Šport > Nogomet
18 ogledov

Mediji: "Moujev odhod po izpadu neizbežen"

Mourinho Klopp Real Madrid Borussia Dortmund Liga prvakov polfinale EPA
Španski mediji, z izjemo seveda tistih iz katalonske prestolnice Barcelone, po izpadu Reala Madrida izpostavljajo dejstvo, da je bil kraljevi klub le korak od velikega povratka in napredovanja proti Borussii Dortmund. Vsi po vrsti pa so novinarsko konferenco Joséja Mourinha označili za njegovo poslovilno.

"Jaz sem verjel," je na sredino naslovnico zapisala MARCA, vodilni športni dnevnik v Španiji, ki je skupaj z ostalimi državnimi mediji in Realom Madridom pred tekmo ustvarila izjemno evforijo, a slednja na koncu ni bila dovolj za povratek po visokem porazu proti Borussii Dortmund.

"Madrid se je približal epskemu povratku, podprt z izjemnimi navijači in kriki: 'Sí, se puede!' (Lahko nam uspe, op. a.)" so dodali na naslovnici MARCE. "Se Mou poslavlja?" so se še vprašali ob besedah Joséja Mourinha z novinarske konference.

"Ni bilo čudeža," je moč prebrati na naslovnici AS, drugega športnega dnevnika iz prestolnice. "Norišnica se je začela šele v 81. minuti s prvim golom." Novinar AS, Marco Ruiz, je zapisal, da je Mourinho s porazom proti Jürgenu Kloppu in Dortmundu "zaključil svoj cikel" kot trener Reala.

Dogovor s Chelseajem odvisen od Lige prvakov

"'Če ne pridemo v finale, bo to moj polom, ampak uspeh vseh.' To je bila žrtvena fraza Mourinha pred tekmo. To je isti človek, ki je večkrat dejal: 'Če zmagamo v Ligi prvakov, bo to moja tretja in deseta Madrida.' Njegova tretja ... Portugalec je vedno delal razlike med tistim, kar je razumel kot svojo profesionalno kariero, in tistim, kar je dojemal kot svoj odnos do Madrida," piše Ruiz.

"Zdi se, da je ta odnos z včerajšnjim porazom proti Borussii prišel do svojega definitivnega konca. Njegov odhod je neizbežen. Ima dogovor s Chelseajem ("Vem, da me v Angliji želijo."), ampak ima klavzulo: tja ne bo šel le, če se ne uvrstijo v Ligo prvakov. Prav ta naslov, Liga prvakov, pa je tisto, kar ga je pripeljalo v Madrid, kjer je doživel polom."

Ruiz sicer priznava, da se Mourinhu v treh neuspešnih polfinalih sreča res ni nasmehnila, saj je "nepravično" izpadel proti Barceloni, ko je Daniel Alves po njegovem mnenju simuliral za rdeči karton Pepeja, ki je obrnil tekmo, na povratni pa so sodniki razveljavili legalen gol Gonzalu Higuaínu. Proti Bayernu so bile usodne enajstmetrovke, tokrat pa proti na papirju najlažjemu tekmecu Mourinho nima izgovorov, čeprav jih je našel tudi v torek.

Özil Benzema Real Madrid Borussia Dortmund Liga prvakov polfinale | Avtor: EPA EPA

Del Bosque prišel do dveh finalov

"Klopp ga je taktično sesul na tekmah skupinskega dela, prav tako pa tudi na dveh v polfinalu, še posebej v Dortmundu," dodaja Ruiz. "Mou bo šel v zgodovino kot nekdo, ki je oživel klub in začel razkole med madridisti. Zasedel je vse dele kluba in ga prestrukturiral. Njegove odločitve so bile tudi, da je pripeljal rezervista za 30 milijonov (kot Modrića in Coentraa). Njegove težave z igralci (še posebej kapetanoma Ramosom in Casillasom) pomenijo, da je njegova prihodnost v klubu nemogoča."

AS dodaja, da Mourinho v ničemer ni izboljšal dosežkov svojih predhodnikov, čeprav je večkrat poudaril, da se je pod njegovim vodstvom Real spet vrnil na čelo evropskih klubov, saj je prekinil izpadanja v osmini finala. Z njegovimi dosežki se lahko brez težav merijo Vicente del Bosque, Bernd Schuster, Fabio Capello, ...

Prav Del Bosque, ki ga Mourinho tako rad zbada vse od prihoda v Španijo, je denimo v treh letih in pol osvojil dva naslova v Ligi prvakov in dva španska naslova, njegovo vladavino pa je zaradi "projekta galaktikov" končal prav trenutni predsednik kluba Florentino Pérez.

Kot budilka, ki te vrne v realnost

Osramočeni Pérez se je po polomu in menjavanju trenerjev poslovil, nato pa spet vrnil in Mourinha skupaj s Cristianom Ronaldom, Karimom Benzemajem, Kakájem in ostalimi zvezdami pripeljal v zato, da bi končali vladavino Barcelone, a kar bolj pomembno, osvojili mitski deseti naslov Lige prvakov. Portugalcu ni uspelo.

"Adiós, Mou!" so prikrito slavili pri katalonskih časnikih, omenjene besede prihajajo z naslovnice barcelonskega športnega dnevnika Sport, ki je izpad Reala označil za Mourinhov "polom", medtem ko so bili pri Mundu Deportivu bolj domiselni:

"Ostali so z medom med ustnicami. Real Madrid je sanjal o zgodovinski noči na Bernabéuu, bil pa je tik pred uresničitvi sanj. Ostal je gol od finala, ostaja pa mu takšen občutek, kot vsako jutro, ko zazvoni budilka, ki te vrne v realnost."

Državni dnevnik El País je dodal, da na "grandiozni tekmi" ni bilo dovolj, da je v "epskem" zaključku Madrid "herojsko umrl", se pa je Bernabéu vrnil v čase, ki so primerni njegovi slavni zgodovini. "Kot grozljivi teater za svoje goste," so zapisali Španci.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.