Šport > Nogomet
22 ogledov

Maribor začel priprave: pretežka le "šefa"

Milanič Maribor Lazio Evropska liga Ljudski vrt Reuters
Maribor je v sredo uradno začel priprave pred nadaljevanjem sezone. Poslej je v moštvu 32 članov ekipe, od tega štirje vratarji in 28 igralcev, prestopni rok se zaključi konec januarja, strokovni štab pa ostaja nespremenjen. Po uvodu na domačem Ljudskem vrtu se Mariborčani selijo v Moravske Toplice, nato pa za 14 dni še v Turčijo.

Nazadnje so se mariborski nogometaši v polnem številu videli 8. decembra. Natanko en mesec pozneje so se spet zbrali, v torek na tradicionalni večerji v restavraciji Novi svet, že danes pa se začenjajo aktivnosti celotnega moštva.

Čeprav del ekipe že trenira od 2. januarja, pa so se danes v Ljudskem vrtu zbrali še vsi preostali. Najprej uvodnih 30 minut v telovadnici, nato pa s kopačkami na pomožnem igrišču na umetni travi.

Ob zboru ekipe je prevladovalo odlično razpoloženje, igralci so se na delovna mesta vrnili spočiti in z novimi motivi. Odhodov v ekipi ni, na zboru pa so že bili tudi vsi trije novi člani Nusmir Fajić, Matija Smrekar in Nejc Mevlja, ki so medtem že prizadevno vadili s prvo skupino. Delovni program je natančno določen in pred uvodnim skupnim treningom ni znan le spored aktivnosti med začetnim delom v domačem okolju, ampak tudi termini preizkušenj v Turčiji.

Turški Belek bo tudi letos prizorišče osrednjega dela priprav, Antalya ostaja na seznamu najbolj priljubljenih zimskih postojank za številne klube in v tamkajšnji kamp se vrača tudi Maribor. Turčija bo drugi dom vijoličastih med 2. in 16. februarjem, ob treningih pa je predvidenih šest tekem.

Za uvod Admira Wacker, prvoligaš iz Avstrije, nato sledi Petrolul, po jesenskem delu šestouvrščena ekipa romunskega prvenstva, kitajski podprvak Jiangsu, tretja najboljša ekipa Bolgarije Litex, ki jo vodi legendarni Hristo Stojčkov, nato ukrajinski Karpati in za konec še češki Jablonec.

Milanič: "Pretežka le športni direktor in trener"

"Odlično je, da so se vsi vrnili zdravi z dopusta, to je prvi pogoj za uspešno delo. Ena skupina je začela en teden prej, tisti, ki so lani igrali manj, zato da bodo začeli na približno isti ravni kot preostali. Doma bomo dva tedna in pol, potem sledijo Moravske Toplice in 14 dni v Turčiji. Jasno je, da smo imeli odlične pogoje v Turčiji že lani, pomembno pa je, kaj bomo naredili na pripravah doma. V Turčiji nas čakajo močni tekmeci, igranje tekem, igra, taktika, zato je tudi ta prva faza izrjemno pomembna," je po treningu dejal trener moštva Darko Milanič.

fajić lazio mura | Avtor: EPA EPA
Ta je v premoru v ekipo sprejel tudi tri novince. "Konkurenca se je močno okrepila s prihodom te trojice, dva sta bila že en mesec pri nas. Menim, da bo Fajića slačilnica odlično sprejela, upam, da bo ustrezno okrepil moštvo. Ne moti me, da prestopni rok še traja, a naši cilji so zelo pomembni. Če bo slučajno prišlo do kakšnega odhoda, se bomo hitro znašli," je dejal Milanič.

Cilji večletnih prvakov, ki imajo za sabo tudi bogato jesen v Evropski ligi, ostajajo visoki. "Zelo pomembno je razmišljati o dveh pomembnih ciljih. Igramo za osvojitev prvenstva in za pokal. Delamo na dolgi rok. Na voljo imamo slabih sedem tednov in mislim, da je to optimalen čas za priprave. Prednost imamo veliko, vendar bo treba delati osredotočeno kot do zdaj, ne vidim, zakaj ne bi bilo tako tudi v prihodnje. Pošteno moramo zagrabiti za delo," je dejal Milanič. Igralci so pred današnjim treningom stopili še na tehtnico. "Nihče ni pretežek, le športni direktor in trener, drugi so vsi 'top'. Tudi midva z Zahovičem bova 'top' v nekaj dneh," je v šali dodal mariborski strateg.

Mariborčani bodo uvodno tekmo spomladanskega dela prvenstva odigrali 23. februarja proti Olimpiji Ljubljani v Stožicah, ko bo na sporedu prva tekma četrtfinala pokala Slovenije. Preloženo gostovanje 17. kola v Velenju (6. marec) pa bo na sporedu po prvenstvenem odprtju v Ljudskem vrtu proti Triglavu 2. marca.

Komentarjev 1
  • Avatar roksa
    roksa 16:14 09.januar 2013.

    Gremo pubeci!!!!!!!!!