Šport > Nogomet
25 ogledov

Mariborčane kazen preseneča

Dogodki v Ljudskem vrtu so dobili epilog. Žurnal24 main
NZS je NK Maribor izrekla kazni zaradi dogodkov na sobotni tekmi v Ljudskem vrtu. Dobili so denarno in pogojno kazen štirih tekem brez gledalcev. Na kazen so se že odzvali v Mariboru.
 

Izjava za javnost NK Maribor ob izrečeni kazni

Kazen se nam zdi visoka in nas preseneča. Še enkrat poudarjamo, da smo storili vse, da se to ne bi zgodilo. Tega si nismo želeli, prav tako z nikomer nismo bili o čem dogovorjeni. Močno obžalujemo dogodke in sočustvujemo z ljudmi, ki so se poškodovali. V vednost javnosti je treba omeniti, da NK Maribor v zadnjih treh letih ni imel nobene večje kršitve javnega reda in miru, razen pirotehnike, ki ostaja pereča težava. Na našem stadionu ni bilo primerov nasilja, izgredov, obračunavanj. Ta odločitev nas ne bo ustavila pri delovanju. Doslej smo veliko storili pri popularizaciji kluba, več kot znaša naša prednost na lestvici. Treba se je zavedati, da če nekdo dela več na tem področju in privabi na stadion več ljudi, je posledično večja možnost takšnega izbruha čustev. Ne gre prezreti, da prejšnjo soboto v Ljudskem vrtu ni šlo za vandalizem ali obračunavanje. Ampak zgolj za čustva, ki so se kopičila šest let in so, žal, izbruhnila nekaj minut prehitro. Že na tekmi proti Interblocku bomo pokazali, da je šlo za nesrečen slučaj. Napolnili bomo LV, dvignili pokal za najuspešnejšo ekipo DP in skupaj z zvestimi navijači proslavili osmi naslov prvaka. Po zbiranju vseh informacij se bomo odločili o morebitni pritožbi na višino izrečene kazni. Že zdaj pa odločno zavračamo navedbe, da naj bi obstajal dogovor za vdor gledalcev na igrišče po končani tekmi med varnostno službo in predstavniki kluba.

Disciplinski sodnik je na podlagi pridobljenih izjav, TV- in amaterskih posnetkov nogometne tekme ugotovil, da je NK MARIBOR odgovoren za nešportno vedenje navijačev in za pasivno ter neučinkovito ukrepanje redarske službe predvsem ob zaključku tekme. Za vdor gledalcev na igrišče po končani tekmi je obstajal celo dogovor med varnostno službo in predstavniki NK Maribor, pri čemer je bil vdor prvič izvršen, ko je tekma še trajala, drugič pa, ko so bili še vsi sodniki in igralci obeh ekip na igrišču.

NK MARIBOR, ki v skladu s predpisi odgovarja tudi za obnašanje svojih navijačev, je odgovoren za kršitev 24. cl. DP, zato se jim na podlagi 12., 17. in 8./C-3 in 11. člena DP izreče denarna kazen 8300,00 /osem tisoč tristo / EUR. NK Maribor naslednje prve 4 /štiri/ prvenstvene ali pokalne domače tekme v novem tekmovalnem letu 2009/2010 lahko igra le brez prisotnosti gledalcev /pred praznimi tribunami/. Na teh tekmah, ki morajo biti organizirane in varovane po vseh predpisih NZS, so lahko prisotne le uradne osebe, predstavniki obeh ekip in mediji. Natančneje prisotnost (število) določi tekmovalni organ.

Tekma zadnjega, 36. kroga, dne 23. 5. 2009, proti NK Interblocku v Mariboru se lahko igra v prisotnosti gledalcev. V skladu s 15. členom DP se kazen iz drugega odstavka v celoti ne bo izvršila, to je, se bo izvršila le:
– v višini 2 (dveh) tekem, če domači navijači na tekmi zadnjega kroga ne bodo ponovili nešportnega vedenja in drugih nešportnih izpadov, organizator tekme pa bo z varnostno službo poskrbel za normalen – športen potek srečanja;
– v višini 3 (treh) tekem, če se bodo domači navijači v večjem obsegu vedli nešportno in to ne bo vplivalo na normalen potek tekme.

Kazen se bo torej izvršila v celoti, to je na 4 (štirih) prvenstvenih ali pokalnih tekmah, če bo na tekmi zadnjega kroga prišlo do ponovitve nešportnega vedenja in drugih nešportnih izpadov in organizator tekme z varnostno službo ne bo poskrbel in zagotovil normalnega – športnega poteka srečanja. Morebitne nove disciplinske kršitve na tekmi zadnjega kroga bo disciplinski sodnik kljub temu dodatno obravnaval v skladu z DP.

Pri izreku kazni je bila upoštevana olajševalna okoliščina, da je vodstvo domače ekipe poskušalo zaščititi sodnike kot tudi dejstvo, da je NK Maribor dogodek obžaloval in se opravičil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.