Šport > Nogomet
21 ogledov

Mata ne bo nova Unitedova sedmica: izbral 8

Mata Manchester United prestop dres majica osem osmica številka
1/6
EPA
Kljub špekulacijam, da bo Juan Mata po prihodu v Manchester United prevzel mitsko številko sedem, ki ima v klubski zgodovini veliko težo, se je Španec odločil za osmico.

"Mislim, da je številka osem izvrstna. Vem, da je sedmica tukaj prava ikona. O tem sem govoril z (trenerjem Moyesom, op. a.) Davidom in odločila sva, da je osmica dobra zame. Upam, da mi bo prinesla srečo," je v ponedeljek povedal Juan Mata, od sobote novi član Manchester Uniteda, ki je z novim dresom poziral v klubski bazi Carrington in prvič spregovoril pred sedmo silo.

"Dejstvo, da bom redno igral, je bilo zelo pomembno. Kot veste, je zelo težko priti v špansko reprezentanco. Veliko igralcev se bori, da bi prišli med 23 izbranih za Brazilijo in upam, da bo to zame izjemna priložnost, da bom lahko še naprej igral, se boril in ostal pripravljen ter dokazal selektorju, da si želim biti tam in da moram biti tam. Bi, če bi ostal pri Chelseaju, izpadel iz reprezentance? Ne vem, zdaj sem tukaj, trenutek je tukaj, zdaj. Skušal bom pomagati ekipi, kolikor bom lahko. Seveda, če bodo reči v zadnjem delu sezone dobre, me bo to približalo mundialu, gotovo."

Tako je nekdanji član madridskega Reala, Valencie in Chelseaja kar malce presenetil Otočane, ki so zaradi njegove domnevne ljubezni do Uniteda in klubske legende Érica Cantonaja vsi po vrsti pričakovali, da bo Mata tako kot enigmatični Francoz nosil številko sedem.

Na Hrvaškem z dresom Cantonaja

Špekulacije je še podžgalo poročanje hrvaškega novinarja 24sata Antonia Bevande, ki je rakzril, da mu je Mata svojo ljubezen do Uniteda in Cantonaja priznal leta 2010 še kot član mlade španske reprezentance.

"Ko je Mata prišel iz slačilnice mu je novinar dal rdeč dres, ki ga je Mata predal svoji mami, da mu jo je pospravila," se je spominjal Bevanda. "Zdelo se mi je, da je to dres Érica Cantonaja iz Manchester Uniteda, ampak želel sem preveriti pri Juanu. 'Je to dres Manchester Uniteda?' sem vprašal. 'Ja, to je dres Uniteda. Sem velik navijač. Upam, da bom nekega dne igral na Old Traffordu.'"

Ronaldo Scholes Newcastle United Manchester United Premier League Anglija liga p | Avtor: EPA EPA

Best, Coppell, Robson, Beckham, Ronaldo, ...

Mata se je z izborom številke osem verjetno izognil številnim primerjavam z legendami kluba, ki so pred njim nosile sedmico. Začelo se je z Georgem Bestom in Stevom Coppellom, nadaljevalo z Bryanom Robsonom in Cantonajem ter zaključilo z Davidom Beckhamom in Cristianom Ronaldom.

Portugalec je nedavno razkril, da si je iz spoštovanja do zgodovine želel višjo številko, a ga je v nasprotno prepričal trener Sir Alex Ferguson, ki mu je poleg velike odgovornosti tako izkazal tudi veliko čast.

Valencia hitro pobegnil teži sedmice

"Ko sem prišel v klub, me je trener vprašal, katero številko bi si želel," je dejal Ronaldo. "Rekel sem 28. Toda Ferguson je rekel: 'Ne, imel boš št. 7.' Znameniti dres je bil zame vir dodatne motivacije. Moral sem se izkazati v luči takšne časti."

Ronaldu sta s sedmico na hrbtu sledila nekaj manj slavna Michael Owen in Antonio Valencia, ki se je številki po slabi sezoni nedavno odpovedal in znova presedlal na številko 25, ki jo je dobil po prihodu iz bližnjega Wigan Athletica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.