Šport > Nogomet
20 ogledov

Maribor zdržal brez vratarja: Fajić zabil in branil

Delamea Mlinar Mitrović Olimpija Ljubljana Maribor večni derbi četrtfinale Pokal
1/13
Anže Petkovšek
V Stožicah je moral v gol spet stopiti igralec, toda tokrat je bil Maribor tisti, ki je zadnji del derbija odigral brez izključenega vratarja Jasmina Handanovića, brez njega pa je remi uspelo ubraniti Nusmirju Fajiću (1:1). Bosanski napadalec je v prvem polčasu z golom za 0:1 zabil tudi svoj prvenec v vijoličastem dresu, v nadaljevanju pa je izenačil Nikola Nikezić.

Dež se je za začetek tretjega ligaškega derbija sezone le usmilil nogometašev Olimpije Ljubljane in Maribora, ki so tekmo na Stožicah začeli ob suhem vremenu. Zmaji so začeli silovito in Nik Omladič je že v eni prvih akcij, ki je spominjala na njegovo dobitno na zadnji tekmi v Ljubljani, v tretji minuti zatresel vratnico Jasmina Handanovića.

Mariborčani so si v 13. minuti priigrali dve veliki priložnosti - po strelu Roberta Berića je vratar Aleksander Šeliga odbil žogo pred Nusmirja Fajića, a ga nato še pravočasno zaprl, po katastrofalnem izbijanju Arisa Zarifovića pa je moral še enkrat izbiti žogo stran od gola.

Akcije vijoličastih še ni bilo konec in Berić je po podaji s strani ostal povsem sam sredi kazenskega prostora, a z glavo stresel le prečko. Nevarno je bilo tudi na drugi strani, ko je Omladič še enkrat prodrl v kazenski prostor in s podajo na drugi strani našel Roka Baskero, strel slednjega pa je zletel daleč od željenega cilja.

Fajićev ligaški prvenec v vijoličastem

Aktualni državni prvaki so bili še naprej nevarni prav iz vsake akcije in Šeliga je po novem preboju Olimpijinega desnega boka s težavo ujel žogo v 17. minuti. Opozoril zmaji niso vzeli dovolj resno in Maribor je po res izvrstni akciji povedel v 22. minuti, ko je po znanem receptu iz prejšnjih napadov na drugi vratnici sam ostal Nusmir Fajić, ki je na svoji drugi ligaški tekmi za novi klub zadel za 0:1.

Razposajeni navijači Maribora za južnim golom, sicer že dolgo ne tako maloštevilčni, so v znak proslavljanja prižgali prvo baklo, medtem ko je za hrbet Handanovića že dosti prej padla prva petarda. Fajić je bil v 30. minuti spet blizu cilja, ko je duhovito poskušal s peto, v vsakem primeru pa je bil v prepovedanem položaju.

Navijači prekinili še en derbi

Handanović je bil spet na udaru že minuto kasneje, ko je ljubljanska navijaška skupina Green Dragons s številnimi petardami in dimno zaveso prekinila tekmo. Ker so s severnega gola viseli tudi številni trakovi, ki so "obarvali" kazenski prostor Maribora, so morali pri čiščenju zelenice pomagati tudi pobiralci žog.

Olimpija Ljubljana Maribor Prva liga slovenska liga prvenstvo Stožice Ibraimi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Do tedaj nevidni Nikola Nikezić se je v 37. minuti izvrstno znašel na robu kazenskega prostora in prišel do strela, toda meril mimo vrat. Drugi polčas je Maribor začel z menjavo v zadnji vrsti, saj je branilca Arghusa trener Darko Milanič zamenjal z Nejcem Mevljo.

Razburjenje je sledilo takoj na začetku, ko je sodnik Darko Čeferin pokazal na najstrožjo kazen, ko naj bi z roko v 48. minuti igral eden od igralcev Maribora, a je svojo odločitev po kraljšem posvetovanju s pomočnikom spremenil.

Nikezić ostal zbran v situaciji ena na ena

Mariborčanom se je po hitrem protinapadu v 52. minuti ponudila izjemna priložnost za smrtni udarec, a je Šeliga izvrstno ustavil strel Agima Ibraimija na drugo vratnico. Kazen je prišla hitro - Nikeziću se je žoga na robu kazenskega prostora srečno odbila na nogo, nato pa je še preigral rezervista Mevljo in hladnokrvno zadel v malo mrežico za 1:1.

Takoj zatem je Milanič v igro takoj poslal Marcosa Tavaresa in Dejana Mezgo, tako kot na prvi pokalni tekmi, ko sta mu omenjeni menjavi prinesli zasuk. Toda tokrat bi kmalu prinesli gol Olimpije, saj je po podaji/strelu Bobana Jovića Handanović izpustil žogo, ki je v mrežo ni uspelo spraviti nikomur od Ljubljančanov.

V 68. minuti se je derbi prav zares razplamtel - po globinski podaji sta na žogo startala vratar Handanović in Damjan Trifković, ki je mariborskega vratarja zadel v glavo. Handanović si je z vročekrvno reakcijo priigral rdeči karton sodnika Čeferina, Trifković pa je dobil rumenega. To je pomenilo, da je ob treh opravljenih menjavah v gol moral stopiti kar strelec Fajić, kot se je zgodilo na zadnji pokalni tekmi obeh nasprotnikov v Stožicah. Takrat je izključenega Elvisa Džafića nadomeščal Antonio Delamea Mlinar.

Olimpija povsem izgubljena z igralcem več

Toda "shorthanded" gol bi skorajda zabil Maribor, potem ko so vijoličasti izpeljali lepo akcijo, po kateri je povsem sam na robu kazenskega prostora žogo povsem zgrešil Tavares. Olimpija je bila povsem izgubljena ob nenadni spremembi sil na igrišču, Anej Lovrečič je z več kot 40 metrov streljal povsem mimo gola in izzval nekaj žvižgov z nestrpnih tribun.

Štajerska deveterica je še naprej delala čudeže na zelenici in prihajala do nevarnejših priložnosti za zmagoviti zadetek. Andrej Razdrh je v 82. minuti na zelenico poslal še mladega Nika Kapuna, ki je zamenjal Jovića. Šeliga je moral v naslednjem napadu rešiti novo "match žogo" Ibraimija. Prav Kapun je bil tisti, ki se je po prevladi Maribora le opogumil in od daleč zadel okvir gola, toda Fajić je njegov strel rutinsko ubranil.

Še najbolj se je Olimpija golu približala v zadnjem napadu rednega dela, ko si je Nikezić lepo zaustavil žogo v kazenskem prostoru, a z volejem streljal preko vrat. Že v sodnikovem podaljšku je rezervist Blaž Božič skušal izsiliti najstrožjo kazen, toda od sodnika dobil le karton. Fajić je za konec še navdušil z odličnim posredovanjem, ko je ustavil nizko podajo Božiča s strani.

Prva liga Telekom Slovenije, 23. kolo:

Celje : Mura 05 4:0 (2:0)
Verbič (30, 41), Žurej (78), Gobec (90)

Aluminij : Gorica 1:3 (0:1)
Jeleč (78); Žigon (26), Šturm (59), Mbida (85)
RK: Hodžurda (70/Aluminij)

Luka Koper : Rudar Velenje 2:2 (0:1)
Blažič (47), Brečević (57); Firer (6), Eterović (52/11-m)

Olimpija Ljubljana : Maribor 1:1 (0:1)
Nikezić (58); Fajić (22)
RK: Handanović (69/Maribor)

Postavi

Olimpija: Šeliga; Jović (od 82. Kapun), Delamea Mlinar, Zarifović, Fink; Lovrečič (od 90. Vicente), Trifković, Omladič; Valenčič, Baskera (od 64. Božič), Nikezić. Na klopi: Ivačič; Kovačević, Ivelja, Kapun, Vicente, Božič, Bešić.

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus (od 46. Mevlja), Viler; Filipović, Mertelj,  Cvijanović, Ibraimi; Berić (od 61. Tavares), Fajić. Na klopi: Topić; Mezga, Tavares, Hotić, Trajkovski, Stojanović, Mevlja.

Sodnik: Darko Čeferin (Kranj).

Prestavljeno zaradi dežja:
Triglav - Domžale

Komentarjev 4
  • vico 20:55 10.marec 2013.

    sej men tut ni cool sam to so derbiji nimamo kej

  • vico 20:54 10.marec 2013.

    ti si pa res en kmet p...stajrska

  • depresija 17:52 10.marec 2013.

    PS: sodnik bi moral prekint tekmo in čmariboru pripisat zmago 0:3!