Šport > Nogomet
33 ogledov

Messi, Messi, Messi ... in še četrtič Messi!

Messi Ronaldo Iniesta zlata žoga podelitev nagrada Zürich prireditev
1/47
EPA
Lionel Messi je na prireditvi v Zürichu dobil še svojo rekordno četrto zlato žogo, ki jo skupaj z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) podeljuje francoska revija France Football. Član Barcelone je v končnem izboru premagal klubskega soigralca Andrésa Iniesto in Realovega zvezdnika Cristiana Ronalda. Najboljši trener španski selektor Vicente del Bosque.

Argentinec Lionel Messi je s 25 leti osvojil rekordno četrto zlato žogo, ki jo skupaj podeljujeta Fifa in francoska revija France Football. Barcelonin virtuoz je bil tako s strani trenerjev in igralcev nagrajen za izjemno strelsko leto, v katerem mu je uspelo zabiti kar 91 golov.

Portugalec Cristiano Ronaldo (Real Madrid) se je moral znova zadovoljiti z drugim mestom, tretji pa je bil Messijev klubski soigralec in najboljši igralec Eura 2012 Andrés Iniesta. Messi je svojo prvo zlato žogo in naslov najboljšega igralca na svetu osvojil leta 2009, preden sta se nagradi združili in postali Fifa zlata žoga.

Messi je bil najboljši tudi v letih 2010 in 2011, s četrtim zaporednim slavjem pa je postavil nov rekord, ki si ga je do letos delil z Brazilcem Ronaldom in Francozom Zinedinom Zidanom, ki sta oba slavila po trikrat.

Nekdanjima članoma Real Madrida sicer ni uspelo slaviti zaporedoma, tako kot aktualnemu predsedniku Uefe Michelu Platiniju. Francoz je v 80. letih prejšnjega stoletja tako kot do ponedeljka Messi zmagal trikrat zapored.

Messi: "Zelo sem nervozen"

"Zelo sem vesel, da lahko spet sprejmem to nagrado. Da je četrta zaporedna je res neverjetno. Rad bi se zahvalil vsej svojim soigralcem, še posebej Andrésu (Iniesti). Užitek je, da lahko vsak dan treniram in igram z vami. Prav tako bi se zahvalil svojim soigralcem v argentinski reprezentanci in vsem, ki so glasovali ... Zelo sem nervozen," je na odru dejal vzhičeni Messi.

"Zahvalil bi se tudi družini, prijateljem, nazadnje in še posebej pa svoji ženi in otroku, ker sta nekaj nalepšega, kar mi je dal bog," je še dodal. Messi je prejel nagrado iz rok nekdanjega zmagovalca in svetovnega prvaka Fabia Cannavara, zbrani pa so mu namenili stoječe ovacije.

Del Bosque slavil med trenerji

Španski selektor Vicente del Bosque je v izboru za najboljšega trenerja leta premagal rojaka Josepa Guardiolo in Joséja Mourinha, ki ga ni na podelitvi v Zürichu. Del Bosque se je v zahvalnem govoru spomnil svojih prvih trenerjev in trenutnih varovancev, posebej pa poudaril, da se morajo vsi zaposleni v nogometu boriti za njegovo podobo.

"Velik privilegij je biti povezan s špansko nogometno zvezo, tehničnim osebjem in trenerji. Rad bi se spomnil tudi na vse svoje trenerje, ki sem jih spoznal v karieri, in ki so bili del mojega izobraževanja in tudi razlog, da sem postal trener," je dejal Del Bosque.

"Verjamem, da vsi, ki smo del nogometa, čutimo to fasciniranost do nogometa, vsi si želimo zmagovati, ampak prav tako smo poklicani, da branimo nogomet in prenašamo boljšo etiko in obnašanje."

Najlepši gol zabil Slovak

Nagrada Ferenca Puskása za najlepši gol leta je iz rok legendarnega Carlosa Valderrame romala v roke Miroslava Stocha (Fenerbahče). Njegov izjemni volej na tekmi turške lige je premagal solo prodor Neymarja (Santos) in škarjice Radamela Falcaa (Atlético Madrid).

Prva nagrada je v Zürichu sicer romala v roke trenerki švedske ženske reprezentance Pii Sundhage, ki je z Združenimi državami Amerike zmagala na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu.

Sundhagejeva je na odru navdušila in zapela zahvalo svojim nekdanjim varovankam, Alex Morgan in Abby Wambach, ki so se skupaj s serijsko zmagovalko Marto potegovale za naslov najboljše nogometašice leta.

Wambachova je bila na koncu tista, ki je domov odnesla prestižno nagrado. Posebno predsedniško priznanje je iz rok predsednika Fife Seppa Blatterja prejel Bayernov idejni vodja Franz Beckenbauer. Nagrado za "fair play" je dobila uzbekistanska nogometna zveza.

Komentarjev 2
  • bla_blabla 21:21 07.januar 2013.

    Bravo. Bi tudi Iniesti privoscil zlato zogo, samo je bil v 2012 Messi res odlicen.

  • Avatar roksa
    roksa 20:00 07.januar 2013.

    JA JA JA JA JA JA!!!!!!!!!!!TO MALI!!!!!!!!!