Šport > Nogomet
26 ogledov

Mega Clásico: Messi razgrajal po beli hiši

Ancelotti Real Madrid Barcelona Liga BBVA El Clasico Španija liga prvenstvo
1/58
EPA
Barcelona je na redko videnem spektaklu s hat-trickom Lionela Messija, ki je izkoristil dve enajstmetrovki, še drugič v sezoni premagala Real Madrid (4:3). Nora tekma na Bernabéuu, o kateri se bo govorilo še zares dolgo. Atlético pred derbijem opravil delo pri Betisu (2:0).

Večni obračun v prvih minutah ni razočaral, je pa takoj postalo jasno, da Real Madrid za vsako ceno ne namerava napasti Barcelone. Ta je hitro vzpostavila svojo prepoznavno igro in prva zapretila, Neymar je po podaji Lionela Messija pobegnil Sergiu Ramosu, a s težkega položaja meril v naročje Diega Lópeza.

Pritisk na zadnjo vrsto gostov je tudi realovcem kmalu prinesel prvo priložnost, ko se je Karim Benzema znašel v položaju za strel pred Víctorjem Valdésom, a z levico streljal zelo slabo. Velik šok je razigrani stadion Santiago Bernabéu čakal že v sedmi minuti, ko so osovraženi gostje povedli.

Iniesta poskrbel za šok

Messi je na levi strani lepo opazil vtekajočega Andrésa Iniesto, na katerega je pozabil debitant na "El Clásicih" Daniel Carvajal, španski vezist pa je z levico zabil žogo pod prečko nemočnega Diega Lópeza. Real je skušal hitro odgovoriti, Gareth Bale je kot blisk popeljal žogo s svoje polovice vse do roba kazenskega prostora v 12. minuti, nato pa je Benzema znova streljal slabo.

Da to očitno ne bo njegov večer, je Francoz pokazal še v naslednji akciji, ko je svoj sprehod skozi obrambo Kataloncev speljal Ángel di María in mu namestil idealno priložnost, a je Benzema sam pred Valdésom streljal na tribuno. Izjemno priložnost je v 15. minuti zapravil tudi Messi, s fantastično podajo skozi obrambo belega baleta ga je našel Cesc Fàbregas, Argentinec pa je pred Lópezom streljal mimo njegove daljše vratnice.

Namesto 0:2 na semaforju 2:1

Blizu 0:2 je bila Barcelona tudi štiri minute kasneje, ko je Neymar prodrl v kazenski prostor, nato pa se v trenutku strela kar malce ustrašil in s "podajo" zadel rojaka Marcela pred vratarjem Lópezom. Kazen je bila hitra in neusmiljena – Benzema je po slastni podaji s strani Di Maríe preskočil Javierja Mascherana, ob slabem posredovanju Valdésa pa se je kraljevi klub veselil izenačenja. 

Navijači Reala so zaskrbljeno pogledovali proti Argentincu, ki je po proslavi zadetka kar naenkrat začutil slabost in zahteval zdravniško pomoč (nekaj dni pred tekmo naj bi dobil vročino). A vrnil se je še pravočasno – in podal tudi za drugi gol. Mascherano je povsem napačno ocenil let žoge in izpadel ob Benzemaju, ki si je mojstrsko pripravil strel in s polvolejem še drugič v nedeljskem večeru matiral nemočnega Valdésa.

Messi vzpostavil ravnovesje

Ta je bil že premagan tudi v 26. minuti, ko je nov prodor fantastičnega Di Maríe in njegov predložek znova poskrbel za kolobocije v zadnji vrsti Barcelone, Benzema je prišel do žoge po nesporazumu Fabregasa in Jordija Albe, a je njegov strel na golovi črti ustavil Gerard Piqué. Nor prvi polčas se je končal z izenačujočim golom, ki ga je na Bernabéuu zabil njegov stari znanec.

Real Madrid Barcelona Liga BBVA El Clasico Španija liga prvenstvo Iniesta | Avtor: EPA EPA
Messi je v 42. minuti iskal Neymarja pred golom, žoga pa se je srečno odbila nazaj na nogo Argentincu, ki pred Lópezom ni grešil za 2:2. Med proslavljanjem gola je Fàbregasa za vrat prijel Pepe, oba sta "naslonila čeli" in nato obležala, sodnik Alberto Undiano Mallenco pa je obema pokazal rumeni karton.

Ronaldo izkoristil sodniško darilo

Benzema je imel na glavi še pred odhodom v slačilnice svoj 45-minutni hat-trick, Carvajal ga je našel s podajo v sredino, Benzema pa po nebeškem skoku z glavo ni zadel na daljšo vratnico. Drugi polčas je s prvo resnejšo priložnostjo odprl Real – Bale je nanizal nekaj nasprotnikov in znova v matni situaciji za hat-trick našel Benzemaja, ki pa ga je ustavil Valdés. Stranski sodnik kljub prepovedanemu položaju ni dvignil stranske zastavice. 

Tekma je nov obrat dobila v 53. minuti, ko je na robu kazenskega prostora pod prekrškom Daniela Alvesa padel Ronaldo in za nagrado, čeprav je šlo za prekršek izven 16-metrskega prostora, dobil najstrožjo kazen, ki jo je tudi sam brezhibno izvedel s strelom v spodnji kot Valdésovih vrat.

Ramos izključen - 3:3!

Katalonski vratar je na svoji verjetno zadnji tekmi na Bernabéuu dobro posredoval tudi v 58. minuti, ko je Benzema s peto lepo našel Bala, slednji pa je z desnico lahko zadel le Valdésa, ki mu je hitro zaprl kot. Z dnevno izjemno naravnanimi merilnimi napravami bi lahko Iniesta pol ure pred koncem znova poravnal izid, ko je v zgornji kot Lópeza izstrelil pravi projektil z roba kazenskega prostora, a meril le za las nenatančno.

Nori "El Clásico" je nato znova dobil nori preobrat – podaja Messija je v 63. minuti pred gol v matno situacijo poslala Neymarja, ki ga je s prekrškom pred Lópezom ustavil Ramos in dobil rdeči karton! Enajstmetrovko je s strelom v levi kot vratarja izkoristil Messi in zadel za epskih 3:3! Carlo Ancelotti je nemudoma reagiral in Benzemaja žrtvoval za prihod v igro njegovega rojaka Raphaëla Varana, ki je zakrpal nastalo vrzel v obrambi. Gerardo Martino je odgovoril z menjavo Neymar-Pedro Rodríguez.

Tekma za v anale

Realu je preostalo le čakanje na protinapade, ki pa dolgo časa niso prišli ob popolni prevladi Blaugrane. Alves si je v 74. minuti pripravil strel z roba kazenskega prostora in stresel vratnico znova nemočnega Lópeza. Smrtna tišina, pomešana z žvižgi, je Bernabéu zajela v 83. minuti, ko je med Xabijem Alonsom in Carvajalom padel Iniesta in izsilil še eno najstrožjo kazen za svojo ekipo.

Ledeno hladen je bil za svoj hat-trick Messi, ki je poslal žogo v zgornji kot severnega gola in slavil s poljubom na klubski grb, medtem ko so vanj leteli številni predmeti s tribun. Real si do konca ni pripravil nobene zrele priložnosti za morda novo šokantno izenačenje, medtem ko je Barcelona nekajkrat zapretila z dosego odločilnega gola. Tekma se je končala in začelo se je veliko katalonsko rajanje na Santiagu Bernabéuu, kjer so Katalonci vse do lanske sezone tako pogosto slavili, zdaj pa so se s težko pričakovano zmago Realu in zdaj vodilnemu Atléticu približali na vsega točko.

Gabi pokazal pot Atléticu z novim evrogolom

Nogometaši Atlético Madrida so opravili svoj del posla v Sevilli in lahko mirno pričakujejo nedeljski večerni "Clásico". Vsaj za nekaj ur spet vodilna ekipa La Lige je s kar nekaj težavami uspela streti odpor na izpad obsojenega Betisa (2:0).

Šele po izključitvi Braiana Rodrígueza zaradi drugega rumenega kartona v drugem polčasu je Gabi Fernández načel mrežo belo-zelenih, njihovi navijačem pa se je tako po bolečem izpadu iz Evropske lige na račun mestne tekmice Seville obetal nov poraz. Potrdil ga je Atléticov prvi strelec Diego Costa.

Costi razveljavili legalen zadetek

Vezist in kapetan Atlética Gabi je tako kot pred tedni na derbiju z madridskim Realom nemudoma po izključitvi Rodrígueza zabil prelep gol z razdalje, Costa pa je vse dvome razblinil po lepi podaji Kokeja v 64. minuti. Costi so sicer sodniki že v prvem polčasu razveljavili legalen zadetek zaradi domnevnega prepovedanega položaja.

Triindvajseti ligaški gol sezone španskega Brazilca je rdeče-belim prinesel nov paket točk, s katerimi so se na vrhu izenačili z bogatejšimi mestnimi sosedi, od katerih pa imajo boljši izkupiček na medsebojnih tekmah, ki bo ob morebitnem izenačenju po zadnji tekmi sezone odločal o naslovu.

Španska liga, 29. kolo:

Celta Vigo : Málaga 0:2 (0:2)
Camacho (24, 32)
RK: Duda (66/Málaga)

Granada : Elche 1:0 (0:0)
Brahimi (64)
RK: Săpunaru (71/Elche)
Rico (Granada) je v 72. minuti zapravil enajstmetrovko.

Espanyol : Levante 0:0 (0:0)
RK: Casadesús (88/Levante)

Valladolid : Rayo Vallecano 1:1 (1:1)
Zé Castro (8/a.g.); Bueno (45)

Athletic Bilbao : Getafe 1:0 (1:0)
Susaeta (40)

Osasuna : Sevilla 1:2 (0:2)
Acuña (90); Jairo (27), Bacca (45/11-m)

Real Betis : Atlético Madrid 0:2 (0:0)
Gabi (58), Costa (64)
RK: Rodríguez (56/Betis)

Valencia : Villarreal 2:1 (2:0)
Fuego (35, 44); Dos Santos (83)
Jokić (Villarreal) je odigral celo tekmo.

Real Madrid : Barcelona 3:4 (2:2)
Benzema (20, 24), Ronaldo (55/11-m); Iniesta (7), Messi (42, 65/11-m, 84/11-m)
RK: Ramos (63/Madrid)

Postavi

Madrid: López; Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo; Alonso, Modrić (od 90. Morata), Di María (od 85. Isco); Bale, Ronaldo, Benzema (od 66. Varane). Na klopi: Casillas; Coentrão, Nacho, Illarramendi.

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Alba; Busquets, Xavi, Iniesta; Messi, Neymar (od 69. Pedro), Fàbregas (od 78. Sánchez). Na klopi: Pinto; Adriano, Bartra, Song, Roberto.

Sodnik: Alberto Undiano Mallenco (Pamplona).

Almería : Real Sociedad 4:3 (1:1)
Díaz (29), Verza (66, 70/obe 11-m), Khalova (90); Vela (21/11-m), Agirretxe (58), Bergara (85)

 

Komentarjev 3
  • mrki 16:18 25.marec 2014.

    bomo vidli tvojga Messija na SP - tam se bo pa usral - utopil v povprečju!

  • literca 23:50 23.marec 2014.

    Epileptiki iz Smadrida so ga dobili v danko od palčkov in to 4x z njihovo taktiko...Messi si je za vas izmislil nogomet...Fifaldo Souza Penaldo.

  • mrki 22:54 23.marec 2014.

    kakšne blesave naslove maste na žurnalu !! tole je čista SODNIŠKA zmaga nad Realom - kot ponavadi - še vedno nič novega.