9. Aluminij  9
10. Kalcer Radomlje  4 (-1)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.