Šport > Nogomet
1 ogledov

Mariborčani so bili blizu propada

Marcos Tavares www.alesfevzer.com
"Dolg je znašal 3,2 milijona evrov. S trdim delom in z malo sreče smo finančno stanje pokrili," je z veseljem sporočil predsednik Maribora Drago Cotar, ki ni skrival, da je bil klub leta 2006 pred propadom.
Leta 2006 je bilo stanje porazno. Bil je strah pred poštarji, ki so nosili zahtevke različnih upnikov za poravnavo obveznosti. Dolg je znašal 3,2 milijona evrov. S trdim delom in z malo sreče smo finančno stanje pokrili.
Drago Cotar

Vodilno moštvo slovenskega prvoligaškega nogometa iz Ljudskega vrta bo 17. januarja začelo priprave na spomladanski del sezone. Zasedba je nekoliko spremenjena, cilji pa ne. Do konca sezone želijo zadržati vodilno mesto na lestvici in osvojiti slovenski pokal.

Vodstvo kluba je danes na novinarski konferenci predstavilo tudi finančno stanje kluba. Mariborski prvoligaš, ki je pred mesecem proslavil 50 let obstoja, je bil v preteklih letih velik dolžnik. Velika zadolženost, ki je nastala po zgodovinskem nastopu v Ligi prvakov v sezoni 1999/2000, je zdaj preteklost.

"Leta 2006 je bilo stanje porazno. Bil je strah pred poštarji, ki so nosili zahtevke različnih upnikov za poravnavo obveznosti. Dolg je znašal 3,2 milijona evrov. S trdim delom in z malo sreče smo finančno stanje pokrili," je dejal predsednik kluba Drago Cotar, ki je ta položaj prevzel pred dobrimi štirimi leti.

Dejal je, da so v zadnjih štirih letih in pol državi plačali davek v višini 797 tisoč evrov, ki ga klub ni plačal v letih 1999 in 2000. Več kot milijon evrov so znašale obveznosti iz najetih kreditov, najmanj 200 tisoč evrov so plačali za tožbe iz deset in več let nazaj. Pokrili so dolgove do dobaviteljev, ki so znašali več kot 300 tisoč evrov. Cotar ni želel govoriti o krivcih za nastali položaj, dejal je le, da je dolg posledica nerealne ocene stanja po igranju v Ligi prvakov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Medalj za ureditev stanja si ne bomo pripenjali. Leta 2006 smo bili blizu Olimpijinega scenarija. Odločitev, da nadaljujemo, je bila pravilna. Delovali bomo v okviru finančnih zmogljivosti. Kolikor bomo ustvarili, toliko bomo lahko porabili. Ne mislimo se zadolževati. Želimo čim več igrati v Evropi in imeti poln stadion. Gradov v oblakih ne bomo gradili," pravi Cotar.

Leta 2006 smo bili blizu Olimpijinega scenarija. Odločitev, da nadaljujemo, je bila pravilna. Delovali bomo v okviru finančnih zmogljivosti. Kolikor bomo ustvarili, toliko bomo lahko porabili. Ne mislimo se zadolževati. Želimo čim več igrati v Evropi in imeti poln stadion.
Drago Cotar

Klub je prihodek 2,4 milijona evrov iz leta 2006 dvignil na tri milijone v letih 2008 in 2009. Bilanco za leto 2010 še zaključujejo. Cotar je pojasnil, da so proračun v teh letih dvignili zaradi vračanja dolgov in stabilnega tekočega poslovanja. Klub za nemoteno poslovanje letno potrebuje okrog 2,5 milijona evrov.

Ni skrivnost, da je klub velik del denarja, s katerim je pokril dolgove, dobil s prodajo igralcev, predvsem Josipa Iličića in Armina Bačinovića v Palermo. "Naš interes ni samo prodaja igralcev, ampak rezultati. Cilj je osvajati državni in pokalni naslov, čim bolj dolgo ostati v Evropi in dvigati naše blagovne znamke. Vemo, da so za sponzorje težki časi in težko je pričakovati njihove velike vložke. Največ denarja ustvarimo iz lastne produkcije: z nastopi v Evropi, prodajo igralcev, vstopnicami in prodajo naših artiklov," je zaključil direktor kluba Bojan Ban.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.