Šport > Nogomet
53 ogledov

Maribor že končal v Evropi

maribor astana Anže Petkovšek
Vijoličasti so v Kazahstanu branili minimalno prednost (1:0) s prve tekme, a se nato že poslovili od evropskih tekovanj. Astana je namreč povratni dvoboj dobila s 3:1.

Pred srečanjem v Kazahstanu se je v povezavi z Mariborom največ govorilo o umetni podlagi Astana Arene in oddaljitvi Aleša Mejača in Daliborja Volaša iz prve ekipe zaradi neprimernega odnosa. Oba, tako kot najnovejša okrepitev Gregor Bajde, nista odpotovala z ekipo. 

Ante Šimundža je v primerjavi s prvo tekmo lahko računal na Jean-Philippa Mendyja, Francoz se je ob Marcosu Tavaresu znašel v prvi postavi Štajercev. Zadnja vrsta je nastopila v enaki zasedbi kot v Ljudskem vrtu, v vezni liniji pa je začel Damjan Bohar namesto Dareta Vršiča. Šimundža je na klopi pustil rekonvalescenta Sintayehuja Sallalicha in Željka Filipovića.

Pri Astani sta tako Branko Ilić kot nekdanji igralec Domžal Nemanja Maksimović začela v prvi enajsterici, prvi na desnem boku, drugi v sredini vezne linije. V konici napada sta, tako kot na Štajerskem, mesto dobila Tanat Nuserbajev in Georgi Žukov. Prireditelji so pred tekmo napovedovali množičen obisk, Astano naj bi spodbujalo več kot 20.000 gledalcev. 

Napovedi se niso uresničile, vendar so imeli domači vseeno s tribun lepo podporo, ki jo je dajalo okrog 15.000 duš. Maribor je na samem začetku srečanja malce presenetil gostitelje in pritisnil na zadnjo linijo Astane. Kazahstanci so brez večjih težav vzpostavili ravnotežje, a v prvih minutah niso mogli priti blizu gola Jasmina Handanovića. Prvi strel v okvir vrat smo videli v 11. minuti, ko je z razdalje nenevarno poskusil Žukov.

Že v naslednji minuti pa je Astana povedla. Patrick Twumasi je na levi zadržal žogo ob Petru Stojanoviću, žoga je prišla na rob kazenskega prostora do Dmitrija Šomka, njegov strel je Handanović odbil, v nadaljevanju akcije pa je Bauržan Džolčijev z desne strani, z okrog desetih metrov, matiral mariborskega vratarja. Strelcu je pred strelom spodrsnilo, a je vseeno obdržal okroglo usnje v svoji posesti.

V 22. minuti je z razdalje poskusil še Roger Cañas, žoga je zletela mimo vrat. Vijoličasti v prvi četrtini tekme niso ogrozili gola gostiteljev. Astana je še naprej prevladovala in v 33. minuti je po prodoru z 20 metrov sprožil Twumasi, bil je nenatančen. 

Po zadetku Maribora je prvič zadišalo v 39. minuti, ko je Marin Aničić blokiral strel Tavaresa z 20 metrov. Po sledečem kotu so gostje izenačili. Agim Ibraimi je poslal predložek z leve, domači vratar Vladimir Loginovski je slabo ocenil žogo, ki jo je v mrežo zatlačil Aleksandar Rajčević

Že v naslednjem napadu bi domači lahko odgovorili, toda Nuserbajev je strel z roba kazenskega prostora poslal čez vrata. V 44. minuti pa so Kazahstanci vendarle spet prišli do prednosti. Po sprva dobrem posredovanju Handanovića ob predložku z leve je do strela okrog 25 metrov od vrat prišel Cañas in s pomočjo odboja od Marwana Kabhe zatresel mrežo.

Tudi drugi polčas se je začel s pobudo Astane. MarkoŠuler je izgubil žogo na svoji polovici, obramba lanskih udeležencev Lige prvakov pa je še pravočasno popravila njegovo napako. Po sledečem kotu bi Kazahstanci kaj lahko povedli s 3:1, toda polvolej Cañasa je blokiral Mendy. Po obdobju izenačene igre je Astana v 58. minuti prišla do prednosti, ki ji je zagotavljala napredovanje. Twumasi je spet "operiral" na levi in podal pred vrata, tam je Nuserbajev stekel na žogo, a se je ni dotaknil in okroglo usnje je končalo v slovenski mreži.

Že tri minute kasneje bi se Maribor lahko vrnil v ugoden položaj. Z leve je predložek s prostega strela poslal Ibraimi, na drugi vratnici je nekdo od gostov dobil skok in vrnil žogo mimo obličja gola, Rajčević pa je, popolnoma sam (kakšna dva metra od gola), zgrešil okvir. Šimundža je nato potegnil prvo potezo, porumenelega Mertlja je zamenjal Filipović.

V 67. minuti so se stvari rahlo obrnile v prid Maribora. Ibraimi je potegnil po sredini, Cañas ga je ustavil s prekrškom in prejel svoj drugi rumeni karton. Po prostem strelu je do obetavne situacije prišel Mendy, toda do izdelanega strela ni prišel. Po izključitvi so Mariborčani prevzeli vajeti igre v s svoje roke, toda domača obramba je bila disciplinirana. Šimundža je v 77. minuti še drugič menjal, Boharja je nadomestil Vršič.

V 83. minuti so imeli vijoličasti novo izjemno priložnost. Kabha je na desni strani nepričakovano prišel do žoge, z nizko podajo je pred vrati našel Mendyja, Francoz je z okrog desetih metrov iz prve meril naravnost v Loginovskega. V 88. minuti je z razdalje dobro udaril Ibraimi, Loginovski je strel odbil v kot.

V zaključnih trenutkih je Mariborsilovito napadal proti golu Astane, a domača obramba je bila vselej pravočasna in dovolj čvrsta ter je vzdržala za zmago, ki je Mariboru preprečila peto zaporedno evropsko jesen.

Liga prvakov, kvalifikacije

Astana : Maribor   3:1 (2:1)      /0:1/
Džolčijev 12., Canas 44., Twumasi 58.; Rajčević 39.

/.../ - izid prve tekme

Komentarjev 3
  • Avatar frnazzi
    frnazzi 18:51 22.julij 2015.

    "Astana ima kar nekaj odličnih posameznikov v svojih vrstah, a kljub temu ni na našem nivoju. Ni dvoma, da smo mi v vlogi favoritov, ki pa jo moramo potrditi na igrišču," je naložil tastar Zahović pred prvo tekmo z Astano, ...prikaži več če ste slučajno že pozabili.Mariboru sicer privoščim vse naj naj, ampak tega Zahovića pa ne prenesem že od pamtiveka!

  • nostradamus 18:40 22.julij 2015.

    se popolnoma strinjam dalec najslabsa predstava vijolic v zadnjem casu

  • umetnik123 17:26 22.julij 2015.

    Sicer škoda, ampak s tako igro si Maribor ne zasluži napredovanja !