Šport > Nogomet
14 ogledov

Mehika in Urugvaj s petardo na pragu Brazilije

Rodriguez Zahran Jordanija Urugvaj dodatne kvalifikacije Aman
1/16
EPA
Urugvaj si je na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na mundialu v Braziliji priigral praktično neulovljivo prednost v Jordaniji (5:0). Tudi Mehičani so z nogo in pol že na svetovnem prvenstvu (SP) po prepričljivi domači zmagi nad Novo Zelandijo (5:1).

Reprezentanca Nove Zelandije, ki je na zadnjem SP v Južnoafriški republiki presenetila vse, ko je edina na turnirju ostala neporažena v skupini z Italijo, Slovaško in Paragavajem (po treh remijih so morali "kiviji" vseeno domov), je na stadion Azteca v Ciudadu de Méxicu pripotovala oslabljena in precej obrambno naravnana.

Mehiški selektor Miguel Herrera se je pred srečanjem šalil, da se zaradi višine gostujoče ekipe počuti, kot da igra proti košarkarskemu moštvu. Sam je vpoklical večinoma nogometaše iz domače lige, brez nastopa so ostali zvezdniki iz evropskih lig, tudi Chicharito. Herrera je tudi trener moštva Club América in v začetno enajsterico je uvrstil kar sedem svojih igralcev. Domači mediji so odločitev delno pozdravili, saj so "El Tri" v kvalifikacijah prikazali nekaj katastrofalnih predstav, delno zato, ker igralci iz Evrope pridejo prepozno, da bi se učinkovito pripravili za obračune v državnem dresu.

Visoki Novozelandci pa se niso znašli na visoki nadmorski višini v mehiški prestolnici in so popustili prav v elementu, ki naj bi bil njihov največji zaveznik – v zračnih dvobojih. Mehičani so namreč pričakovano imeli precej večjo posest žoge (v prvem polčasu kar 84 odstotkov), do smrtnih udarcev oziroma zadetkov pa so prišli prevsem po zaslugi visokih žog.

Bunker padel po dobre pol ure

Po nervoznih prvih 20 minutah so "El Tri" začeli oblegati gol Glena Mossa. "All Whites" so se nekaj časa še upirali, v 32. minuti pa je odbitek po zmedi, ki je sledila visokemu predložku, izkoristil Paul Aguilar. Še pred koncem prvega polčasa je, spet po predložku z desne, na 2:0 z glavo povišal Raúl Jiménez.

Tudi drugi polčas se je začel odlično za Mehičane. Že po treh minutah je Rafa Márquez poslal značilno diagonalo na Miguela Layuna, obramba je spet zaspala, levi krilni nogometaš je v sredini našel Oribeja Peralto, ki mu ni bilo težko zadeti. Po še nekaj priložnostih in obrambah Mossa (gostje so le redko prišli pred vrata Moisésa Muñoza) je isti igralec po novi visoki podaji z leve z glavo v 80. minuti dodatno približal Mehiko mundialu. Petarda je odjeknila štiri minute pozneje, ko je Márquez zabil z glavo po kotu.

Tolažilni zadetek za Novo Zelandijo je le minuto zatem po povratni žogi dosegel Chris James in postavil končni izid (5:1), ki Mehičanom zagotavlja mirno pot na povratno tekmo, ki bo prihodnjo sredo na stadionu v Wellingtonu. Selektor "kivijev" Ricki Herbert ne bo mogel računati na tri svoje varovance, ki so na Azteci porumeneli in si tako prislužili tekmo kazni zaradi izpolnjene kvoto rumenih kartonov.

navijači Jordanija Urugvaj dodatne kvalifikacije Aman | Avtor: EPA EPA
Urugvaj neusmiljen v Amanu

Vse upe, ki so jih v Jordaniji gojili pred zgodovinskima tekmama dodatnih kvalifikacij proti Urugvaju, so polfinalisti zadnjega svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki pogasili v najbolj neusmiljenem slogu in si pred povratnim obračunom v domovini praktično že zagotovili nastop na mundialu.

Na stadionu v Amanu je Urugvaj povedel s tretjim reprezentančnim golom Benficinega krilnega branilca Maximiliana Pereire, ki je iz neposredne bližine zadel za 1:0 in utišal razigrane tribune državnega stadiona.

Ob koncu tekme odjeknila boleča petarda

Še pred polčasom je na 2:0 povišal stari znanec zelenic španske lige Christian Stuani, toda sinje modri se niso ustavili. Petouvrščena ekipa azijskih kvalifikacij se je proti petouvrščeni ekipi južnoameriških kvalifikacij pobrala po začetku drugega polčasa, ko je Ahmad Ibrahim v 52. minuti zapravil veliko priložnost za znižanje rezultata.

Ubijalskemu dvojcu Edinson Cavani-Luis Suárez sicer ni uspelo pripraviti zadetka, je pa član Parisa Saint-Germaina po preigravanju vratarja poskušal najti prvega strelca Liverpoola, ki je podajo zgrešil, a je žogo v mrežo z natančnim strelom pospravil Nicolás Lodeiro, to pa je pomenilo konec poti za domačine.

Ti so do konca doživeli pravo katastrofo, zadel je še Cristian Rodríguez, na katerega je znova pozabila povsem nezbrana obramba, za petardo pa je mrežo nato z izjemnim prostim strelom zatresel še Cavani in zaokrožil črno noč jordanskih navijačev. Tekma v Montevideu bo tako zgolj formalnost.

Dodatne kvalifikacije za SP 2014, prvi tekmi:

Jordanija : Urugvaj 0:5 (0:2)
Pereira (22), Stuani (42), Lodeiro (70), Rodríguez (75), Cavani (90)

Mehika : Nova Zelandija 5:1 (2:0)
Aguilar (32), Jiménez (40), Peralta (48, 80),  Márquez (84); James (85)

Povratni tekmi v Montevideu oziroma Wellingtonu bosta na sporedu prihodnjo sredo (20. 11. 2013).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.