Šport > Nogomet
10 ogledov

Mariboru derbi kola in jesenski naslov prvaka

Goran Cvijanović Žurnal24 main
Mariborčani so po preobratu v derbiju 19. kola Prve lige z 2:1 premagali HiT Gorico in prednost pred drugouvrščeno Olimpijo, ki se je v Stožicah s Celjem razšla brez zadetkov, povišali že na devet točk. Ob tem pa so si Štajerci zagotovili še naslov jesenskih prvakov. Rudar je s kar 6:0 povozil Domžale, ki so že v drugi minuti ostale brez izključnega vratarja Nejca Vidmarja. Mura 05 je z 1:0 odpravila Koper.

Devetnajsto kolo Prve lige se je razpletlo po željah državnih prvakov iz Ljudskega vrta, ki so prednost pred najbližjo zasledovalko Olimpijo povečali na velikih devet točk. Lahko pa bilo drugače, saj so bili Novogoričani, še vedno zanesljivo na tretjem mestu prvenstvene lestvice, enakovredni v vseh elementih igre. Mariborčani so imeli nekaj več žoge v nogah, vendar so gostje iz mesta vrtnic večkrat nevarneje ogrozili vrata Jasmina Handanovića. V 20. minuti se je pred njim znašel William Franklin Vicente, vendar je izkušeni vratar s hitro reakcijo preprečil, da bi gostujoči napadalec nevarneje streljal. V 39. minuti so gosti povedli. Goran Galešić je z desne strani izvedel prosti strel. Streljal je močno, Vito Plut pa je z vrhom nogometnega čevlja žogo preusmeril v mrežo mimo presenečenega Handanovića. V drugem polčasu so domači le strnili vrste in goste potisnili na njihovo polovico. Za izenačenje je zadel Dalibor Volaš, ki je bil v igri manj kot eno minuto preden je izenačil. Goran Cvijanović je poslal predložek s strani, tam pa je Volaš spretno reagiral in z glavo žogo preusmeril v mrežo. Rešitev za domače je prišla v 78. minuti, ko je Cvijanović zadel za preobrat. Minuto kasneje bi Alen Jogan lahko izenačil, vendar je žoga po njegovem strelu iz obrata končala visoko nad golom. Izid se do konca ni več spremenil in ostalo je pri zmagi Maribora.

V Stožicah brez zadetkov

Tekmo v Ljubljani so bolje začeli Celjani, ki so si hitro priigrali nekaj priložnosti, vendar Zoran Pavlović, Dejan Krljanović (dvakrat), Denis Popović in Roman Bezjak niso bili dovolj natančni. Posebej slednji je imel v 19. minuti izvrstno priložnost, saj je bil sam pred Elvisom Džafićem, vendar je bil ljubljanski vratar uspešnejši. Po celjskem naletu so se "sprostili" tudi nogometaši Olimpije in poskusili prek Adnana Bešića in Davorja Škerjanca, vendar neuspešno. V 30. minuti je s prostega strela močno udaril Dare Vršič, vendar je bil Amel Mujčinović na mestu, v 34. minuti pa sta imela pred vrati Celja Vršič in Bešić novi izjemni priložnosti za vodstvo, vendar je ostalo pri 0:0. Ekipi sta tudi v drugem polčasu igrali zelo odprto, vendar ne celjski ne ljubljanski nogometaši niso bili najbolj "pri strelu", tako da je ostalo pri začetnem izidu in delitvi točk.

Velenjčani brez milosti za Domžale - 6:0

Domžalčani so v Velenju že v drugi minuti ostali brez izključenega vratarja Nejca Vidmarja. Številčno prednost so gostitelji znali izkoristiti in s štirimi goli v prvem polčasu hitro odločiti zmagovalca. Velenjčani so silovito začeli tekmo in že po 16 minutah vodili s 3:0. Iz enajstmetrovke je zadel Luka Žinko, Elvis Bratanović je vodstvo Rudarja podvojil. Bratanović je bil strelec tudi tretjega velenjskega gola. Ob koncu polčasa so Velenjčani dokončno odločili tekmo v svoj prid, ko je Podlogar v 44. minuti lepo "spodkopal" žogo čez domžalskega vratarja za 4:0. "Petarda" v Velenju je odjeknila v 52. minuti, ko je Podlogar z lepim "lobom" ukanil rezervnega vratarja Izidorja Balažiča in zabil svoj drugi gol na tekmi. Končni izid je v sodniškem dodatku postavil Amel Mujaković z natančnim strelom z enajstih metrov.

Muraši vse višje

Po raztrgani igri v uvodnih minutah se je prva polpriložnost na srečanju med Muro 05 in Koprom v Fazaneriji ponudila Damjanu Boharju, ki je žogo poslal čez gol, že v naslednjem napadu domačih v deseti minuti pa je po predložku Žige Kousa z glavo previsoko meril Rajko Rep. Gosti so prvi resnejši napad uprizorili v 16. minuti, strel Adnana Aganovića z 18 metrov pa je končal tik mimo desne vratnice vrat vratarja Aleša Luka. Drugi Aganovićev poskus, pet minut pozneje, je zanesljivo obranil Luk, v 31. minuti pa so domači dokaj nepričakovano povedli. Nusmir Fajić je lepo umiril žogo in s 16 metrov s polvolejem zadel nasprotni, levi kot koprskih vrat. Dve minuti pred koncem prvega polčasa so po hudi napaki domače obrambe gosti prišli do priložnosti, a je Muro v teh trenutkih reševal Luk. V drugem polčasu so imeli domači še nekaj lepih priložnosti za nov zadetek, ki pa jih niso izkoristili, Koprčani na drugi strani prav tako niso našli poti mimo Luka in muraši so se veselili novih treh točk.

Naftaši so po remiju v Kranju ohranili veliko prednost devetih točk pred zadnjim Triglavom, obenem pa ohranili stik s klubi s sredine lestvice. Gostje iz Lendave so povedli že v 7. minuti, ko je zadel Duško Vranešević. Za delitev točk je v 69. minuti po podaji Davida Bunderle poskrbel Anže Jelar.

Prva liga, 19. kolo:

Triglav : Nafta 1:1 (0:1)
Jelar (70); Vranešević (6)

Mura 05 : Luka Koper 1:0 (1:0)
Fajić (29)

Rudar Velenje : Domžale 6:0 (4:0)
Žinko (3/11-m), Bratanović (12, 15), Podlogar (40, 52), Mujaković (90)
RK: Vidmar (2/Domžale)

Olimpija : CM Celje 0:0

Maribor : HiT Gorica 2:1 (0:1)
Volaš (72), Cvijanović (79); Plut (39)

Komentarjev 1
  • halal 22:46 23.november 2011.

    Maribor raztura! Volaš sploh, zihr bodo prvaki !