Šport > Nogomet
1201 ogledov

Znane vse podrobnosti najbolj famoznega udarca v zgodovini

zidane materazzi kip pariz Reuters
Nekdanji italijanski branilec Marco Materazzi je razkril še več podrobnosti o enem najodmevnejših incidentov v nogometni zgodovini, s katerim se v finalu SP 2006 neslavno končala reprezentančna kariera velikega Zinedina Zidana.

Poleti bo minilo 14 let od nogometnega svetovnega prvenstva v Nemčiji, kjer je Italijia v finalu po streljanju enajstmetrovk premagala Francijo. Tekma se je v zgodovino zapisala zaradi izključitve Zinedina Zidana, ker je z glavo v prsni koš udaril Marca Materazzija. Gre za enega najbolj prepoznavnih in ikoničnih športnih prizorov vseh časov.

Oba nogometaša sta z incidentom neločljivo povezana še danes in se z vprašanji na to temo srečujeta v praktično vsakem obširnejšem intervjuju.

Podrobnosti incidenta so dolgo časa ostale neznane, Materazzi pa je pred leti vendarle potrdil, da je bila kaplja čez rob njegova provokacija na račun Zidanove sestre.

Tokrat je šel še korak dlje in natančno opisal podrobnosti dogajanja, ki je pripeljalo do famoznega udarca z glavo.

materazzi zidane  | Avtor: EPA EPA

"Zidanov udarec? V tistem trenutku ga nisem pričakoval. Srečo sem imel, da me je vse skupaj presenetilo. To me je rešilo. Če bi pričakoval, kaj bo naredil, bi bila zagotovo oba izkjlučena," je povedal nekdanji branilec Interja.

"V kazenskem prostoru je bilo veliko kontakta med nama. V prvem polčasu je dosegel gol za Francijo, naš trener Marcello Lipi pa mi je naročil, naj ga pokrivam. Po prvem močnejšem kontaktu sem se mu opravičil, a se ni najbolje odzval."

Napetost je tekom obračuna samo še naraščala, vse skupaj pa je doseglo vrhunec v 110. minuti. "Po najinem tretjem spopadu sem se namrščil, on pa mi je dejal, da mi bo po tekmi dal svoj dres. Odvrnil sem, da bi raje kot dres imel njegovo sestro," je razkril Materazzi. Zidanu je v tistem trenutku počil film, zato je tekmeca z glavo udaril v prsni koš in ga zrušil po tleh, zaradi česar ga je sodnik kaznoval z rdečim kartonom.

Francoz je pred tremi leti v intervjuju za Telefoot priznal: "Nisem ponosen na to, kar sem naredil. Najprej sem se opravičil vsem mladim igralcem in trenerjem, ki se trudijo, da bi bil nogomet nekaj drugega kot to. A to je del moje kariere in življenja. Del, ki ga morda ne gre jemati tako resno. Sprejeti moram, da se je to pač zgodilo."

materazzi zidane kip | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.