Šport > Nogomet
17 ogledov

Maščevanje je sladko: Chelsea prek Barçe

Lionel Messi Barcelona AC Milan Liga prvakov četrtfinale povratna tekma
1/19
EPA
Neprebojni Chelsea je dočakal sladko maščevanje za leto 2009 in na ponovitvi takratnega polfinala Lige prvakov tokrat premagal Barcelono z golom Didierja Drogbaja (1:0). Katalonce so Londončani pred povratno tekmo na Camp Nouu kaznovali za zapravljivo predstavo, v kateri sta Alexis Sánchez in Pedro Rodríguez stresla okvir gola.

Barcelono na povratni tekmi na Camp Nouu čaka ogromno dela, če bo želela kot prva ekipa ponoviti dosežek AC Milana (1989-90) in dvakrat zapored osvojiti najprestižnejše evropsko klubsko tekmovanje. Chelsea je z golom Didierja Drogbaja na koncu prvega polčasa in izvrstno obrambno predstavo prišel do velike prednosti pred povratno tekmo, potem ko so gostje sicer dominirali, a zapravili vsaj štiri neverjetne priložnosti, dve samo v zadnjem napadu tekme.

Chelsea se je od prve minute postavil na svojo polovico in čakal na napako Barcelone v protinapadu. Dvakrat je zapretil Drogba, a ni prišel do pravega strela, Katalonci pa so v deveti minuti zapravili prvo veliko priložnost tekme. Dvojna podaja Lionela Messija in Andrésa Inieste je v priložnost potisnila Alexisa Sáncheza, čilski reprezentant pa je z lobom Petra Čecha že premagal, toda stresel le prečko.

Modri so nevarno živeli tudi v 18. minuti, ko je Čech po prodoru Messija ubranil strel Inieste, Cesc Fàbregas pa je odbito žogo v ugodnem položaju povsem zgrešil in streljal daleč mimo gola. Do prvega resnejšega strela je za domače moštvo prišel Juan Mata, h kateremu se je žoga odbila po metu iz avta, španski reprezentant pa je z volejem meril precej mimo gola Victorja Valdésa.

Prva sporna situacija se je zgodila v 25. minuti, ko je Iniesta fantastično preigraval ob gol-avt črti in prišel mimo Garyja Cahilla, ki ga je podrl s čvrstim startom na telo, sodnik Felix Brych pa ni dosodil ničesar. Do konca polčasa je bil na Stamford Bridgu na sporedu katalonski monolog, saj Chelsea preprosto ni želel napasti, nova velika priložnost pa se je v 42. minuti ponudila Fàbregasu.

Messi ga je idealno našel v prostoru, nekdanji vezist Arsenala pa je slabo lobal Čecha, tako da je lahko Ashley Cole žogo še izbil z golove črte. Kazen je prišla z zadnjim strelom polčasa, ko je Messi nespretno izgubil žogo na sredini igrišča, Frank Lampard pa je na levem boku našel osamljenega Ramiresa, ki je v sredini zaposlil Drogbaja za nepričakovanih 1:0 Chelseaja.

Barcelona zapravljiva tudi v nadaljevanju

Razmerje moči se v drugem polčasu ni spremenilo, a ne tudi vreme, saj je začelo močneje deževati. Žoga je še naprej lepo tekla med nogometaši Barcelone, Adriano je v 51. minuti lepo prodrl do roba kazenskega prostora, njegov močan strel pa je Čech brez večjih težav ubranil. Šest minut kasneje nova neverjetna neizkoriščena priložnost Barcelone - Fàbregas je z delikatno žogo čez obrambo Chelseaja našel samega Sáncheza, ki pa je pred Čechom zgrešil cela vrata.

Prvo potezo od obeh trenerjev je v 66. minuti potegnil Josep Guardiola, ki je nesrečnega Sáncheza zamenjal s Pedrom Rodríguezom. Sedem minut kasneje je prvič reagiral tudi Roberto Di Matteo in namesto nevidnega Mate v igro poslal Salomona Kalouja. Guardiola je kmalu iz igre potegnil še drugega "zapravljivca" večera, Fàbregasa, ki ga je na sredini igrišča nadomestil Thiago Alcantâra.

Čech je s fantastičnim posredovanjem tri minute pred koncem rešil Chelsea, ko je Messijev prosti strel z glavo proti njegovemu golu poslal Carles Puyol, češki vratar pa jo je z zadnjimi močmi odbil v kot. Največjo priložnost je Barcelona kljub vsemu zapravila prav na koncu, ko je Pedro v tretji minuti sodnikovega podaljška stresel vratnico, Sergio Busquets pa je odbitek ob ležečem Čechu in Terryju poslal med gledalce.

Liga prvakov, polfinale, prva tekma:

Chelsea : Barcelona 1:0 (1:0)
Drogba (45)

Chelsea: Čech; Ivanović, Terry, Cahill, Cole; Mikel, Meireles; Ramires (od 88. Bosingwa), Lampard, Mata (od 74. Kalou); Drogba. Na klopi: Turnbull; Essien, Torres, Malouda, Bosingwa, Kalou, Sturridge.

Barcelona: Valdés; Alves, Puyol, Mascherano, Adriano; Busquets, Xavi (od 87. Cuenca), Iniesta; Fàbregas (od 77. Thiago), Messi, Sánchez (od 66. Pedro). Na klopi: Pinto; Piqué, Thiago, Keita, Pedro, Bartra, Cuenca.

Komentarjev 1
  • bojovi 19:35 19.april 2012.

    Yes dajmo Chelsea še na povratni jih nabijte. :D