Šport > Nogomet
17 ogledov

Maribor z zmago v Velenju nazaj na vrh

gol Mendy Maribor Olimpija večni derbi Ljudski vrt Šimundža Tavares Mezga Nino Verdnik
Maribor je v derbiju kola minimalno slavil pri Rudarju. Domžale so doma že v prvem polčasu razbile Triglav, v drugem delu so "ravbarji" dokončali delo. Gorica je z golom Massima Code slavila v Novem mestu. Zavrč je že v petek gladko premagal Celje. V nedeljo Olimpija gostuje na Bonifiki.

Na stadionu Ob jezeru v Velenju pri v zadnjih tednih odličnem Rudarju gostuje aktualni prvak Maribor. "Knapi" so v prejšnjem kolu visoko slavili v Stožicah (0:3), Štajerci pa so med tednom v Pokalu Slovenije doma remizirali s Šenčurjem (1:1), pred tem pa jih je v Ljudskem vrtu presenetljivo ugnal Zavrč (3:4). Kljub temu, da bo Maribor v četrtek proti Wiganu igral za napredovanje v Evropski ligi, je Ante Šimundža na zelenico poslal zelo močno zasedbo na čelu z Marcosom Tavaresom

Uvodne minute so minile v znamenju previdne igre na obeh straneh, v kateri konkretnejših priložnosti nismo videli. Prvič je po zadetku resneje zadišalo v 22. minuti, ko je po predložku Mitje Vilerja do strela prišel Nusmir Fajić, strel Bošnjaka je blokiral David Kašnik, po "fliperju" pa je Fajić sprožil še enkrat in tokrat meril čez vrata. V naslednjih minutah je dvakrat poskusil Dejan Mezga, prvič je bil strelu kos Matjaž Rozman, drugič pa je zgrešil okvir gola. Na drugi strani sta z udarcema z razdalje skušala odgovoriti Elvis Bratanović in Denis Klinar, oba sta bila nenatančna. V zaključku prvega dela je po kombinatorni akciji z razdalje poskusil še prvi strelec lige Mate Eterović, toda Dalmatinec je sprožil visoko čez gol Jasmina Handanovića.

Mezga le prebil obrambni zid "knapov"

Gostje so zapretili hitro po začetku drugega polčasa, po kotu Martina Milca je nekaj metrov od gola do strela z glavo prišel Arghus, Brazilec pa je zgrešil gol čete Jerneja Javornika. V 60. minuti je po daljši akciji na levi strani kazenskega prostora nekaj prostora našel Damjan Bohar, tudi tokrat so bili na mestu domači branilci. Maribor je prevzel pobudo in v 63. minuti je Mezga spet nevarno meril z razdalje, Rozman je po lepi paradi žogo ujel. Vijolice so do zasluženega vodstva vendarle prišle v 73. minuti. Tavares je preigraval na desni strani in z domiselno podajo našel Mezgo na vrhu kazenskega prostora, Hrvat s slovenskim potnim listom pa je imel dovolj časa, da se je obrnil in s plasiranim poizkusom ugnal Rozmana za minimalno prednost.

Po zadetku je bil s plasiranim strelom za goste nevaren še Željko Filipović, živahnost je vnesel tudi Jean-Phillipe Mendy, ki je vstopil namesto Fajića. V 86. minuti se je Rudar vendarle nevarno približal golu Maribora. Po predložku s prostega strela je žogo pred Eterovićem še pravočasno ujel Handanović. V 90. minuti je imel Mendy po napaki Ivana Firerja zaključno žogo za zmago, v protinapadu je prišel sam pred Rozmana, ki mu je strel ubranil, odbitek si je zaustavil Tavares, a sprožil mimo gola. Zapravljene priložnosti se Štajercem niso maščevale, zdržali so za pomembno zmago, s katero so se vrnili na vrh prvenstvene razpredelnice.

(Olimpija - Domžale) pokal Elsner | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Domžale v stilu na zimski odmor

Napadalno razpoložene Domžale so po šestih tekmah brez zmage na zadnjem jesenskem obračunu le vpisale nove tri točke, a ostajajo v spodnjem delu lestvice. Izbranci Luke Elsnerja so obračun z zandjeuvrščenim Triglavom, ki so doživeli že 13. poraz, odločili že v prvem polčasu, ko so zabili tri gole. V ekipi Domžal tokratni ni bilo poškodovanih Tadeja Remsa, Marka Kovjenića, Draška Božovića, Darka Zeca in Joshue Parkerja, Siniša Brkić pa je pogrešal kaznovanega napadalca Mustafo Nukića.

Ekipi sta tekmo začeli odločno, gostitelji pa so povedli v osmi minuti, ko je Slobodan Vuk zadel s strelom iz prve po podaji po tleh Nejca Skubica v kazenski prostor. Isti igralec je poskrbel tudi za podvojitev prednosti, ko je v 19. minuti unovčil podajo Nemanje Maksimovića za hrbet gostujoče obrambe in dosegel gol med nogama Žana Pelka. Za Vuka je bil to osmi prvenstveni zadetek. Sledilo je nekaj nenatančnih strelov na obeh straneh, Brkić pa je prvo menjavo opravil že v 28. minuti zaradi lažje poškodbe Vlada Šmita. V 40. minuti so gostitelji praktično odločili tekmo. Žan Majer je izvedel kot z leve strani, dobil odbito žogo, podal do Zenija Husmanija, ta je žogo poslal na drugo vratnico, kjer je Sasha Aneff z glavo podal pred vrata, Gaber Dobrovoljc pa je nato iz bližine žogo prav tako z glavo potisnil v mrežo.

V uvodu drugega polčasa je nase opozoril Bernard Stjepanović, ki je silovito sprožil s prostega strela, Nejc Vidmar pa je bil na pravem mestu, na drugi strani pa je Husmani žogo poslal mimo desne vratnice s strelom od daleč. V 58. minuti je imel Slobodan Vuk priložnost za "hat-trick", a je iz neposredne bližine zgrešil cilj po podaji Skubica, zato pa je bil natančnejši Aneff v 70. minuti, ko je zadel z glavo po podaji Skubica z desne strani. Kranjčani so zabili v 78. minuti, ko je bil Luka Majcen sam pred vratarjem Vidmarjem in ga z natančnim strelom premagal. Gosti so bili nevarni še v sodniškem dodatku, ko je Igor Bukara zatresel vratnico.

Coda in celjski nogometaš na tekmi Celje Gorica | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac
Coda prinesel zmago Gorici

Ekipa Gorice so jesenski del prvenstva končali na četrtem mestu, tik za najboljšimi. Primorci so v Novem mestu dosegli tretjo zmago zaporedoma, skupno pa deseto v prvenstvu. Tokrat jim jo je prinesel zadetek Massima Code. Na drugi strani je Krka jesen sklenila z zaporednima porazoma, skupno pa je brez točk ostala trinajstkrat in s Triglavom sestavlja dno prvenstvene lestvice.

Po ne ravno razburljivem uvodu tekme, v katerem je sicer Gianluca Lapadula nevarno meril z glavo v četrti minuti, so Novogoričani povedli deset minut pozneje. Krkini nogometaši so izgubili žogo na sredini igrišča, Coda jo je povedel v kazenski prostor in jo poslal v zgornji desni kot domačih vrat. Gostitelji so prvič resneje zagrozili v 27. minuti, potem ko je poskusil Saša Ranič, izkazal pa se je Alex Cordaz. V 36. minuti je s prostega strela malce premalo natančno meril Leo Ejup, tik pred koncem polčasa pa je moral znova posredovati goriški vratar, in sicer po poskusu Danijela Dežmarja. Na drugi strani je tri minute pred tem s 30 metrov nevarno streljal Coda, Matko Obradović pa je bil na mestu.

V 48. minuti je Ranič s prostega strela le za malce zgrešil cilj, sicer pa so imeli Novomeščani v teh trenutkih pobudo, ki pa je niso nadgradili s kakšnim nevarnejšim strelom. V 67. minuti so bili spet nevarni gosti, natančneje Alen Jogan, čigar strel je Obradović ukrotil. Štiri minute pozneje je moral Cordaz posredovati po strelu Josipa Maroševića, ki je tik pred tem vstopil v igro, kljub želji in trudu pa Krki niti v končnici ni uspelo priti do izenačujočega zadetka.

Zavrč Celje Prva liga Telekom Slovenije prvenstvo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zavrč z odlično formo na zimski premor

Nogometaši Zavrča so zmago nad Mariborom iz prejšnjega tedna zdaj oplemenitili še z domačo zmago proti Celju. Celjani so tako jesenski del prvenstva zaključili na osmem mestu, Zavrč pa se je vsaj za nekaj časa prebil na drugo mesto.

Domači, ki so nastopili brez kaznovanih Josipa Golubarja in Mihe Kokola, so na deseti domači prvoligaški tekmi še desetič slavili. Navijače je prvi na noge spravil Dino Kresinger, ki je v 15. minuti z glavo matiral vratarja Matica Kotnika. Domačini so z dobro predstavo v drugem polčasu še povišali prednost po natančnem strelu nekdanjega velikega upa Reneja Miheliča. Po tem zadetku so sicer nekoliko bolje zaigrali gostje, a so domači odbili nihove napade, rezervist Josip Fuček pa je v 79. minuti le še postavil končni izid srečanja. 

Prva liga TS, 20. kolo:

Zavrč : Celje 3:0 (1:0)
Kresinger (15), Mihelič (52), Fuček (79)

Krka : Gorica 0:1 (0:1)
Coda (14)

Domžale : Triglav 4:1 (3:0)
Vuk (7, 18), Dobrovoljc (40), Aneff (70); Majcen (77)

Rudar Velenje : Maribor 0:1 (0:0)
Mezga (73)

Nedelja ob 17.00:
Koper - Olimpija

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.