Šport > Nogomet
20 ogledov

Maščevanje Reala; Ronaldo izenačil Messija

gareth bale real madrid borussia
1/23
Reuters
Real Madrid je na prvi četrtfinalni tekmi premagal Borussio Dortmund (3:0). Cristiano Ronaldo je dosegel rekordni 14. gol v letošnji sezoni Lige prvakov. Paris Saint-Germain si je na Parku princev z zmago proti Chelseaju (3:1) priigral lepo prednost pred povratno tekmo v Londonu.

Real Madrid je leto po porazu proti Borussii Dortmund, ki je bila v polfinalu boljša s skupnim izidom 4:3, vendarle dočakal priložnost za maščevanje. Varovanci Carla Anceliottija so na Santiago Bernabéuu zmagali s 3:0, med strelce pa so se vpisali Gareth Bale, Isco in Cristiano Ronaldo. Slednji je v Ligi prvakov zabil že 64. gol v svoji karieri in 14. v letošnji sezoni, s čimer se je izenačil z rekordom Lionela Messija in Joséja Altafinija.

Portugalski superzvezdnik bo imel že prihodnji teden priložnost, da prehiti Argentinca in Brazilca, po visoki zmagi v Madridu pa se mu obeta, da bo v letošnji sezoni najmočnejšega klubskega tekmovanja v Evropi odigral še najmanj tri tekme.

Ancelotti z Iscom zadel v polno

V začetni postavi Real Madrida sta zaradi poškodbe oziroma bolezni manjkala Marcelo in Ángel di María, priložnost pa sta dobila Fábio Coentrão in Isco. Prostor med obema vratnica je, kot je to v navadi v evropskih tekmovanjih, zavzel Iker Casillas, v ospredju pa so prednjačili Cristiano Ronaldo, Gareth Bale in Karim Benzema. V gostujoči ekipi ni bilo kaznovanega Roberta Lewandowskega, mesto v začetni postavi pa sta dobila Marco Reus in Kevin Grosskreutz.

V prvi minuti tekme je nemški prvoligaš, ki ima v domačem prvenstvu vrtoglavih 23 točk zaostanka za vodilnim Bayernom, nevarno krenil proti vratom Reala. Dolgo podajo Sahina proti Reusu je preprečil Pepe, nizek predložek Aubameyanga pa je odbil Sergio Ramos. Obetaven začetek varovancev Jürgena Kloppa so domači zatrli v kali, ko je v tretji minuti Gareth Bale zabil za vodstvo kraljevega kluba. V desnem kotu gostujoče polovice je preigraval Karim Benzema, ki je podal do Carvajala, ta pa je žogo uspel podaljšati do Bala in Valižan je premagal Romana Weidenfellerja.

Nemci so v prve četrt ure s težavo prodirali na Realovo polovico, medtem ko so domači, motivirani po dveh ligaških spodrsljajjih v zadnjih treh tekmah, vztrajno vršili pritisk. Mreža Borussie se je v deveti minuti stresla že drugič, vendar je bil tokrat Bale globoko v prepovedanem položaju.

Strel Cristiana Ronalda, ki je lovil svoj 64. zadetek v Ligi prvakov, je minuto kasneje zaustavil Weidenfeller, Nemci pa so se ubranili tudi po predložku Coentrãa.

Globok predložek za Borussio je proti Grosskreutzu poslal Reus, pravočasno pa je blokiral Pepe. V 23. minuti je moral prvič posredovati tudi Casillas, streljal je Sahin, štiri minute kasneje pa je na 2:0 povišal Isco, ki je z roba kazenskega prostora natančno meril v spodnji levi kot. Kmalu zatem bi lahko Bale zabil za 3:0. Najdražji nogometaš na svetu je pokazal svoje tehnične sposobnosti in z mojstrskim prostim strelom poskušal presenetiti gostujočega vratarja, ki pa se je izkazal z izjemno reakcijo in žogo odbil stran.

Dominacija Reala, Ronaldo zabil 14. gol v sezoni

Real je ob vodstvu dveh zadetkov nekoliko popustil, tako da so bili gostje več pri žogi, kar pa v rezultatskem smislu ni prineslo nobenega premika. Po kombinaciji Carvajala in Bala je v 39. minuti z glavo streljal Benzema in meril mimo vrat, podobno neuspešno pa je na drugi strani poskusil Aubameyang. V drugi minuti sodnikovega podaljška je po hitrem protinapadu padel Ronaldo, vendar je sodniška piščalka ostala nema. Po prvih 45 minutah je ostalo pri rezultatu 2:0 v korist Reala.

Real je imel v prvem polčasu 61-odstotno posest žoge in proti golu Borussie sprožil 13 strelov, 11 v okvir vrat. Lanskoletni finalisti so v prvem delu zbrali pet strelov, štiri v okvir vrat. Oba stratega pred začetkom drugega polčasa nista opravila nobene menjave, galaktiki pa so takoj prevzeli pobudo. V uvodnem delu drugega polčasa je v Madridu pričelo deževati, medtem ko so si priložnosti vrstile ena za drugo. Ponovno je bil podjetnejši Real, ko so gostje v 57. minuti nespretno zapravili žogo, Luka Modrić je podal do Ronalda, Portugalec pa je iz neposredne bližine zabil 14. gol v letošnji sezoni Lige prvakov in se izenačil z Lionelom Messijem in Joséjem Altafinijem.

V 61. minuti je svoje izjemne branilske sposobnosti demonstriral Pepe, ki je zaustail Mkhitaryana, Weidenfell pa je preprečil še večji zaostanek, ko je minuto kasneje ubranil strel Benzemaja. Klopp je na hitro opravil s tremi menjavami, a časa za preobrat ni več bilo. Borussia si je prizadevala za častni zadetek oziroma, bolje rečeno, zadetek v gosteh, ki bi jim prinesel boljše izhodišče pred povratno tekmo na domačem igrišču, vendar je Real tudi v zadnjem delu srečanja našel odgovore na vprašanje, ki so jih zastavljali Kloppovi varovanci. V 81. minuti je z igrišča odšepal Ronaldo, zadnjo veliko priložnost pa je štiri minute kasneje zapravil Bale.

PSG na Stamford Bridge z lepo popotnico

V Parizu pa so domači povedli v četrti minuti, ko je Ezequiel Lavezzi s polvolejem zadel pod prečko z dobrih desetih metrov in matiral Petra Čecha, ki je tako kot Ronaldo igral jubilejno stoto tekmo v tem tekmovanju. Lavezzi je imel priložnost še v 25. minuti, a zatresel le zunanji del mreže, in 29. minuti, ko je bil na mestu Čech. V 27. minuti pa je Thiago Silva storil prekršek nad Oscarjem v kazenskem prostoru, najstrožjo kazen pa je zanesljivo izvedel Eden Hazard.

V uvodu drugega polčasa je Lavezzi nevarno, le malce previsoko, meril z glavo. Parižani so prišli v novo vodstvo v 61. minuti, ko je David Luiz zabil avtogol. V 68. minuti so Parižani doživeli hud udarec, saj je zaradi poškodbe stegenske mišice z igrišča moral (sicer ne preveč razpoloženi) Zlatan Ibrahimović. Kmalu mu je v slačilnico sledil še (bolje razpoloženi) Marco Verratti. Chelsea tega ni znal unovčiti, še več, Edinson Cavani bi lahko v 84. minuti potrdil zmago domačih, a meril nenatančno. Zato pa je bil v izdihljajih tekme natančnejši Javier Pastore po lepi samostojni akciji.

Liga prvakov, četrtfinale, prvi tekmi:

Real Madrid : Borussia Dortmund 3:0 (2:0)
Bale (3), Isco (27), Ronaldo (57)

Začetni postavi:

Real Madrid: Casillas; Carvajal, Pepe, Ramos, Coentrão; Alonso, Modrić, Isco (od 72. Illarramendi); Ronaldo (od 80. Casemiro), Benzema (od 75. Morata), Bale

Borussia Dortmund: Weidenfeller; Piszcek (od 67. Schieber), Durm, Sokratis, Hummels; Kehl (od 74. Jojić), Sahin; Grosskreutz, Aubameyang, Mkhitaryan (od 64. Hoffman); Reus

PSG : Chelsea 3:1 (1:1)
Lavezzi (4), Luiz (61/ag), Pastore (90); Hazard (27/11m)

Začetni postavi:

PSG: Sirigu; Jallet, Alex, Silva, Maxwell; Verratti (od 66. Cabaye), Motta, Matuidi; Cavani, Ibrahimović (od 68. Lucas), Lavezzi (od 84. Pastore)

Chelsea: Čech; Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta; Ramires, Luiz; Willian, Oscar (od 72. Lampard), Hazard; Schurrle (od 59. Torres)

 
Komentarjev 1
  • Zdene Iskra 22:57 02.april 2014.

    "Ronaldo izenačil Messija??" Alooooo???