Šport > Nogomet
12 ogledov

Matavž vroč tudi ob zaključku

Tim Matavž je trenutno eden najbolj vročih slovenskih napadalcev. (Foto: Dejan M
1/2
Žurnal24 main
Pretekli konec tedna je na nogometnih zelenicah po Evropi od Slovencev nase najbolj opozoril napadalec Tim Matavž (Groningen). Samir Handanović najboljši igralec tekme.

Nizozemska
Tokrat naš pregled začenjamo na Nizozemskem. Razlog: nova odlična predstava mladega Tima Matavža. Nekdanji član HiT Gorice je minuli konec tedna zabil še svoj 13. prvenstveni zadetek (skupno že 15) za Groningen, ki je tokrat s 3:1 ugnal Sparto iz Rotterdama (Aleksandra Šelige ni bil niti na klopi) in tako na najlepši možni način zaključil redni del prvenstva. Matavž se bo zdaj pomeril še v dodatnih bojih. Moštva od 6. do 9. mesta (Groningen je končal na osmem mestu) se bodo borila za zadnje prosto mesto v kvalifikacijah za Evropsko ligo, Matavž pa bo tako dobil novo priložnost, da še izboljša svoj strelski izkupiček. Groningen že v četrtek čaka prva tekma proti Utrechtu, Sparto pa zaradi končnega 16. mesta čakajo še dodatne kvalifikacije za obstanek v ligi. V ligi pa je uspelo obstati Vitesseju iz Arnhema, kjer igra še en slovenski reprezentant Dalibor Stevanović. Vitesse, ki je v zadnjem kolu igral neodločeno 2:2 v Utrechtu, je bil na koncu 14.

Matavžev zadetek je bil prava mala mojstrovnia, saj je zadel po lepem prodoru. Z novim zadetkom pa je Šempetrčan še dodatno potrkal na vrata reprezentance in skoraj nemogoče se zdi, da ga selektor Matjaž Kek ne bi uvrstil na seznam potnikov za svetovno prvenstvo v JAR.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Italija
Prvi reprezentančni vratar Samir Handanović je z Udinesejem remiziral v gosteh pri Cagliariju (2:2) in si dva kola pred koncem tudi teoretično zagotovil obstanek med elito. Zebre iz Vidma so pred začetkom sezone sicer ciljale veliko višje, a kruta resničnost je precej drugačna. Sarma je še enkrat dokazal, da spada med najboljše evropske vratarje. V obup je spravljal predvsem Alessandra Matrija, ki mu je ubranil kar nekaj nevarnih strelov, in si prislužil tudi prestižni naziv najboljšega igralca srečanja. Celotno srečanje je v 36. kolu Serie A odigral tudi Bojan Jokić. S svojim Chievom je nekdanji član HiT Gorice z 2:1 izgubil proti Napoliju. Gorenjec je pri porazu sodeloval vseh 90. minut. Kljub porazu pa pri Chievu niso bili preveč razočarani, saj so si že zagotovili obstanek med najboljšimi. Mladi Dejan Lazarević je tokrat sedel na klopi Genoe, ki je v gosteh s 3:0 klonila proti Bariju.

Nemčija
Od slovenskih predstavnikov v Nemčiji je imel ta konec tedna največ razlogov za veselje Matej Mavrič, ki je v drugi Bundesligi iz enajstmetrovke zadel za remi Koblenza proti Kaiserslauternu (2:2). Mavrič in soigralci so kljub temu izpadli v tretjo ligo. Mišo Brečko in Milivoje Novaković sta s Kölnom prav tako remizirala z 2:2 proti Freiburgu. Zlatko Dedić pa je z Bochumom klonil s 3:1 proti Bayern Münchnu, ki že slavi novi naslov nemških prvakov. Nihče od reprezentantov se ni vpisal med strelce. Dedićev Bochum v nasprotju s Kölnom še nima zagotovljenega obstanka. Bochum ima na voljo še eno kolo, potreboval pa bo tudi pomoč kozličkov. Bochum bo v zadnjem kolu gostil Hannover. Z zmago bi se uvrstil v vsaj dodatne kvalifikacije za obstanek. Ob morebitni zmagi Kölna proti Nürnbergu, ki se tudi bori za obstanek v ligi, pa bi si Bochum tega zagotovil brez dodatnih kvalifikacij.

Francija
Valter Birsa je z Auxerrom v 35. kolu francoskega prvenstva v derbiju remiziral z vodilnim Marseillom in se verjetno že poslovil od naslova prvaka, saj ima za vrhom pet točk zaostanka. Birsa in soigralci imajo kljub temu še veliko spodbud. Do konca sezone se bodo namreč borili za uvrstitev v Ligo prvakov. Slovenski reprezentant je bil na igrišču od prve do zadnje minute. Grenoble Boštjana Cesarja je tokrat slavil visoko zmago s 4:0 proti PSG, ki pa ni veliko pomagala. Grenoble je že pred časom izpadel v drugo ligo. Cesar je tudi tokrat vse srečanje poveljeval obrambi Grenobla.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Anglija

Oba slovenska predstavnika na Otoku, Robert Koren in Haris Vučkić, sta tokrat dobila priložnost za dokazovanje. Ker sta se tako Korenov WBA kot Vučkićev Newcastle United že uvrstila v Premier Legaue, sta srečanje lahko odigrala brez skrbi. Vučkić je v članski ekipi zaigral šele drugič v letošnji sezoni ter po hudi poškodbi kolena in gležnja. Nekdanji član Domžal je na zadnji tekmi Newcastla v letošnji sezoni, ki jo je proti Queens Park Rangers v gosteh dobil z 1:0,  igral od 78. minute. Vučkić bi se kaj lahko tudi vpisal med strelce, vendar je njegov zaviti strel le za las zletel mimo vratnice. Koren je z WBA na domačem igrišču remiziral z Watfordom. Kapetan reprezentance je odigral vso tekmo.

Ostale lige
Omonia Nikozija, pri kateri igra Anton Žlogar, si je to nedeljo v končnici prvenstva z zmago proti Apoelu z 1:0 zagotovila svoj 20. naslov ciprskega prvaka. Največji ciprski klub, znan tudi kot ljudski klub, je osvojil svoj prvi naslov po letu 2003 in si s tem zagotovil Ligo prvakov. V Belgiji sta Marko Šuler in Zlatan Ljubijankić z Gentom vpisala brezmadežni remi proti Kortrijkom ter izgubila drugo mesto, ki vodi v Ligo prvakov. Šuler je odigral vso tekmo, Ljubijankić pa je v igro vstopil v 58. minuti. V Rusiji se je nove zmage s Spartak Nalčik veselil Dejan Rušič. Tokrat je padel moskovski Dinamo (1:0), Ruši je dvoboj spremljal s klopi, kakor tudi Branko Ilić na dvoboju med Terekom in Lokomotivo iz Moskve (0:0). Na Poljskem je vodilna Wisła Krakow doma presenetljivo izgubila s Korono Kielce (0:1). Andraž Kirm je v igro vstopil v 61. minuti. Prednost Wisłe na vrhu lestvice pa štiri kola pred koncem znaša le še eno točko pred Lechom. V Avstriji je Sturm Klemna Lavriča, ki je odigral vse srečanje, z 2:1 ugnal Ried. Sašo Fornezzi je z Magno s 4:2 klonil proti Red Bull Salzburg (4:2). Dunajska Austria pa je brez Milenka Ačimovića, ki je zaradi operacije kolena že končal nastope v letošnji sezoni, z 1:0 premagala LASK. Nejc Pečnik tokrat ni zaigral za Nacional, ki je s 3:3 remiziral proti Academici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.